Specjalnie przed świętami, przedstawiamy przepis na masę solną i pomysł na przygotowanie ozdób choinkowych z masy solnej. Przygotowywanie takich figurek to wspaniała zabawa dla całej rodziny, nie tyko dla dzieci. Takie ozdoby z masy solnej mogą służyć jako zabawki na choinkę, upominki dla najbliższych czy dekoracja stołu.
Składniki:
- 200 g maki (około 1 1/2 szklanki)
- 200 g soli (około 3/4 szklanki)
- 125 ml wody (1/2 szklanki)
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
1. Wszystkie składniki wyrobić razem na jednolitą masę, najłatwiej będzie to zrobić w misce. Ugniatamy dość długo, najlepiej ok. 10 min albo do momentu gdy masa będzie plastyczna.
2. Następnie z powstałej masy solnej tworzymy samodzielnie figurki, ozdoby, aniołki lub cokolwiek co podpowie nam wyobraźnia - można użyć również form od ciastek. Jeśli nasze prace mają zawisnąć na choince, dziurki zrobimy przy pomocy plastikowej rurki do napojów (np. takiej z soczków w kartonikach 0,2L).
3. Ile schnie masa solna? Masę solną pozostawiamy do wyschnięcia na minimum 2 dni. Jeżeli chcemy przyśpieszyć tworzenie ozdób, możemy upiec powstałe ciasto. Piecyk nastawiamy na ok 50-75 stopni, wstawiamy nasze dzieła na 45-60 min. Po upieczeniu do dekorowania możemy użyć farb wodnych, brokatu, koralików – wszystko według uznania.
4. Utwardzone kształty malujemy farbami (najlepiej sprawdzają się farby szkolne w małych wiaderkach, mogą też być zwykłe plakatówki, z powodzeniem możemy użyć flamastrów czy lakieru do paznokci). Po wyschnięciu farby można dodatkowo ozdobić je sypkim brokatem (miejsce na brokat posmarujmy wcześniej klejem) lub zastosujmy brokat w żelu.
Życzymy miłej zabawy!
Poniżej ozdoby choinkowe wykonane przez pięcioletnią Hanię z niewielką pomocą mamy.
Zdjęcia: Anna Król Wrodycka
Mama dwóch rozbrykanych dziewczynek - Lili i Uli, zarażona chustowaniem, szczęśliwa z mężem, Łukaszem. Absolwentka łódźkiej Akademii Sztuk Pięknych, ubrania i buty to jej żywioł.