Wielkanocny zwyczaj barwienia jajek jest piękny, lecz wiele mam nie chce używać do tego chemii. Jeśli do kolorowania jaj użyjemy naturalnych składników, to możemy bez obaw bawić się z dzieckiem, apotem podać mu takie jajka do jedzenia. Jak zabarwić jajka do święconki i do wielkanocnego stroika w naturalny sposób? Nic trudnego, mamy na to sprytny przepis.
Aby na Wielkanoc jajka pomalować na różne kolory musimy je ugotować z odpowiednim składnikiem. Jakim? Sprawdźcie na rysunku poniżej. Aby osiągnąć pożądany kolor do garnka z jajkiem włóżcie: czerwoną cebulę, czerwoną kapustę, szczaw lub buraki. Po ugotowaniu zestawiamy garnek z kuchni i w zależności od tego, jak bardzo intensywne natężenie danego koloru chcemy uzyskać, na tak długo zostawiamy jajka w wodzie. Co jakiś czas sprawdzamy czy kolor jest już odpowiedni. Malowane jajka, gdy uzyskały odpowiednią barwę i wyschły, są gotowe do włożenia do koszyczka ze święconką lub do wielkanocnego stroika. Taka samodzielnie przygotowana ozdoba wielkanocna będzie nie tylko cieszyć oko, może też być świetnym pomysłem na spędzenie czasu wspólnie z dziećmi i wspaniałym doświadczeniem chemicznym.
Zdjęcie: Fotolia fot. by © digieye