Data publikacji:

Jaki makaron dla niemowlaka to najlepszy wybór?

Czas rozszerzania diety maluszka to zawsze wyjątkowy okres nie tylko dla pociechy, lecz również dla rodziców. W końcu wprowadzamy dziecko do różnorodnego świata smaków, aromatów i chcemy, by jego dieta była nie tylko pyszna, ale też zdrowa i bardzo dobrze zbilansowana. Prędzej czy później więc zadamy sobie pytanie – jaki makaron dla niemowlaka wybrać? Kiedy należy go podawać? Z czym łączyć? Odpowiedzi na te pytania czekają w poniższym artykule! Sprawdź, dlaczego nie musisz obawiać się makaronu w diecie swojego dziecka – zapraszamy do lektury!
jaki makaron dla niemowlaka wybrać

Makaron dla niemowlaka – kiedy go wprowadzić?

Dietetycy zalecają rozszerzanie diety dziecka mniej więcej około 4. lub 6. miesiąca życia. Do tego czasu niemowlę musi wykształcić takie umiejętności, dzięki którym będzie mogło spożywać inne pokarmy niż wyłącznie mleko mamy. To, kiedy dokładnie rodzice zdecydują się na urozmaicenie posiłków, jest kwestią bardzo indywidualną – warto omówić ją z pediatrą, ale też obserwować pociechę i sygnały, jakie wysyła. Ważne jest, by rozszerzania diety nie wprowadzać przed ukończeniem 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu.
Specjaliści do spraw żywienia rekomendują, by rozszerzanie diety rozpocząć od warzyw, a w następnej kolejności przejść do owoców, zbóż, mięsa, ryb i dopiero produktów mlecznych. Ważne jest zatem nie tylko pytanie – jaki makaron dla niemowlaka będzie najlepszy. Najpierw liczy się odpowiedź – kiedy najlepiej go wprowadzić.
Przygodę maluszka ze zbożami rozpoczynamy od kaszek i kleików, a dopiero w dalszej kolejności wprowadzamy makaron. Dobrze zaserwować go mniej więcej między 7. a 9. miesiącem życia dziecka. Jeśli na początku pociecha ma problemy z gryzieniem, warto kluseczki rozdrabniać na mniejsze kawałki. Po czasie należy stopniowo przygotowywać dziecko do przeżuwania makaronu i serwować mu już konkretne kształty. Dla maluszka najbezpieczniejsze i najbardziej atrakcyjne mogą być między innymi:
  • farfalle, czyli makaron w kształcie kokardek;
  • spiralne fusilli;
  • klasyczne penne.
Jaki makaron dla niemowląt będzie atrakcyjny? W sklepach warto poszukać też kluseczek o zabawnych kształtach, które bez wątpienia dodatkowo uatrakcyjnią maluszkowi posiłek i staną się też dobrym pretekstem do zabawy.

Jaki makaron dla niemowląt – jajeczny, durum czy ze strączków?

Półki uginają się od wielu rodzajów makaronów i okazuje się, że właściwie każdy z nich można zaserwować dziecku. Najważniejsze jest to, by wzbogacać dietę ostrożnie. To znaczy, że zaczynamy od niewielkiej ilości tego produktu i stopniowo zaznajamiamy z nim dziecko. Dzięki temu rozwijający się układ pokarmowy maluszka przyzwyczai się do nowości i rozszerzanie posiłków przebiegnie w bezpieczny sposób.
Rodzice w obawie o delikatny brzuszek maluszka na początku najchętniej sięgają po makarony jajeczne. Bez obaw jednak można sięgać po pszenicę durum czy nawet pełne ziarno, które jest bardzo dobrym źródłem błonnika i charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym. Podobnie jest z makaronem ze strączków (z ciecierzycy czy soczewicy) – on również może być serwowany maluszkowi, jednak ważne, by towarzyszyły temu rozsądne ilości.
A jak długo gotować makaron dla maluszka? Nie musimy go rozgotowywać, wato zadbać o jego sprężystą i zarazem wystarczająco miękką strukturę, z którą dziecko bez problemu poradzi sobie podczas przeżuwania. W końcu wraz z rozszerzaniem diety ćwiczymy również inne elementy rozwijającego się organizmu dziecka.
Jaki makaron dla niemowlaka będzie najzdrowszy? Tutaj odpowiedź jest jedna – nieosolony. Nie przyzwyczajamy pociechy zarówno do zbyt słonych, jak i zbyt słodkich smaków (między innymi dlatego rozszerzanie diety zaleca się rozpocząć właśnie od warzyw, a nie owoców).
Musimy pamiętać także o różnorodności w diecie dziecka, dlatego gdy już nasz maluszek pozna i polubi makaron, nie podajemy mu go codziennie. Zdecydowanie lepiej serwować go mniej więcej raz lub dwa razy w tygodniu i zadbać o inne źródła pszenicy czy węglowodanów w ogóle.
Ważne, by oprócz makaronu, w diecie malucha pojawiały się również inne zboża, a wśród nich między innymi pieczywo razowe, ryż, wszelkiego rodzaje kasze czy niesłodzone kaszki zbożowe. Warto zaznajamiać malucha ze smakiem owsa, orkiszu i wielu innych wartościowych zbóż.
Poznawanie tych nowych pokarmów zaczynamy od kilku łyżeczek i obserwujemy, czy nasza pociecha jest gotowa na więcej. Absolutnie nie zmuszamy dziecka do jedzenia i nie serwujemy mu nic na siłę.

Jaki makaron dla niemowlaka? Propozycje posiłków

Na początku makaron warto podać w wersji saute, a więc bez żadnych dodatków – ugotowany, odcedzony, w odpowiedniej temperaturze. Gdy dziecko dobrze pozna już smak, można pokusić się o przygotowywanie pełnowartościowych posiłków – zarówno tych na wytrawnie, jak i w wersji słodkiej.
Z czym łączyć makaron dla niemowlaka, by nasza pociecha jadła wartościowe i smaczne posiłki? Oto przykłady połączeń, które pozwolą zadbać o zdrową różnorodność w diecie dziecka.
  • Makaron penne z pszenicy durum z marchewką i brokułem ugotowanymi na parze.
  • Makaron z czerwonej ciecierzycy podany z puree dyniowym i gotowaną piersią z kurczaka.
  • Farfalle z klopsikami z indyka, delikatnym sosem koperkowym i zielonym groszkiem.
  • Warzywną potrawkę z sosem pomidorowym i cukinią w towarzystwie razowego makaronu.
  • Kokardki z sosem truskawkowym lub prażonymi jabłuszkami.
Warto pamiętać, że jeśli nasz maluszek nie cierpi na żadne alergie pokarmowe, bez obaw możemy podawać mu produkty glutenowe, w tym makaron. Liczy się przede wszystkim to, by zadbać o złożone i różnorodne źródła węglowodanów. Jeśli od początku pokażemy maluszkowi, że nieprzetworzona, zdrowa dieta jest smaczna, to od pierwszych miesięcy życia zadbamy o kształtowanie jego wyborów żywieniowych nawet w dorosłym życiu!
Zdjęcie: Envato Elements
Autor: Anna Mlonka