Na trwałość poszczególnych produktów spożywczych duży wpływ ma między innymi sposób ich przechowywania. Należy pamiętać, że warunki panujące na różnych półkach lodówki nieco różnią się od siebie. A odpowiednie rozlokowanie żywności sprawi, że nasze jedzenie będzie dłużej świeże, a co za tym idzie zdrowsze i smaczniejsze.
Właśnie wróciliście z dużych zakupów. W torbach piętrzą się owoce, warzywa, mięso, ryby, nabiał, jakieś napoje, piwko i coś słodkiego na deser. Ups... dużo tego. Jak to wszystko zmieścić do lodówki? W przypadku napojów sprawa jest prosta. Najwygodniej ułożyć je na drzwiach lub na specjalnej półce-stojaku przeznaczonej do przechowywanie butelek. Jednakże miejsce „leżakowania” w lodówce wody, napojów gazowanych, czy soku nie ma wpływu na ich świeżość. Sprawa już komplikuje się gdy chcemy schować warzywa, mięso, wędliny, czy też ser żółty. Od czego zacząć? Przede wszystkim należy pamiętać o dwóch głównych zasadach:
Tutaj zazwyczaj jest najcieplej. Dlatego to idealne miejsce do przechowywania:
Zawartym w produktach mlecznych pożytecznym bakteriom kwasu mlekowego sprzyjają takie warunki. Za to szkodliwe bakterie gnilne zdecydowanie lepiej czują się w niższej temperaturze.
Tutaj temperatura jest troszkę niższa. Na dolnych półkach panują warunki idealne dla wszelkich produktów o krótkiej trwałości:
Wędliny i sery najlepiej owinąć papierem, folią aluminiową lub plastikową. Panuje powszechna opinia, że wędlina pakowana w papier dłużej zachowuje swoją świeżość, a w folii szybciej dochodzi do procesów gnilnych i rozwoju pleśni. Tymczasem i w jednym i w drugim rodzaju opakowania sytuacja wygląda podobnie. Z tą różnicą, że wilgoć wytwarzana przez wędlinę wsiąka w papier i szynka nie robi się „obślizgła”.
Z wędlin po pewnym czasie wytrącają się substancje konserwujące. Dlatego najlepiej kupować ją na bieżąco, a nie robić zapasów.
Ryby i mięso najlepiej przechowywać w zamykanych pojemnikach. Dzięki temu nie wycieknie żaden płyn, a wnętrze lodówki nie wypełni się intensywnym zapachem. Dolne półki dobrze nadają się także do trzymania domowych potraw. Należy jednak pamiętać, że trzeba je szczelnie zamknąć.
Temperatura na poziomie około 10°C i spora wilgotność sprawiają, że dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania:
Mniej trwałe owoce typu maliny, poziomki, truskawki powinno się przechowywać nie dłużej niż 2 dni. Warzywa mogą leżeć w lodówce nawet kilka dni. Należy jednak pamiętać, aby sałaty trzymać w nieszczelnym opakowaniu. Warzywo to zawiera sporo azotanów, a te bez dostępu powietrza przekształcają się w niebezpieczne azotyny.
To doskonałe miejsce dla:
Na drzwiczkach znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Trzymane w tym miejscu będą świeże przez 2-3 tygodnie.
Żywność najlepiej pakować w foliowe torebki. Drobne owoce np. truskawki, jagody należy mrozić rozłożone na tacy tak, aby nie posklejały się. Dopiero po całkowitym zamrożeniu można je przesypać do woreczków. Większość warzyw przed zamrożeniem powinna być blanszowana.
W temperaturze około -18°C można przechowywać niektóre produkty nawet 12 miesięcy.
Zdjęcie: Fotolia by © helenedevun
Absolwentka dziennikarstwa, zaczęła pisać opowiadania będąc jeszcze w szkole podstawowej. Wielbicielka motoryzacji, skoków ze spadochronem i siatkówki. Czas wolny poświęca na gotowanie, czytanie książek i rajdową jazdę. Nadmierny stres leczy pływając i piekąc ciasta. Dąży do pogłębiania swojej wiedzy, zdobywania nowych doświadczeń i umiejętności. Nie wyobraża sobie życia bez pewnego wysokiego siatkarza. Nie lubi nudy i bezczynności. W wakacje musi odwiedzić polskie morze.