Barwniki

Kolorowe jedzenie uśmiecha się do nas ze sklepowych półek. Wszystko piękne, apetyczne i pachnące, ale czy zdrowe? Sprawdź, co jesz! Poznaj najczęściej stosowane barwniki!
 

barwniki_550


Zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej dodatki do żywności oznaczone są symbolem E oraz trzycyfrową liczbą. Pierwsza cyfra określa rodzaj substancji, a dwie pozostałe mówią o jej pochodzeniu. I tak, grupa E 100 to szereg naturalnych i syntetycznych barwników.


E 100
To kurkuma, przyprawa wykorzystywana jako żółty barwnik. Nieszkodliwa dla organizmu. Zwana także kurkuminą.
Wykorzystywana w przyprawach, w margarynie, koncentratach.

E101
Naturalny lub syntetyczny żółtopomarańczowy barwnik stosowany w przyprawach.
Zwany ryboflawiną lub laktoflawiną. Nie jest szkodliwy dla zdrowia.
 
E104
Żółty barwnik będący dodatkiem do wyrobów cukierniczych.
Zwany żółcią benzopirydrynową, żółcieniem chinolinowym lub Food Yellow 13.
Nie jest obojętny dla organizmu.
 
E110
Niebezpieczny żółty barwnik. Wykorzystywany w produkcji gum do żucia, marmolady, żeli, powłok leków.
Inaczej nazywany żółcią pomarańczową, żółcieniem FCF lub Food Yellow 3.

E120
To niebezpieczny dla zdrowia czerwony barwnik zwany też kwasem karminowym.
 
E122
Azorubina to czerwony barwnik stosowany w dżemach, marmoladach, budyniach i lodach.
W Polsce nie jest dopuszczony do sprzedaży.
 
E124
To inaczej czerwień koszenilowa, czyli syntetyczny barwnik stosowany często w owocowych nadzieniach, cukierkach pudrowych czy w rybach.
 
E127
Niedopuszczalny w Polsce czerwony barwnik - erytozyna dodawany do wiśni koktajlowych i owoców kandyzowanych.
 
E131
Rakotwórczy niebieski barwnik zwany także błękitem patentowym. Wykorzystywany jest przy produkcji drażetek.

E141
To roślinny, modyfikowany zielony barwnik, a dokładnie kompleks miedziowy chlorofilu stosowany w serowarstwie, a także jako dodatek do groszku konserwowego.
 
E150
Barwnik zwany karmelem brunatnym wykorzystywany w wyrobach cukierniczych.
 
E151
Syntetyczny barwnik zwany czernią brylantową służy głównie do podbarwiania nieszlachetnych odmian kawioru.

E160a
To beta-karoten, żółty barwnik występujący w warzywach. Jednakże na skalę przemysłom wykorzystywany jest beta-karoten syntetyczny.

E160b
Zwany annato to żółty wyciąg z nasion tropikalnego krzewu Bixa orellana.
 
E162
Nieszkodliwy dla zdrowia, naturalny wyciąg z buraków ćwikłowych.
Zwany jest betaniną i najczęściej używany jest jako dodatek do przetworów owocowych.

E170
To węglan wapnia, biała substancja będąca wykorzystywana w pastach do zębów.
 
E171
Dwutlenek tytanu, czyli biały barwnik wykorzystywany do produkcji gumy do żucia, drażetek, past do zębów.
 
E173
Niedopuszczalny w Polsce metaliczny barwnik stosowany do dekoracji słodyczy.
 
E174
Nieszkodliwy, srebrny barwnik dodawany do wyrobów cukierniczych.
 

Zdjęcie: Fotolia by © Joanna Zielinska

 

Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
Aktualnie brak komentarzy dla wpisu