Data modyfikacji:

Ile razy można podgrzewać mleko matki?

Matczyne mleko jest dla niemowlęcia najcenniejszym pokarmem. Nic zatem dziwnego, że mamom, które wkładają dużo wysiłku w jego ściąganie i odpowiednie przechowywanie, trudno jest wylać niedopite resztki. A może wcale nie muszą tego robić? Sprawdź, ile razy można podgrzewać mleko matki i w jaki sposób robić to poprawnie.
mleko matki

Mleko matki – w jaki sposób je przechowywać?

Zanim wyjaśnimy, ile razy można podgrzać odciągnięte mleko, kilka słów o jego prawidłowym przechowywaniu. Stosowanie się do niżej opisanych zasad jest bowiem niezwykle ważne dla zachowania cennych substancji znajdujących się w matczynym mleku.
Jeśli przechowujesz mleko w temperaturze pokojowej, czyli odkładasz je np. na kuchenny blat, nadaje się ono do spożycia przez cztery godziny. Jeśli mleko zostało ściągnięte z zachowaniem zasad higieny (wysterylizowanym urządzeniem), możesz podać je w ciągu sześciu godzin.
W lodówce mleko może być przechowywane maksymalnie pięć dni. Jeżeli nie wysterylizowałaś urządzenia i butelki przed ściągnięciem pokarmu albo np. zapomniałaś o umyciu rąk przed ściąganiem, czas ten wynosi już jedynie trzy dni.
Najdłużej mleko można przechowywać w zamrażarce. Jeśli stosowałaś się do zasad higieny, możesz przechowywać je tam nawet dziewięć miesięcy. Jeżeli jednak urządzenie nie było wysterylizowane, czas ten wynosi sześć miesięcy.

W jaki sposób podgrzewać ściągnięte mleko?

Być może zastanawiasz się nie tylko nad tym, ile razy można podgrzewać mleko matki, ale również – jak w ogóle to robić. Na szczęście jest to bardzo proste – wystarczy, że włożysz butelkę lub woreczek z mlekiem do pojemnika z ciepłą wodą, a po kilku minutach je wyjmiesz. Możesz też włożyć butelkę z mlekiem do podgrzewacza do butelek i trzymać ją tam do momentu, w którym mleko osiągnie temperaturę 37 stopni.
To, czego robić nie wolno, to podgrzewanie pokarmu w mikrofalówce. Podgrzewane tą metodą mleko traci mnóstwo cennych dla dziecka substancji, dodatkowo może je zwyczajnie poparzyć.

Ile razy można podgrzewać mleko matki, które stało w lodówce?

Przejdźmy do odpowiedzi na zasadnicze pytanie: ile razy można podgrzewać odciągnięte mleko, które stało w lodówce? Młode mamy często je sobie zadają, ponieważ często zdarza się, że maluszek nie wypija całości przeznaczonej dla niego porcji, a z uwagi na dobroczynny skład płynu żal jest go wylewać.
Niestety takie mleko można podgrzać tylko jeden raz. Jeśli dziecko nie ma ochoty na całą porcję, możesz odłożyć ją np. na kuchenny blat i spróbować podać je ponownie w ciągu dwóch godzin. Nie wolno ci jednak nakarmić nim dziecka po upływie dłuższego czasu, nie należy też podgrzewać płynu. Ponowne podgrzewania sprawia, że w mleku gromadzą się bakterie, przez co staje się ono niezdatne do użytku.

Ile razy można podgrzewać odciągnięte mleko, które wcześniej zostało rozmrożone?

Wiesz już, że mleko, które stało w lodówce, można podgrzać tylko jeden raz. Pozostaje pytanie – ile razy można podgrzewać mleko matki, które wcześniej było zamrożone? I tutaj odpowiedź pozostaje bez zmian – tylko jeden raz. Co więcej, nie należy zamrażać ponownie raz odmrożonego mleka. Podobnie jak ponowne podgrzewanie, tak i ponowne zamrażanie i odmrażanie skutkuje namnażaniem się bakterii.

Jak długo może stać mleko matki w podgrzewaczu?

Co robić, kiedy butelka mleka „czeka” już w podgrzewaczu, a dziecko postanowiło wydłużyć sobie drzemkę? Jak długo kobiece mleko może być utrzymywane w temperaturze 37 stopni?
Niestety i tutaj nie mamy dobrych wiadomości. Po osiągnięciu docelowej temperatury mleko należy wyjąć z podgrzewacza w ciągu kilku, maksymalnie kilkunastu minut. Z uwagi na ryzyko namnażania się bakterii nie należy przetrzymywać go w podgrzewaczu np. przez godzinę. Jeśli nie chcesz, aby płyn się zmarnował, obudź niemowlę albo spróbuj nakarmić je przez sen.

Ściąganie mleka – praktyczne porady

Jeśli nie masz jeszcze dużego doświadczenia w ściąganiu mleka, mamy dla ciebie kilka praktycznych wskazówek. Oto, o czym warto pamiętać.
  • Wybierz dobry laktator
Jeśli masz zamiar regularnie ściągać mleko, zaopatrz się w dobry laktator. Szczególnie polecane są modele elektryczne, które efektywnie i bez większego wysiłku odciągają pokarm. Szukając takiego laktatora, zwróć uwagę na modele, które pracują w trybie fazowym, naśladując ssanie dziecka. Godne polecania są również urządzenia, które mają liczne tryby i prędkości ściągania mleka.
  • Pamiętaj o odpowiedniej częstotliwości
Niektóre mamy ściągają mleko doraźnie (np. jedynie w razie przepełnienia piersi), inne robią to regularnie. Jeśli należysz do drugiej grupy, pamiętaj, że dla podtrzymania laktacji powinnaś ściągać mleko około 8 razy na dobę. Jeśli twoje dziecko ma już rozszerzoną dietę, możesz ściągać pokarm rzadziej. Najlepiej zapytać o tę kwestię pediatrę albo doradcę laktacyjnego.
  • Nie zapominaj o higienie
Przy ściąganiu mleka bardzo ważne jest ścisłe stosowanie się do zasad higieny. Jeśli twoje dziecko nie ukończyło jeszcze miesiąca, czyli jest jeszcze noworodkiem, przed każdym ściąganiem mleka wysterylizuj te części laktatora, które mają kontakt z mlekiem. Gdy maluszek trochę podrośnie, możesz wykonywać tę czynność już jedynie 2–3 razy w tygodniu. Oczywiście części te wciąż należy myć przed każdym użyciem. Rób to przy użyciu wody i specjalnego płynu.
  • Odpowiednie przechowywanie
Do przechowywania ściągniętego mleka używaj specjalnych woreczków (najlepiej takich z miarką) albo szklanych pojemników czy butelek. Nigdy nie przechowuj pokarmu w zwykłych foliowych woreczkach czy plastikowych pojemnikach nieprzeznaczonych specjalnie do tego celu.