Data modyfikacji:

Czy można jeść kiełki w ciąży?

Kiełki roślinne są źródłem wielu cennych substancji odżywczych – minerałów, witamin oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Należy jednak pamiętać, że ich spożywanie niesie ze sobą ryzyko zarażenia bakteriami lub pierwotniakami – dlatego w okresie ciąży można jeść je tylko pod pewnymi warunkami. Wyjaśniamy, kiedy kiełki w ciąży są bezpieczne i po które najlepiej sięgać.
czy można jeść kiełki w ciąży

Kiełki w ciąży – bogactwo składników odżywczych

Kiełki w ciąży wydają się przekąską idealną. Zawierają całe mnóstwo witamin – między innymi witaminy C, B1, B6, B9, H oraz E. W ich skład wchodzą również cenne minerały (mangan, żelazo, selen, magnez, sód, potas, wapń czy fosfor), a także wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3. Co również ważne, kiełki są niskokaloryczne – ich częste spożywanie nie prowadzi zatem do zwiększenia masy ciała.

Kiełki w ciąży – pod jakimi warunkami?

Choć kiełki w ciąży wydają się doskonałą przekąską lub dodatkiem do dań, należy pamiętać, że są one produkowane w wilgotnym i ciepłym środowisku, co sprzyja rozwojowi groźnych drobnoustrojów – takich jak Escherichia coli czy Salmonella. Zatrucie kiełkami może mieć zatem poważne konsekwencje dla dziecka, jak i dla samej ciężarnej.
Możesz jeść kiełki w ciąży, ale pod pewnymi warunkami. Najważniejsze jest, aby uzyskiwać je samodzielnie – nie będą wówczas stanowiły żadnego zagrożenia. Jeśli nie masz takiej możliwości, możesz kupić kiełki. Zanim jednak wrzucisz je do koszyka, sprawdź, czy nie mają na sobie pleśni (czarnych kropek). Bardzo ważne jest również, żeby poddać je obróbce termicznej przed zjedzeniem – możesz je ugotować albo przez chwilę smażyć na patelni. 

Jakie kiełki można jeść w ciąży?

Zastanawiasz się, jakie kiełki można jeść w ciąży? Jeśli spełnisz wyżej przedstawione warunki, to nie musisz się ograniczać do konkretnego rodzaju – możesz sięgnąć po wszystkie dostępne na rynku albo te, które wyhodujesz.
Największą popularnością cieszą się kiełki rzodkiewki w ciąży – są dość ostre, więc stanowią doskonały dodatek do potraw. Zawierają liczne witaminy (A, B, C, E oraz K), a także wapń, magnez i inne minerały.
Godne polecenia są również kiełki fasoli mung. W ciąży warto jeść je codziennie, ponieważ zawierają mnóstwo witamin z grupy B, witaminy A, C, E i K, wartościowe białko oraz cenny błonnik.
Inne kiełki, które pysznie smakują i mają świetny skład, to kiełki:
  • lucerny,
  • pszenicy,
  • słonecznika,
  • soczewicy,
  • fasoli adzuki,
  • słonecznika,
  • rzeżuchy.
  • Jak uprawiać kiełki w domu?

    Jak już wiesz, kiełki w ciąży to świetny dodatek do dań – pod warunkiem, że zostaną poddane obróbce termicznej albo wyhodowane samodzielnie. I tu nasuwa się pytanie – w jaki sposób je uprawiać?
    Przede wszystkim musisz kupić nasiona – najlepiej nabyć je w sklepie ze zdrową żywnością. Wybierz najzdrowsze, a następnie ułóż je na ligninie i codziennie zraszaj przegotowaną wodą. Gdy nabierzesz doświadczenia, możesz zacząć uprawiać kiełki w pojemniczkach.

    Czego nie można jeść w ciąży?

    Kiełki w ciąży nie są zakazane – trzeba jedynie pamiętać o pewnych zasadach związanych z ich hodowlą albo obróbką termiczną. Podobnie jest w przypadku mięsa czy jajek – po nie również możesz sięgać, ale jedynie po ich wcześniejszym ugotowaniu, upieczeniu bądź usmażeniu. Zupełnie zakazanym produktem w ciąży są natomiast sery pleśniowe – ich jedzenie może zaburzyć rozwój dziecka.
    Pamiętaj też, że niektóre produkty, choć nie są zakazane w ciąży, nie są też szczególnie polecane. Staraj się unikać słodyczy, słodzonych napojów gazowanych i dań typu fast food – zawierają one mnóstwo niezdrowego tłuszczu i szkodliwego cukru. 
    Zdjęcie: Envato Elements
    Robert Wojtaś
    Robert Wojtaś

    Absolwent Akademii Morskiej i pasjonat motoryzacji. W wolnym czasie czyta, tworzy własne meble i podróżuje z dwoma fantastycznymi synami oraz żoną. Uwielbia eksperymentować w kuchni, poznawać nowe miejsca i spędzać wieczory filmowe w gronie stałych przyjaciół.