Zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie!
Dość często, w pracy dietetyka spotykam się z poglądem, że stosowanie diety i zdrowe odżywianie wiąże się z dużymi kosztami. Nic bardziej mylnego. Oczywiście wszystko zależy od tego gdzie i co kupujemy. Ale ogólnie można jeść zdrowo i tanio! Jak to zrobić?
Kilka kroków do zdrowego, nierujnującego portfela, odżywiania
1: PLANOWANIE
Zorganizowane i przemyślane zakupy są zdecydowanie kluczem. Zrobienie planu, łącznie z uwzględnieniem zachcianek, uchroni przed kupowaniem zbędnych rzeczy i w konsekwencji przed wyrzucaniem żywności.
2: SEZONOWOŚĆ
Prosta zasada, kupujmy to czego aktualnie jest najwięcej na półkach sklepowych. Chodzi mi przede wszystkim o owoce i warzywa. W zimę na „topie” są pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Soki świeżo wyciskane, sałatki owocowe, czy dodatki do potraw mięsnych. To wszystko jest na wyciągnięcie ręki i to w bardzo dobrej cenie.
3: MODA
Nie ulegajcie modzie. Z dietą = zdrowym odżywianiem jest trochę tak jak ze stylem ubierania. Jest indywidualnie dopasowana i odzwierciedla charakter. Nie dajmy się zwariować. Uleganie temu co modne, często doprowadza do tego, że w pewnym momencie czujemy się zagubieni, bo nie wiemy jak wykorzystać te „egzotyczne” produkty, jak je połączyć, co z nich zrobić. Koniec końców, nie robimy nic, a te cuda lądują w koszu na śmieci.
4: FANTAZJA
Gotowanie powinno być przyjemnością. Robienie czegoś z niczego i wykorzystywanie przepisów naszych babć to połowa sukcesu. I wcale nie trzeba spełnić w kuchni pół dnia, żeby było zdrowo i smacznie.
5: SAMODZIELNOŚĆ
Na pewno wydamy mniej, jeśli będziemy gotować w domu i przygotowywać posiłki we własnym zakresie. Dodatkowo będzie to dużo zdrowsze i przede wszystkim pełnowartościowe wyjście. Tu możemy szaleć bez umiaru, począwszy od chleba, po zupy, drugie dania, sałatki, surówki, wędliny.
6: ŚWIEŻE NAPOJE
Wcześniej wspomniałam o sezonowości. Wiecie, że teraz w najlepszych cenach są cytrusy. Świeżo wyciskany sok nie musi być drogi. Kilogram pomarańczy kosztuje ok. 2 zł. Na jedną szklankę soku wystarczą dwie – trzy pomarańcze. Jest to koszt ok. 1 zł. Niedrogo, a zdrowo. Nie kupujmy napojów tanich, które tak naprawdę są wysokosłodzone i nic poza tym. Jeśli wody smakowe to, te robione we własnym zakresie. Do wody wrzucamy cytrynę, imbir, pomarańczę, mandarynkę i gotowe. Pyszny, owocowy smak i przede wszystkim zdrowy.
7: PRZECHOWYWANIE
Jeżeli nie uda nam się zjeść wszystkiego na przykład na obiad, pamiętajmy o prawidłowym przechowywaniu żywności. Ten zabieg nie dość, że uchroni nas przed wyrzucaniem żywności, to jeszcze pozwoli wykorzystać kotleta drugiego dnia jako wędlinę na kanapki.
8: WĘGLOWODANY
Dlaczego o nich piszę? Są podstawą naszej diety, dają nam energię i siłę do działania. Wybierajmy pełnoziarniste pieczywo, kaszę czy płatki. W każdej grupie możemy wybrać tańszą rzecz. Jeśli pieczywo: to zwykłe bułki razowe czy grahamki będą kosztować mniej od tych obficie posypanych ziarnami, a wartość taka sama. Kasze nie należą do drogich produktów, a odpowiednio przyrządzone znajdą wielbicieli. Ja do gotującej się kaszy gryczanej dodaję 1 łyżkę miodu. Dzięki temu kasza dostaje słodkiego smaku i uwalnia się od goryczki. Płatki owsiane są jednymi z najtańszych produktów na półkach. Kto nie zna i nie jadł owsianki, opcja obowiązkowa do wypróbowania! - śniadanie idealne.
9: UMIAR i ROZSĄDEK
Przy zdrowym odżywianiu czy stosowaniu diety zawsze apeluję o rozsądek. Jedzenie 4 – 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, uczy nas systematyczności i mobilizuje. Organizm nie wysyła mylnych sygnałów, że jesteśmy głodni przez co nie podjadamy, a co za tym idzie nie ulegamy zachciankom i wreszcie nie kupujemy zbędnych produktów.
Od czego zacząć - zdrowe i proste inspiracje
Jakiś przepis? Proszę bardzo: 1,5-2kg mięsa karkowego.
Nacieramy na noc czosnkiem i niewielką ilością soli. Następnego dnia doprawiamy wg. własnej inwencji, na przykład pieprz, ostra papryka, rozmaryn, tymianek i oregano. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy odrobinę masła i pieczemy ok. 2 godzin. W między czasie przekładamy mięso, żeby równo upiekło się z każdej strony. Od czasu do czasu podlewamy wodą. Gotowe.
Zupy kremy: nie dość, że szybkie w wykonaniu to pyszne i zdrowe. Tu tyle ile warzyw tyle moich propozycji na kremy: brokuły, szpinak, kalafior, fasolka, groszek, pomidory, papryka.
Zdjęcie: Pexels.com
http://www.polskieradio.pl/18/4388/Artykul/1475443,Naturalne-metody-leczenia-Dziecka
wywiad z pediatrą bardzo wpłynął na moje myslenie.