Wprowadzanie glutenu – jak to powinno wyglądać?
Najnowsze zalecenia dotyczące żywienia malutkich dzieci wskazują, że wprowadzanie glutenu powinno rozpocząć się w okresie między 4. miesiącem życia dziecka a 12. miesiącem. Nie istnieje żaden powód, aby rodzice przekładali podanie tego składnika.
Gluten należy podawać stopniowo. W tym celu idealnie sprawdzi się kaszka z glutenem, czyli kaszka zbożowa. Przez pierwsze kilka dni można podać maluszkowi 3-4 łyżeczki kaszki, w tym czasie cały czas je obserwując. Wprowadzanie glutenu należy przerwać, jeśli u dziecka pojawią się objawy alergii:
• pokrzywka skórna,
• biegunka,
• płaczliwość (być może wywołana bólami brzuszka),
• zatkanie noska,
• wodnisty katar,
• wymioty.
W takiej sytuacji kaszka glutenowa powinna być odstawiona, rodzice powinni też udać się z dzieckiem na konsultację lekarską (koniecznie jest zdiagnozowanie alergii u dziecka). Jeżeli natomiast objawy nie wystąpią, kaszka z glutenem powinna być podawana w dalszym ciągu, w coraz większych porcjach – aż do podawania pełnej porcji.