Pierniczki to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Ich dekorowanie może stać się wspaniałą rozrywką dla Ciebie i Twoich dzieci. Wszystko zależy od wyobraźni i kreatywności. Poniżej znajdziesz proste i przede wszystkim sprawdzone przepisy na pierniczki oraz cynamonki. Gotowe ciasteczka możesz położyć na stół lub zawiesić na choinkę. Są absolutnie pyszne :]
Oczywiście do dekorowania pierników możemy użyć gotowych produktów sklepowych. Barwniki spożywcze w proszku kupimy we wszystkich supermarketach oraz różnych sklepach internetowych. Z łatwością dostaniemy również tak zwane pisaki dekoracyjne (Uwaga! Dla dzieci mogą być zbyt trudne do obsługi) oraz kolorowe posypki. Te ostatnie są szczególnie lubiane przez dzieci ;).
Warto sięgnąć również po bardziej naturalne dekoracje: świetnie sprawdzą się wiórki kokosowe, ziarenka maku lub płatki migdałów. Polewę czekoladową i lukier możemy wykonać same. W tym celu rozpuszczamy tabliczkę białej lub ciemnej czekolady w kąpieli wodnej (w garnku podgrzewamy wodę, na garnek stawiamy metalową miseczkę, do której wrzucamy pokruszoną czekoladę. Uwaga! Woda nie może dotykać miseczki, aby czekolada się nie zważyła). Lukier przygotujemy z przepisu poniżej.
UWAGA! Jeśli pierniki mają zawisnąć na choince, przed wstawieniem ciasteczek do piekarnika, zróbmy dziurki na sznureczek. Do zrobienia dziurek, możemy użyć cienkiej słomki dołączanej do dziecięcych soczków w kartonikach.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Miód wlewamy do miseczki, dodajemy przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko, jogurt naturalny, a następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy składniki najpierw łyżką (najlepiej drewnianą). Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie twarde, ale takie powinno być. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 1cm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu odrobiną wody lub mleka. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni bez termoobiegu i wkładamy pierniczki na ok. 10-15 minut.
Potrzebne składniki:
Przygotowanie:
Masło lub margarynę razem z cukrem, miodem i cynamonem rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu, tak by wszystkie składniki się połączyły. Drożdże rozkruszamy do miseczki i zalewamy trzema łyżkami ciepłej (nie gorącej!) wody. Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajko i mieszamy. Następnie wlewamy płynne drożdże i wystudzoną mieszankę maślaną. Zagniatamy gładkie ciasto (ok. 5 minut) i wałkujemy na grubość 2-5mm. Foremkami do ciasteczek wycinamy dowolne kształty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciasteczka i zostawiamy przykryte ściereczką na ok. 30 minut, aby podrosły. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu (góra-dół) i pieczemy ok. 13-16 minut.
Składniki:
Przygotowanie:
Białko ucieramy z cukrem pudrem na gęstą, ale bez grudek, masę. Lukier można zabarwiać barwnikami spożywczymi wówczas trzeba dodać więcej cukru pudru, aby lukier się nie rozwodnił. Pamiętaj, żeby wcześniej wyparzyć skorupki jajek.
Kolorowy lukier możesz również uzyskać bez używania i kupowania barwników spożywczych. Pomoże Ci w tym poniższa tabela. To bardzo proste! Jednak trzeba pamiętać, że uzyskane kolory nie będą tak intensywne, jak te uzyskane z barwników spożywczych.
RÓŻOWY, CZERWONY | Sok z buraków, sok malinowy, sok z granatów |
FIOLETOWY | Sok z jagód (mogą być to mrożone jagody, wystarczy rozmrozić i je zblenderować) |
ŻÓŁTY | Szczypta kurkumy, sok pomarańczowy |
ZIELONY | Awokado |
NIEBIESKI | Odrobina soku z jagód lub aronii |
POMARAŃCZOWY | Sok z marchewki |
BRĄZOWY | Kakao (rozpuszczone w małej ilości wody) |
A zatem, do dzieła! Życzymy udanych wypieków :)