Pasty do kanapek dla dzieci
Alternatywa dla wędliny, sera, dodatek do kanapek, wafli ryżowych, mogą pełnić też funkcję dipu do maczania krakersów czy surowych warzyw pokrojonych w paski.
Pasty kanapkowe to bardzo uniwersalne rozwiązanie. Można w nich coś ukryć, można je zrobić szybko i łatwo, przyprawić według gustu domowników. Są w stanie zastąpić kupne składniki kanapek i mogą być jedzone zarówno z dodatkami jak i solo.
Pasty warzywne
Pasty na bazie cieciorki
Tradycyjny hummus, pochodzący z Bliskiego Wschodu robi się z ciecierzycy, oliwy, soku z cytryny, czosnku i pasty sezamowej tahini. Ciecierzyca może być gotowana lub z puszki. Gotowanie ciecierzycy ma wielką zaletę, woda po jej ugotowaniu to aquafaba, którą można użyć do wielu ciekawych przepisów. Ma właściwości podobne do białek jaj, ale jest wegańska.
Pasta z fasoli
Fasola jest bardzo wartościowa, zawiera białko i dużo mikroelementów oraz błonnik. Do przygotowania pasty kanapkowej z fasoli użyć można nasion każdej fasoli (jaś, adzuki, pinto lub inna). Sprawdzą się zarówno ugotowane nasiona jak fasola w zalewie z puszki (opłukana). Miękkie nasiona fasoli blenduje się na pastę z dodatkiem oliwy i ulubionych dodatków – może być to czosnek, suszone pomidory, ulubione zioła. Do smaku można pastę przyprawić odrobiną soku z cytryny. Dodatek majeranku i podsmażonej cebulki da nam smak zbliżony do wegańskiego smalcu.
Baba ghanoush
Pochodząca z Bliskiego Wschodu pasta z bakłażanów i sezamu. Smaczna, bogata w żelazo i bardzo zdrowa. Bakłażany należy upiec i obrać ze skórki. Miąższ blendujemy z oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem, oliwą i pastą tahini (pasta z sezamu). Opcjonalnie jako dodatek można dodać podprażony sezam, paprykę suszoną, kumin rzymski. Gotowe kanapki warto posypać natką pietruszki.
Pasta z awokado
Pasta z awokado i jajek z odrobiną oliwy, majonezu, soku z cytryny oraz pieprzem i solą to "pasta Shreka". Ma zielony, energetyczny, apetyczny kolor. Warto spróbować. Świetnie smakuje na trójkącikach z pumpernikla.
Pasta z buraka
Pasta z pieczonych buraków oraz sera feta to idealne połączenie słodyczy i cierpkości. Doprawiamy ją oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem. Wszystko blendujemy na gładko.
Pasta z groszku
Pasta z zielonego groszku jest świeża w smaku i słodkawa. Wystarczy ugotować groszek, dodać czosnek, świeżą miętę, cytrynę, odrobinę majonezu. Dla urozmaicenia konsystencji warto dosypać ulubione ziarna: słonecznika, dyni, orzeszki piniowe.
Pasty z nasion słonecznika
Niewiele osób wie, że namoczone przez noc ziarna słonecznika po zblendowaniu przyjmują konsystencję zbliżoną do twarożku i po przyprawieniu mogą przeobrazić się w pyszną pastę do kanapek. Dodatek soli i rzodkiewki, suszonych pomidorów, świeżych ziół - smak słonecznika jest na tyle neutralny, że pastę możemy przyprawić czym chcemy.
Pasty rybne
Wprowadzenie ryb do diety dziecka nie zawsze spotyka się z entuzjazmem. Często obawiają się ości lub nie odpowiada im smak lub zapach mięsa. Pasta rybna to świetny pomysł na zróżnicowanie diety i prowadzenie źródeł kwasów omega-3 i 6.
Pasta z łososia
Do pasty z łososia najlepiej używać łososia bałtyckiego lub norweskiego typu BIO (łosoś hodowany przemysłowo nie jest najlepszej jakości). Idealnym dodatkiem do pasty z łososia jest serek twarogowy i drobno posiekany koperek. Jeśli dziecko akceptuje kapary - warto je dodać.
Pasta z makreli
Pasta makreli wędzonej z jajkiem to polski klasyk, który warto czasem odkurzyć i przypomnieć sobie ten smak. Dla dorosłych sprawdzi się wersja z cebulką, a dla dzieci ze szczypiorkiem. Pamiętajmy aby bardzo dokładnie obrać makrelę z ości. Na jedną makrelę dodajemy trzy rozdrobnione jajka na twardo, majonez oraz sól i pieprz.