Najpopularniejsze konserwanty

Badania przeprowadzone przez TNS OBOP wykazały, że połowa z nas nigdy nie sprawdza na etykiecie jakie konserwanty znajdują się w kupowanym przez nas jedzeniu. Tymczasem zdecydowana większość producentów żywności chętnie dodaje je do swoich produktów. W dzisiejszych czasach ser, wędlina, pieczywo, bądź jogurt pozbawiony barwników, środków konserwujących i sztucznych aromatów zyskuje miano prawdziwego rarytasu.

 

konserwanty_550

 

Konserwanty - E200

E dodatki są powszechnie stosowane gdyż hamują rozwój bakterii, drożdży oraz pleśni i sprawiają, że żywność dłużej zachowuje swoją świeżość. Mimo że producenci zapewniają, iż substancje konserwujące nie są szkodliwe dla zdrowia, niektóre z nich nie pozostają jednak obojętne dla ludzkiego organizmu.

Najpopularniejsze konserwanty spożywcze

  • E200 - Kwas sorbinowy przeciwdziała zakażeniom wywołanym przez pleśnie i drożdże. Uważany jest za nieszkodliwy dla zdrowia, choć u niektórych osób może wywoływać alergie.
  • E201 - Sorbinian sodu to nieszkodliwa substancja syntetyczna, która najczęściej występuje w serach i margarynach.
  • E202 - Sorbinian potasu hamuje rozwój drożdży, pleśni i niektórych bakterii. Sorbinian dodawany jest głównie do serów, margaryn i fermentowanych produktów mlecznych.
  • E210 - Syntetyczny kwas benzoesowy najczęściej dodawany jest do konserw rybnych, marynowanych warzyw, galaretek, sałatek, majonezów i napojów gazowanych. Może podrażnić śluzówkę żołądka oraz jelit, a u alergików zaostrzać objawy choroby alergicznej.
  • E211 - Benzoesan sodu to najpowszechniej stosowany konserwant. Skutecznie hamuje rozwój drożdży i pleśni. Dodawany jest do przetworów owocowych i warzywnych, a także do sałatek, koncentratu pomidorowego oraz napojów gazowanych. Działa drażniąco na śluzówkę żołądka i może powodować dolegliwości bólowe. Dlatego nie powinien być zbyt często spożywany.
  • E214 - P-hydroksybenzoesan stosowany jest przeważnie w produktach rybnych, sałatkach i przetworach owocowo-warzywnych. Ma działanie alergizujące, odurzające, rozszerzające naczynia krwionośne i może wywoływać skurcze mięśni.
  • E220 - Dwutlenek siarki dodawany jest do soków owocowych, suszonych owoców oraz win. Nie powinien być zbyt często spożywany gdyż niszczy witaminę B i może powodować reakcje alergiczne.
  • E-233 - Tiabendazol to szeroko stosowany E dodatek, który przeciwdziała rozwojowi grzybów na owocach, głównie na cytrusach i bananach.
  • E-234 - Nizyna wykorzystywana jest w walce z bakteriami gram-dodatnimi. Dodawana jest głównie do sera, śmietanki oraz owoców w puszce.
  • E250 - Azotyn sodu wykorzystywany jest do konserwowania mięs i wędlin, gdyż chroni przed bakteriami jadu kiełbasianego. Niestety ten E dodatek może wchodzić w reakcję z białkiem, wytwarzając rakotwórcze nitrozoaminy. W związku z tym nie powinno się jeść dużych ilości produktów konserwowanych E250. Mięs i wędlin zawierających azotyn sodu pod żadnym pozorem nie powinno podawać się małym dzieciom.
  • E-260 - Kwas octowy to naturalny środek konserwujący używany przeciw bakteriom i grzybom. Najczęściej występuje w majonezie i kwaśnych produktach.
  • E-270 - Kwas mlekowy i mleczany są używane jako środki konserwujące, głównie przeciw drożdżom i grzybom. Substancje te używane są głównie do konserwowania produktów ziemniaczanych.
  • E-280 - Kwas propionowy i propioniany używane są jako środki konserwujące, głównie przeciw grzybom. Kwas ten jest często dodawany do pieczywa, mięsa i pizzy.

 

Zdjęcie: Flickr.org by Adrian F Creative Commons 2.0

    Polecane artykuły
    Komentarze
    Dodaj komentarz
    Aktualnie brak komentarzy dla wpisu