Data modyfikacji:

Jakie są źródła jodu?

Jod jest pierwiastkiem, o którym nie mówi się specjalnie wiele, a który odgrywa bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. To właśnie dzięki niemu tarczyca wydziela właściwe ilości hormonów, co z kolei wpływa nie tylko na wagę czy kondycję włosów, ale również na prawidłowy rozwój mózgu i właściwą pracę serca. Sprawdź, jakie są główne źródła jodu, jakie jest zapotrzebowanie na ten pierwiastek w zależności od wieku i kiedy warto suplementować jod.

joda

Jod w diecie – dlaczego jest taki ważny?

Jod jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – dzięki niemu produkowane są hormony tarczycy: tyroksyna i trójjodotyronina. Od ich stężenia zależy natomiast praca serca, mięśni, nerek, a nawet mózgu. Krótko mówiąc, jod jest niezwykle ważny dla naszego zdrowia – fizycznego i psychicznego.

W związku z powyższym warto znać objawy niedoboru jodu. Są to:

  • powiększenie się tarczycy (zwane również „wolem”),
  • ciągłe zmęczenie, ospałość,
  • suchość skóry,
  • wypadanie włosów,
  • spadek koncentracji,
  • pogorszenie się pamięci,
  • chrypka,
  • niekontrolowane zmiany wagi, zwłaszcza przybieranie,
  • łamliwość paznokci.

Jod w diecie – zapotrzebowanie

Dzienne zapotrzebowanie na jod jest różne w różnych grupach wiekowych. Oto precyzyjne wytyczne, ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia:

  • noworodki, niemowlęta i dzieci do 5. roku życia: 90 µg ,
  • dzieci od 6. do 12. roku życia: 120 µg,
  • dzieci powyżej 12. roku życia i dorośli: 150 µg,
  • kobiety w ciąży: 220 µg,
  • kobiety karmiące: 290 µg.

Źródła jodu – gdzie znaleźć ten pierwiastek?

Komponując dietę, warto zwrócić uwagę na odpowiednią podaż jodu. Oto, co zawiera jod (w 100 g):

  • sól kuchenna, jodowana – 2293,0 µg,
  • dorsz (świeży) – 110,0 µg,
  • mintaj (świeży) – 103,0 µg,
  • halibut – 52 µg,
  • makrela wędzona – 40,0 µg,
  • ser gouda – 35 µg,
  • ser edamski tłusty – 30,0 µg,
  • sardynka w pomidorach – 25,0 µg,
  • tuńczyk w oleju – 25,0 µg,
  • orzechy laskowe – 17,0 µg,
  • brokuły – 15,0 µg,
  • szpinak – 12,0 µg,
  • ser brie pełnotłusty – 11,2 µg,
  • jaja kurze jedna sztuka, całe – 9,5 µg,
  • maślanka – 5,9 µg ,
  • płatki owsiane – 5,9 µg,
  • czekolada mleczna – 5,5 µg,
  • ryż brązowy – 4,5 µg ,
  • groszek zielony – 4,4 µg,
  • salami popularne – 4,1 µg,
  • ser twarogowy półtłusty – 3,7 µg,
  • mleko 0,5% tłuszczu – 3,4 µg,
  • jogurt truskawkowy 1,5% tłuszczu – 3,3 µg,
  • wątroba wieprzowa – 3,1 µg,
  • kapusta biała – 3,0 µg,
  • fasola biała, nasiona suche – 3,0 µg,
  • banan – 2,8 µg,
  • bułki pszenne zwykłe – 2,8 µg,
  • kakao 16%, proszek – 2,8 µg,
  • chleb żytni razowy – 2,7 µg,
  • mleko 3,5% tłuszczu – 2,7 µg,
  • czekolada gorzka – 2,3 µg,
  • ryż biały – 2,2 µg,
  • migdały – 2,0 µg,
  • wieprzowina, karkówka – 1,8 µg,
  • jabłko – 1,6 µg,
  • karp świeży – 1,5 µg,
  • wieprzowina, schab – 1,5 µg,
  • pomarańcza – 1,2 µg,
  • pomidor – 1,1 µg,
  • szynka wieprzowa, gotowana – 1,0 µg,
  • płatki kukurydziane – 0,9 µg,
  • wołowina, pieczeń – 0,8 µg.

Źródła jodu – suplementy diety

Nawet jeśli nie wiesz, w jakich produktach jest jod, to raczej nie grozi ci niedobór – zakładając, że odżywiasz się względnie zdrowo. Należy jednocześnie pamiętać, że niektóre składniki pożywienia, takie jak kapusta, soja czy kalafior, zmniejszają wchłanianie jodu. Jego zawartość w warzywach zmniejsza się również przez gotowanie (warto zatem czasem sięgnąć po surowy kalafior czy groszek).

Ogólnie rzecz biorąc, suplementacja jodu bardzo rzadko jest wskazana – najczęściej wystarczy jedynie zwiększyć podaż ryb w diecie albo zacząć spożywać więcej surowych warzyw. Jeśli jednak wyniki badań rzeczywiście wskazują, że u danej osoby zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest większe, można rozważyć suplementację – oczywiście tylko i wyłącznie pod okiem lekarza.

Autor: Robert Wojtaś

Jod u kobiet w ciąży - najczęściej zadawane pytania

Czy jod jest ważny dla ciężarnych kobiet?
Tak, jod jest ważny dla ciężarnych kobiet, ponieważ wpływa na prawidłowy rozwój mózgu i układu nerwowego u płodu. Zaleca się jednak przyjmowanie suplementów z jodem tylko po konsultacji z lekarzem, ponieważ nadmiar jodu może być szkodliwy dla zdrowia.

Skąd ciężarne mogą czerpać jod?
Jod można znaleźć w produktach morskich, takich jak ryby i skorupiaki, a także w jodowanej soli kuchennej.

Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do przyjmowania jodu przez ciężarne?
Przed przyjmowaniem jodu przez ciężarną, zaleca się skonsultowanie się z lekarzem, ponieważ nadmiar jodu może powodować problemy zdrowotne.