Ogromny wpływ na smak i aromat trunku ma sposób jego przechowywania oraz temperatura podania. Ale czy wiesz, że niezwykle ważne są również rodzaj, kształt i temperatura naczynia w którym serwowane jest piwo?
Kształt naczynia, w którym serwuje się napój jest niezmiernie istotny. To właśnie dlatego belgijskie browary kładą duży nacisk na wygląd szklanek, w których podawane są ich trunki. Niemalże każda tamtejsza piwowarska marka posiada specjalnie zaprojektowane naczynie pozwalające w pełni wydobyć walory smakowe oraz barwę trunku. Oprócz kształtu niezwykle istotna jest też temperatura oraz materiał, z którego wykonane jest naczynie. Piwo powinno być podawane wyłącznie w szkle, a temperatura szklanki nie powinna być wyższa od temperatury serwowanego napoju. Ważne też jest, aby po myciu naczynie dokładnie wytrzeć.
Kufel do piwa pszenicznego
Szklanka o pojemności 0,5 lub 0,33 litra.
Duża różnica pomiędzy średnicą szklanki na górze i u jej podstawy.
W szklance tego typu bardzo łatwo uzyskać piankę.
Kieliszek do pilsnera
Naczynie na krótkiej nóżce o pojemności 0,25 lub 0,33 litra.
Szklanka
Delikatnie zwężana u dołu szklanka o pojemności 568 ml.
Kufel
Naczynie z uchem służącym do trzymania, które zwykle ma pojemność 0,5 lub 1 litr.
Trunek zawsze nalewa się do przechylonej szklanki lub kufla, a w czasie nalewania naczynie należy pomału prostować. Dzięki temu uzyskamy odpowiednią piankę. Po opróżnieniu butelki piana powinna lekko wystawać poza krawędź szklanki, a jej nadmiar usuwamy nożem.