Data modyfikacji:

Przechowywanie żywności w lodówce

Autor: Magdalena Szewczyk

Na trwałość poszczególnych produktów spożywczych duży wpływ ma między innymi sposób ich przechowywania. Należy pamiętać, że warunki panujące na różnych półkach lodówki nieco różnią się od siebie. A odpowiednie rozlokowanie żywności sprawi, że nasze jedzenie będzie dłużej świeże, a co za tym idzie zdrowsze i smaczniejsze.

 

Lodówka, przechowywanie żywności, zdrowa żywność

 

Właśnie wróciliście z dużych zakupów. W torbach piętrzą się owoce, warzywa, mięso, ryby, nabiał, jakieś napoje, piwko i coś słodkiego na deser. Ups... dużo tego. Jak to wszystko zmieścić do lodówki? W przypadku napojów sprawa jest prosta. Najwygodniej ułożyć je na drzwiach lub na specjalnej półce-stojaku przeznaczonej do przechowywanie butelek. Jednakże miejsce „leżakowania” w lodówce wody, napojów gazowanych, czy soku nie ma wpływu na ich świeżość. Sprawa już komplikuje się gdy chcemy schować warzywa, mięso, wędliny, czy też ser żółty. Od czego zacząć? Przede wszystkim należy pamiętać o dwóch głównych zasadach:

  • Ważne jest, aby w lodówce nie układać produktów zbyt gęsto, gdyż bardzo istotna jest odpowiednia cyrkulacja powietrza.
  • Powietrze w lodówce jest stosunkowo suche, dlatego większą część produktów trzeba zapakować, aby nie obeschła.

 

Górne półki

Tutaj zazwyczaj jest najcieplej. Dlatego to idealne miejsce do przechowywania:

  • dżemów, powideł, marmolad
  • mleka
  • jogurtów i kefirów

Zawartym w produktach mlecznych pożytecznym bakteriom kwasu mlekowego sprzyjają takie warunki. Za to szkodliwe bakterie gnilne zdecydowanie lepiej czują się w niższej temperaturze.

 

Półki dolne

Tutaj temperatura jest troszkę niższa. Na dolnych półkach panują warunki idealne dla wszelkich produktów o krótkiej trwałości:

  • biały ser
  • mięso
  • wędlinę
  • ryby
  • domowe potrawy - typu zupa, usmażone mięso - jednak nie zapomnij o ich odpowiednim zabezpieczeniu.

 

Wędliny i sery najlepiej owinąć papierem, folią aluminiową lub plastikową. Panuje powszechna opinia, że wędlina pakowana w papier dłużej zachowuje swoją świeżość, a w folii szybciej dochodzi do procesów gnilnych i rozwoju pleśni. Tymczasem i w jednym i w drugim rodzaju opakowania sytuacja wygląda podobnie. Z tą różnicą, że wilgoć wytwarzana przez wędlinę wsiąka w papier i szynka nie robi się „obślizgła”.

 

Z wędlin po pewnym czasie wytrącają się substancje konserwujące. Dlatego najlepiej kupować ją na bieżąco, a nie robić zapasów.

 

Ryby i mięso najlepiej przechowywać w zamykanych pojemnikach. Dzięki temu nie wycieknie żaden płyn, a wnętrze lodówki nie wypełni się intensywnym zapachem. Dolne półki dobrze nadają się także do trzymania domowych potraw. Należy jednak pamiętać, że trzeba je szczelnie zamknąć.

 

Lodówka, jak układać żywność, jak układać jedzenie w lodówce

 

Dolne szuflady

Temperatura na poziomie około 10°C i spora wilgotność sprawiają, że dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania:

  • warzyw
  • owoców
  • serów długo dojrzewających

Mniej trwałe owoce typu maliny, poziomki, truskawki powinno się przechowywać nie dłużej niż 2 dni. Warzywa mogą leżeć w lodówce nawet kilka dni. Należy jednak pamiętać, aby sałaty trzymać w nieszczelnym opakowaniu. Warzywo to zawiera sporo azotanów, a te bez dostępu powietrza przekształcają się w niebezpieczne azotyny.

 

Drzwiczki lodówki

To doskonałe miejsce dla:

  • przetworów
  • sosów w butelkach
  • chrzanu, musztardy, ketchupu
  • oleju
  • jaj
  • soków w kartonach

Na drzwiczkach znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Trzymane w tym miejscu będą świeże przez 2-3 tygodnie.

 


Zamrażalnik

Żywność najlepiej pakować w foliowe torebki. Drobne owoce np. truskawki, jagody należy mrozić rozłożone na tacy tak, aby nie posklejały się. Dopiero po całkowitym zamrożeniu można je przesypać do woreczków. Większość warzyw przed zamrożeniem powinna być blanszowana.

W temperaturze około -18°C można przechowywać niektóre produkty nawet 12 miesięcy.

