Data publikacji:

Błonnik w ciąży. Czy warto włączyć go do diety?

Jest nazywany miotłą, która czyści jelita ze złogów oraz wszelkich, zalegających resztek pokarmowych. Błonnik jest przede wszystkim dobrze znany osobom usiłującym schudnąć. Czy jednak błonnik w ciąży jest wskazany? A jeśli tak, to w jakiej formie? Sprawdź, co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz go stosować.

Czytaj również: Piwo zero w ciąży - czy można?
kobieta w ciązy

Błonnik i jego wpływ na zdrowie

Błonnik jest inaczej określany włóknem pokarmowym i co ciekawe, nie pełni w organizmie funkcji odżywczej. Jest zaliczany do grona węglowodanów nieprzyswajalnych, co oznacza, że nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, a jednocześnie jest do tego procesu niezbędny. Oto, na czym polega jego rola:

  • wiąże wodę, zapewniając tym samym większe i dłuższe uczucie sytości,
  • reguluje perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżniane,
  • stanowi pożywkę dla dobrych bakterii zasiedlających jelita,
  • zapobiega zaparciom, hemoroidom i stanom zapalnym jelit,
  • opóźnia wchłanianie glukozy (istotne dla cukrzyków),
  • obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów,
  • wspomaga walkę z nadwagą,
  • posiada działanie odtruwające i wiele innych.

Istnieją dwa, zasadnicze rodzaje błonnika: rozpuszczalny (w większości pektyny, zawarte m.in. w owocach) i nierozpuszczalny w wodzie (celuloza, hemiceluloza, ligniny, znajdujące się m.in. w otrębach, kaszach i orzechach). Ze względu na ilość dobroczynnych właściwości, spożywanie odpowiedniej ilości błonnika jest zalecane każdemu, kto dba o swoje zdrowie i samopoczucie. Czy można stosować błonnik w ciąży bez obaw o negatywny wpływ na dziecko?

Czy można brać błonnik w ciąży?

Ciąża to niezwykły czas w życiu każdej kobiety, który wymaga ogromnej ostrożności i uważności w każdym, najmniejszym aspekcie. Dotyczy to szczególnie sposobu odżywiania, który w bezpośredni sposób wpływa na samopoczucie ciężarnej oraz zdrowy rozwój maluszka. Błonnik w ciąży jest tak samo niezbędny - a często nawet jeszcze bardziej potrzebny - jak w każdym innym momencie. Dzięki niemu procesy trawienne przebiegają prawidłowo, a rytm wypróżnień staje się regularny. W końcu jedną z najczęstszych dolegliwości ciążowych są zaparcia. W stanie błogosławionym nie można przyjmować żadnych leków ani silnych substancji przeciwdziałających zaparciom. Błonnik jest zaś zupełnie naturalnym środkiem, który w łagodny sposób pobudza jelita do pracy, oczyszczając je jednocześnie z wszelkich złogów. I tutaj pojawia się kolejna, niezwykle ważna funkcja sprawiająca, że warto stosować błonnik w ciąży - zwiększa uczucie sytości, przez co zmniejsza chęć na podjadanie. A jak wiadomo - zbyt intensywne przybieranie na wadze podczas ciąży także nie wpływa korzystnie na rozwój dziecka. Najlepiej więc włączyć do swojego menu pokarmy obfite w błonnik, jak np. płatki owsiane, razowe pieczywo, kasze, warzywa i owoce w formie surowej (zjadane ze skórką).

Zasady stosowania błonnika w ciąży

Obecnie dużą popularnością cieszą się suplementy diety z błonnikiem, które są dedykowane osobom z problemami trawiennymi. Czy można pić błonnik w ciąży właśnie w takiej postaci? Najlepiej skonsultować to wcześniej z lekarzem. Jeśli mimo stosowania odpowiedniej diety, kobieta w ciąży uskarża się na zaparcia, bardzo możliwe, że lekarz sam zaleci stosowanie błonnika w postaci suplementu. Najczęściej jest to błonnik witalny, który jest naturalnym suplementem diety. Na błonnik witalny składa się babka jajowata, babka płesznik oraz czasami len. Można przyrządzać z niego napój lub po prostu dodawać do jogurtu lub owsianki. Poza informacją, czy można brać błonnik w ciąży, nie mniej istotne jest też, jak to robić. Bez względu na rodzaj stosowanego błonnika, należy mieć na uwadze, że podczas jego spożywania niezbędne jest wypijanie dużej ilości wody - co najmniej 2 litry dziennie. W innym wypadku, zamiast przeciwdziałać zaparciom, można je spowodować. Ilość spożywanego błonnika przez osoby dorosłe powinna wynosić maksymalnie 40 g dziennie. W sytuacji, kiedy zaś wcześniej spożywało się pokarmy ubogie w błonnik, dobrze jest wprowadzać go do diety stopniowo, przez codzienne zwiększanie dawki - inaczej może się to skończyć biegunką. Błonnik w ciąży może naprawdę korzystnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie, ale tylko jeśli jest stosowany mądrze i przede wszystkim - po konsultacji z ginekologiem prowadzącym ciążę.

Autor: Natalia Kowalska