Jak uzupełnić żelazo u dziecka przy pomocy diety?
Aby zapobiec niedoborom żelaza u dziecka, należy zadbać o jego właściwą dietę. Trzeba przy tym mieć świadomość, że najlepiej wchłania się do organizmu żelazo hemowe, czyli to, które znajduje się w jajach, mięsie (wołowina, cielęcina, królik, podroby) oraz rybach (makrela, dorsz, łosoś).
Źródłami żelaza niehemowego, czyli słabiej wchłanialnego, są produkty roślinne. Takie roślinne produkty bogate w żelazo dla dzieci to:
• produkty zbożowe (chleb z pełnego przemiału, brązowy ryż, płatki owsiane, kaszki mleczne i te bez zawartości mleka – zwłaszcza dodatkowo wzbogacane żelazem, makarony pełnoziarniste),
• nasiona i ziarna (pestki dyni, słonecznika, sezam),
• orzechy (arachidowe, włoskie, pistacjowe, laskowe, migdały),
• nasiona roślin strączkowych (groch, fasola),
• warzywa (bób, brokuły, szpinak, jarmuż, pietruszka),
• owoce (maliny, morele, śliwki, porzeczki).
Szczególnie często należy podawać dziecku warzywa i owoce. Zawierają one witaminę C, która ułatwia przyswajanie żelaza w organizmie dziecka, a także wiele innych, niezbędnych dla zdrowia witamin i składników odżywczych.
Uwaga! Anemia u dzieci to problem, który wymaga konsultacji lekarskiej. Nie należy samodzielnie decydować o leczeniu jedynie przy pomocy diety albo tylko poprzez suplementację. Takie „leczenie” może przebiegać za wolno albo może doprowadzić do nadwyżki żelaza, która również nie jest korzystna dla zdrowia.