W ostatnich latach coraz więcej mówi się o nietolerancji glutenu. Niestety problem ten dotyka również małe dzieci, w tym niemowlęta, i wywołuje rozmaite, nieprzyjemne objawy. Sprawdź, czym może objawiać się nietolerancja glutenu dzieci i co zrobić w razie występowania takich symptomów.
Czytaj również: Lista najczęstszych alergenów u dziecka
Choć o nietolerancji glutenu w ostatnich latach mówi się sporo, nie każdy wie, czym dokładnie jest ten składnik. Warto zatem wyjaśnić, że jest to białko roślinne znajdujące w ziarnach zbóż, tj. w pszenicy, życie, owsie i jęczmieniu.
Zdarza się, że organizm zupełnie nie toleruje glutenu. U takich osób (które stanowią około 1% społeczeństwa) diagnozuje się celiakię. To choroba trzewna, w przebiegu której dochodzi do licznych uszkodzeń kosmków jelitowych, a następnie – do wyniszczenia organizmu.
O wiele częściej spotykana jest jednak łagodniejsza nietolerancja glutenu, określana również jako swego rodzaju nadwrażliwość na ten składnik pożywienia.
Alergia na gluten u dziecka objawia się wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami. Aby zapobiec ich wystąpieniu, należy stopniowo wprowadzać ten składnik do diety dziecka, kontrolując stan jego zdrowia.
U dzieci karmionych piersią gluten podaje się w piątym miesiącu życia, natomiast niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym powinny być „wystawiane na gluten” około miesiąc później. Podaż glutenu musi przebiegać stopniowo. Najpierw dodaje się jego małe ilości (2-3 gramy) do posiłku dziennie. Jeżeli po miesiącu nic nie wskazuje na to, aby u dziecka występowała nietolerancja glutenu, można zwiększyć dawkowanie. Jeśli po kolejnych dwóch miesiącach nie występują żadne niepokojące objawy alergii, można już bez obaw podawać dziecku produkty zbożowe.
Objawy nietolerancji glutenu nie różnią się szczególnie od symptomów innych alergii pokarmowych. Innymi słowy, u dziecka można zaobserwować:
Uwaga! Warto wiedzieć, że objawy nietolerancji glutenu u dzieci mogą być różne w zależności od wieku. U malutkich dzieci najczęściej obejmują one zmiany skórne. U starszych, kilkuletnich, częściej można zauważyć symptomy ze strony układu oddechowego albo pokarmowego.
Możliwe uczulenie na gluten u niemowlaka należy skonsultować z lekarzem pediatrą. Specjalista oceni, czy obawy rodziców są uzasadnione i – jeśli uzna to za konieczne, skieruje maluszka do gastroenterologa.
W celu potwierdzenia lub wykluczenia alergii na gluten gastroenterolog zleca badania krwi. W pobranej próbce oznacza się stężenie przeciwciał EmA, tTG, DGP albo GAF – o tym, które przeciwciała należy oznaczyć, decyduje specjalista.
Uwaga! Warto pamiętać, że aby wyniki badania odzwierciedlały stan rzeczywisty, przez pewien czas przed pobraniem krwi dziecko musi przyjmować gluten. W niektórych, choć rzadkich przypadkach, same badania krwi nie wystarczą. Konieczne może być wówczas przeprowadzenie biopsji jelita cienkiego. Należy jednak zauważyć, że takie badanie przeprowadza się tylko i wyłącznie u dzieci, u których podejrzewa się celiakię.
Co, jeżeli uczulenie na gluten u niemowlaka zostanie potwierdzone badaniami? W takiej sytuacji koniecznie należy wprowadzić do diety dziecka pewne ograniczenia. Jeśli u malucha występuje nietolerancja glutenu, to oznacza, że nie może przyjmować one żadnych produktów, które zawierają ten składnik. Są to wszelakie produkty, które powstały na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia.
Warto pamiętać, że w obecnych czasach życie z nietolerancją glutenu, a nawet celiakią, nie oznacza wiecznych wyrzeczeń. W sklepach bez najmniejszego problemu można zakupić mąki i kasze jaglane, kukurydziane, ziemniaczane, ryżowe czy sojowe, dostępne są także gotowe produkty bezglutenowe. Kupując je, rodzice mają pewność, że u ich dziecka nie wystąpią objawy nietolerancji.
Rodzice bardzo często zadają sobie pytanie, czy uczulenie na gluten u dzieci może z czasem samoistnie ustąpić. Odpowiedź brzmi: to zależy.
Jeśli u dziecka zostanie zdiagnozowana celiakia, to należy mieć świadomość, że dziecko będzie żyło z tą chorobą już zawsze. Obecnie nie istnieją metody skutecznego leczenia celiakii – postępowanie w przypadku zdiagnozowania choroby polega na całkowitym wyeliminowania glutenu z jadłospisu chorego. Szczęśliwie – jak już zostało to wspomniane, nie jest to obecnie bardzo trudne. Jeżeli jednak problemem jest nietolerancja glutenu, rozumiana jako swego czasu nadwrażliwość, to rzeczywiście – problem może z czasem samoistnie ustąpić. U dzieci, u których po ekspozycji na gluten pojawiły się niewielkie dolegliwości skórne, co jakiś czas należy ponawiać próby jego podania.
Prawdopodobieństwo, że któraś z nich zakończy się sukcesem, tj. brakiem objawów ze strony układu oddechowego, pokarmowego czy ze strony skóry, jest na szczęście naprawdę bardzo wysokie.