  • Im bardziej tłuste jest mięso, tym krócej można je przechowywać, ponieważ nawet zamrożony tłuszcz jełczeje. Najbezpieczniej mrozić tylko te produkty, które po rozmrożeniu będą poddane obróbce termicznej. Gotowanie, smażenie lub pieczenie zabije chorobotwórcze bakterie.
  • Żywność zachowa swoją świeżość na dłużej jeśli zapakujemy ją próżniowo. W sprzedaży dostępne są specjalne pojemniki i zgrzewarki przeznaczone do tego typu pakowania. Tak przechowywana żywność będzie smaczna, zdrowa, świeża i aromatyczna mniej więcej cztery razy dłużej niż ta zamknięta w zwykłym pojemniku lub owinięta w papier, czy folię.
  • Czysta, zadbana i dobrze zorganizowana lodówka pomoże uchronić się nam przed groźnymi bakteriami i chorobami. Listeria zwana bakterią lodówkową jest odporna na niską temperaturę i doskonale rozwija się w warunkach panujących w chłodziarkach. Dlatego pamiętajmy o regularnym myciu lodówki, odpowiednim przechowywaniu żywności i nie robieniu zbyt dużych zapasów. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.

 

Zdjęcie: Fotolia by © helenedevun


Autor

Magdalena Szewczyk

Absolwentka dziennikarstwa, zaczęła pisać opowiadania będąc jeszcze w szkole podstawowej. Wielbicielka motoryzacji, skoków ze spadochronem i siatkówki. Czas wolny poświęca na gotowanie, czytanie książek i rajdową jazdę. Nadmierny stres leczy pływając i piekąc ciasta. Dąży do pogłębiania swojej wiedzy, zdobywania nowych doświadczeń i umiejętności. Nie wyobraża sobie życia bez pewnego wysokiego siatkarza. Nie lubi nudy i bezczynności. W wakacje musi odwiedzić polskie morze.

wigilijne przesądy

Wigilijne przesądy – skąd się wzięły i jakie mają znaczenie?

2024-12-18
Wigilia Bożego Narodzenia to czas pełen tradycji i symboliki, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Wśród nich szczególne miejsce zajmują przesądy wigilijne, mające na celu zapewnienie pomyślności, zdrowia i szczęścia w nadchodzącym roku. Skąd się wzięły te wierzenia i jakie kryją w sobie znaczenie?
Dziewczynka wręcza kwiaty na Dzień Matki

Dzień Matki - 26 maja. Jak obchodziliśmy go dawniej? - Dzidziusiowo.pl

2022-05-26
Mama to najważniejsza osoba w życiu praktycznie każdego z nas. 26 maja obchodzimy w Polsce Dzień Matki. Prześledźmy historię tego święta, a także zobaczmy, gdzie jeszcze obchodzi się ten wyjątkowy dzień.
wielkanoc zwyczaje

Wielkanoc - tradycje i obyczaje

2022-04-06
Wielkanocne zwyczaje - co oznacza Wielki Piątek, a co Lany Poniedziałek? Jakie są wielkanocne obrzędy? Sprawdź.
przepisy na jajka

Wielkanoc - przepisy na jajka

2022-04-06
Jajko to niekwestionowany symbol Świąt Wielkanocnych. Na twardo, zapiekane w piekarniku, zasmażane, faszerowane lub pływające w świętecznym żurku na pewno zagoś...
co do koszyczka wielkanocnego

Wielkanocny koszyczek - co powinno się w nim znaleźć

2022-04-05
Tradycyjny koszyczek wielkanocny powinien być wiklinowy i wyłożony w środku białą serwetką, udekorowany bukszpanem, baziami lub wiosennymi kwiatami. Nie powinno...
Basen do ogrodu dla dziecka

Jaki basen dla dzieci do ogrodu?

2022-03-26
Basen ogrodowy zapewnia dzieciom fantastyczną zabawę i umożliwia schłodzenie się w upalny dzień. Aby jednak maluchy były w nim bezpieczne i aby mogły cieszyć się wspaniałą zabawą przez długi czas, przed zakupem należy zwrócić uwagę na kilka ważnych cech produktu. Podpowiadamy, jak wybrać basen dla dzieci do ogrodu i czym różnią się poszczególne modele.
łóżeczko i komoda dla niemowlaka

Jakie łóżeczko i komoda dla niemowlaka?

2021-11-18
Urządzanie pokoju dziecięcego jest przyjemne, ale bywa również źródłem wielu dylematów. Jeden z nich dotyczy tego, jakie łóżeczko z komodą dla niemowlaka wybrać. Czy zdecydować się na mebel „2 w 1”, czy może jednak na dwa oddzielne? A może w ogóle zrezygnować z komody na rzecz wysokiej szafy? Jeśli i ty zadajesz sobie takie pytania – koniecznie przeczytaj ten tekst.