Alergie pokarmowe należą do najczęstszych chorób alergicznych na świecie. Dotyczą około 6-8% niemowlaków i małych dzieci do 3. roku życia. Trudności w rozpoznaniu, leczeniu i profilaktyce tego schorzenia mogą wynikać ze złożoności czynników wpływających na rozwój alergii u niemowlaka.
U podstawy alergii pokarmowej u niemowlaka i dzieci młodszych stoi szereg objawów, występujących na skutek nadwrażliwości na spożywany pokarm, spowodowanej nieprawidłową reakcją układu odpornościowego. Pierwszy kontakt z alergenem powoduje stan uczulenia, kolejny zaś wyzwala reakcję alergiczną, prowadząc tym samym do wystąpienia objawów typowych dla danego schorzenia.
Szacuje się, że wśród niemowląt karmionych wyłącznie mlekiem mamy odsetek występowania alergii pokarmowej nie przekracza 0,5%. Alergie pokarmowe częściej diagnozuje się u dzieci matek, które stosowały dietę eliminacyjną bez wskazań lekarskich, np. wykluczając z codziennego jadłospisu mleko krowie i jego przetwory.
Właściwe odżywianie kobiet już w okresie ciąży ma istotny wpływ na zdrowie przyszłej mamy i maluszka. Bardzo ważne jest zatem stosowanie zasad zdrowego żywienia z wykorzystaniem składników pochodzących z różnych grup produktów spożywczych. Wszystko po to, by zadbać o odpowiednią podaż niezbędnych składników odżywczych. Urozmaicenie diety powinno być kontynuowane w okresie karmienia piersią.
W zależności od mechanizmów powstawania alergii pokarmowej można podzielić ją na:
Rodzaj reakcji alergicznej i sposób jej manifestacji w dużej mierze zależy od czynników genetycznych (m.in. występowania alergii u rodziców dziecka) oraz środowiskowych (np. dym papierosowy, smog). Do tego dochodzi młody wiek dziecka i niedojrzałość bariery ochronnej oraz mechanizmów odpornościowych.
Wśród najczęstszych alergenów pokarmowych u niemowlaków wymienia się mleko krowie, białko jaja kurzego oraz owoce cytrusowe.
Reakcja alergiczna może wystąpić nie tylko na skutek kontaktu z pokarmami uczulającymi w trakcie karmienia mlekiem modyfikowanym czy mlekiem kobiecym. Wczesna ekspozycja na antygeny pokarmowe zachodzi już w życiu płodowym. Po narodzinach noworodek także narażony jest na kontakt z alergenami drogą kropelkową oraz przez skórę. W związku z tym całkowita eliminacja antygenów pokarmowych jest praktycznie niemożliwa. Nie należy zatem stosować profilaktycznie diety eliminacyjnej u mamy karmiącej, w obawie o wystąpienie u niemowlęcia alergii na białka mleka krowiego, potocznie nazywanej skazą białkową.
Białka mleka krowiego są mieszaniną wielu białek, które mogą wystąpić także poza mlekiem. Dlatego też w wielu przypadkach objawy alergii na białka mleka krowiego (ABMK) mogą wystąpić po spożyciu cielęciny czy mięsa wołowego.
Pierwsze objawy alergii pokarmowej, w szczególności związanej z białkami mleka krowiego, możemy zaobserwować już w pierwszych tygodniach życia maluszka. Najczęściej przyjmują one postać:
Do tego mogą pojawić się kolki oraz częstsze uczucie niepokoju u niemowlęcia. Co więcej, zapalna reakcja alergiczna uszkadzająca śluzówkę jelita i wpływająca na jego perystaltykę może upośledzać trawienie i wchłanianie dwucukru mlecznego, prowadząc tym samym do wtórnej nietolerancji laktozy.
Od wielu lat podkreśla się, że karmienie mlekiem matki jest najzdrowszym sposobem żywienia niemowląt i małych dzieci. Według WHO i ESPGHAN wyłączne karmienie piersią powinno trwać co najmniej 6 miesięcy, następnie zaś powinno być kontynuowane tak długo, jak matka i dziecko sobie tego życzą. Karmienie piersią ma udowodnioną korzystną rolę w profilaktyce alergii. Według aktualnego stanu wiedzy nie ma potrzeby stosowania diety eliminacyjnej hipoalergicznej u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, zarówno tych znajdujących się w niskiej, jak i w wysokiej grupie ryzyka.
W momencie potwierdzenia u noworodka bądź niemowlęcia alergii na białka mleka krowiego karmienie piersią należy kontynuować, eliminując mleko i produkty mleczne z diety mamy oraz inne produkty mogące zawierać w swoim składzie białka mleka krowiego (tzw. alergeny ukryte), np. wędliny, gotowe sosy.
Decyzję o wprowadzeniu diety eliminacyjnej u mamy powinien podjąć lekarz. Jej istotą jest nie tylko usunięcie z codziennego menu nietolerowanych produktów, ale przede wszystkim zastąpienie ich innymi o podobnej wartości odżywczej. Dodatkowo należy uwzględnić suplementację wapnia, kwasów tłuszczowych DHA i witaminy D3. Dieta eliminacyjna powinna trwać co najmniej 2 tygodnie. Jeśli pomimo konsekwentnego jej przestrzegania przez kobietę karmiącą piersią, połączonego z prowadzeniem dzienniczka spożycia, objawy alergii na białka mleka krowiego nie ustępują, lekarz prowadzący przeprowadza dalszą diagnostykę i może zdecydować o zastąpieniu pokarmu naturalnego preparatem mlekozastępczym zawierającym wolne aminokwasy (AAF) i kontynuację powyższego sposobu karmienia do czasu przeprowadzenia próby prowokacji.
Co ważne, w przypadku niemowląt, według zaleceń Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej (EAACI) należy wystrzegać się rozszerzania diety i podawania pokarmów uzupełniających w pierwszych 4 miesiącach życia dziecka. Jednocześnie warto pamiętać, by w przypadku dzieci genetycznie obciążonych atopią w kolejnych miesiącach ich życia nie opóźniać znacznie wprowadzania pokarmów potencjalnie alergizujących.
Bibliografia:
Horvath A. i wsp.: „Diagnostyka i leczenie alergii na białka mleka krowiego. Stanowisko Sekcji Alergii na Pokarmy Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci”, Standardy Medyczne/Pediatria 2021; t.18: 342-362
Jeleń K. i wsp.: „Odżywianie w okresie ciąży i laktacji a ryzyko wystąpienia choroby atopowej u dziecka”, Standardy Medyczne/Pediatria; 2015 (12), 587-592.
Marek K.: „ Alergia pokarmowa u dzieci”, Forum Medycyny Rodzinnej; 2013, 7 (6), 349–354.
Venter C. i wsp.: „Better recognition, diagnosis and management of non-IgE-mediated cow’s milk allergy in infancy: iMAP – an international interpretation of the MAP (milk allergy in primary care) guideline”, Clinical and Translational Allergy; 2017, 7: 26