Częste zmiany pogody, o które jesienią nie trudno, są szczególnie niebezpieczne i sprzyjają przeziębieniom. Męczący katar, kaszel, podwyższona temperatura – nie ma nic gorszego. Jak zatem wzmocnić układ immunologiczny dzieci, które są mniej odporne na działanie drobnoustrojów, wirusów i bakterii od osób dorosłych?
Pożywne i pełnowartościowe śniadanie nie tylko dodaje energii na resztę dnia, ale także może pomóc wzmocnić układ odpornościowy. Odpowiednio dobrana dieta, w połączeniu z właściwym ubiorem, pomogą w walce z napływającymi z każdej strony zarazkami.
Zimny jogurt z owocami, czy płatki z chłodnym mlekiem zostawmy na letnie i słoneczne poranki. Jesienne i zimowe śniadanie powinno być przede wszystkim ciepłe. Zimne produkty wychładzają organizm, powodują zwiększoną produkcję śluzu, co zwiększa podatność na infekcje.
Kasza jaglana, bogate źródło witaminy B, lecytyny, wapnia, potasu i żelaza, wzmacnia odporność i pomaga w walce z przeziębieniami. Przygotowana na mleku kasza jaglana z dodatkiem owoców, orzechów czy domowej konfitury to szybki pomysł na smaczne, pożywne i zdrowe jesienne śniadanie.
W jesiennym i zimowym menu nie może zabraknąć cynamonu. Ta aromatyczna i uwielbiana przez wiele osób przyprawa, posiada działanie odkażające i rozgrzewające. Ryż na mleku w połączeniu z prażonymi jabłkami z cynamonem i rodzynkami skradnie serce każdego dziecka.
Badania dowodzą, że systematycznie przyjmowany olej lniany zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego u dzieci. Wszystko za sprawą dużej zawartości kwasów tłuszczowych omega – 3 wzmacniających odporność. Pół łyżeczki oleju lnianego można dodać do posiadających mnóstwo cudownych właściwości płatków owsianych. Owsianka w połączeniu z musem z banana, plastrami kiwi czy suszonymi owocami to pomysł na szybkie i zdrowie śniadanie nie tylko dla najmłodszych.
Ukryty pod twardą skórką, pomarańczowy miąższ dyni skrywa wiele cudownych właściwości, a co najważniejsze wzmacnia układ odpornościowy. Dynia bogata jest w witaminę C i cynk, które niezbędne są do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania układu odpornościowego. Puszyste placki z dyni przygotujecie w 15 minut.
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Placki smażymy na oleju roślinnym, około 2 minuty z każdej strony.
Lekko chrupiąca granola w połączeniu z ciepłym mlekiem to kolejny pomysł na śniadanie wzmacniające odporność, które kradnie serce każdego niejadka. Przygotowanie granoli jest dziecinnie proste, a ukryte w niej orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika i sezam są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Delikatna jajecznica na maśle z cebulką i chrupiącą grzanką to pyszne i zdrowe śniadanie. Cebula jest bogatym źródłem naturalnych substancji o działaniu bakteriobójczym i cennym źródłem witaminy C.
W jesiennym i zimowym menu nie sposób pominąć siemienia lnianego, które skrywa mnóstwo witaminy E i moc niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych wzmacniających odporność. Badania wykazały, że z całych ziaren siemienia lnianego organizm nie jest w stanie przyswoić cennych składników, dlatego te malutkie nasiona lnu należy wcześniej zmielić w młynku. Siemię nie wyróżnia się konkretnym smakiem, może być dodatkiem do każdego dania.
W okresie przeziębień warto zadbać, aby w codziennym menu nie zabrakło miodu i cytryny, produktów wzmacniających odporność i pomagających w walce z drobnoustrojami.
Imbir, zarówno ten świeży jak i suszony, działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. Pobudza układ odpornościowy, wydzielanie soków żołądkowych i poprawia ukrwienie. Przemycenie imbiru do codziennego śniadania nie jest wcale trudne. Sproszkowaną przyprawę można dodać niemalże do każdej potrawy. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie ciepłego napoju z imbiru z dodatkiem cytryny i miodu.
Z wykształcenia chemik, z zawodu dziennikarka, a prywatnie żona i mama. Uwielbia teatr, kawę i włoską kuchnię. Pasjonatka podróży, która uwielbia poznawać świat.