Ciąża to okres, któremu towarzyszą nie tylko zmiany nastroju czy kształtu naszego ciała. Niektóre z nas – przyszłych mam – często narzekają na typowe dolegliwości takie jak zaparcia, wzdęcia, duszności, różnego rodzaju bóle: kręgosłupa czy głowy. Nierzadkim objawem ciąży jest także zgaga.
Zgaga w ciąży nie różni się niczym od tej, którą miewamy po zbyt obfitym czy nieodpowiednim posiłku. Jak ją rozpoznać? Otóż, zgaga to nic innego jak przykre, nagłe uczucie pieczenia bądź palenia, które pojawia się w dolnej części klatki piersiowej w okolicy mostka. Wywołana jest poprzez ucisk macicy na żołądek, a macica w ciąży, wiadomo, rośnie. W efekcie wywołuje to wycofanie treści pokarmowej do przełyku.
Mimo, iż zgaga w ciąży to nic strasznego i wiele kobiet się na nią uskarża, warto sobie pomóc. W jaki sposób dokonać tego najskuteczniej? Otóż, po pierwsze musimy zmienić naszą dietę, eliminując z niej wszystko to, co może wywołać zgagę. W takim przypadku obowiązuje nas dieta lekka. Oznacza to, że w okresie ciąży z naszego jadłospisu powinnyśmy wykreślić takie produkty jak: czekolada, kawa, kakao oraz wszelkiego rodzaju kwaśne czy pikantne przyprawy lub przekąski. Dobrze też, jeśli zrezygnujemy na jakiś czas z potraw: kwaśnych, pikantnych, bardzo gorących.
Na zgagę w ciąży, warto też stosować herbatki ziołowe. Najbardziej polecane to: koper włoski, kminek, ziele prawoślazu lekarskiego, dziurawiec, korzeń imbiru, melisa, rumianek, siemię lniane. Zgagę możemy też pokonać pijąc sok z białej kapusty. Pomocnymi mogą okazać się również: papaja i migdały, – ale nie więcej niż kilka sztuk dziennie.
1. ostatni posiłek zjedz na 3 -4 godziny przed snem;
2. zrezygnuj z palenia papierosów i picia alkoholu;
3. nie chodź w odzieży uciskającej brzuch;
4. unikaj schylania się po cokolwiek – lepiej kucać;
5. potrawy przeżuwaj dokładnie i powoli;
6. jedz w regularnych odstępach czasu;
7. jedz często, ale sięgaj po małe porcje.
Skorzystaj z naszego kalkulatora dni do porodu!
Zdjęcie: Fotolia by © Coka All right reserved