Kawa zbożowa znana jest już od XVII wieku. Jest alternatywą dla zwykłej kawy. Dawniej, gdy kawa była towarem niezwykle luksusowym, szukano zamiennika, aby mogła trafić do szerszego grona odbiorców. Pozyskiwana jest z takich zbóż jak żyto, jęczmień i /lub orkisz. Zboża te poddaje się procesowi prażenia. Dodaje się do niej również cykorię lub buraka cukrowego. Dzięki temu uzyskujemy smak bardzo zbliżony do kawy. Dzięki zawartości zbóż kawa zbożowa zawiera mnóstwo składników mineralnych (magnez, cynk, selen, potas, witaminy z grupy B), a także błonnik pokarmowy. Warto zwrócić uwagę także na zawartość polifenoli w kawie zbożowej. Polifenole to związki o właściwościach antyoksydacyjnych, tak zwane wymiatacze wolnych rodników. Dodatek cykorii do kawy zbożowej dostarcza inulinę, czyli naturalny prebiotyk. Prebiotyk stanowi pożywkę na prawidłowego wzrostu i rozwoju bakterii probiotycznych w jelitach. Powszechnie nazywa się kawę zbożową „inka”, ze względu na najpopularniejszą z kaw zbożowych o takiej nazwie.