Data modyfikacji:

Przechowywanie żywności w lodówce

Autor: Magdalena Szewczyk

Na trwałość poszczególnych produktów spożywczych duży wpływ ma między innymi sposób ich przechowywania. Należy pamiętać, że warunki panujące na różnych półkach lodówki nieco różnią się od siebie. A odpowiednie rozlokowanie żywności sprawi, że nasze jedzenie będzie dłużej świeże, a co za tym idzie zdrowsze i smaczniejsze.

 

Lodówka, przechowywanie żywności, zdrowa żywność

 

Właśnie wróciliście z dużych zakupów. W torbach piętrzą się owoce, warzywa, mięso, ryby, nabiał, jakieś napoje, piwko i coś słodkiego na deser. Ups... dużo tego. Jak to wszystko zmieścić do lodówki? W przypadku napojów sprawa jest prosta. Najwygodniej ułożyć je na drzwiach lub na specjalnej półce-stojaku przeznaczonej do przechowywanie butelek. Jednakże miejsce „leżakowania” w lodówce wody, napojów gazowanych, czy soku nie ma wpływu na ich świeżość. Sprawa już komplikuje się gdy chcemy schować warzywa, mięso, wędliny, czy też ser żółty. Od czego zacząć? Przede wszystkim należy pamiętać o dwóch głównych zasadach:

  • Ważne jest, aby w lodówce nie układać produktów zbyt gęsto, gdyż bardzo istotna jest odpowiednia cyrkulacja powietrza.
  • Powietrze w lodówce jest stosunkowo suche, dlatego większą część produktów trzeba zapakować, aby nie obeschła.

 

Górne półki

Tutaj zazwyczaj jest najcieplej. Dlatego to idealne miejsce do przechowywania:

  • dżemów, powideł, marmolad
  • mleka
  • jogurtów i kefirów

Zawartym w produktach mlecznych pożytecznym bakteriom kwasu mlekowego sprzyjają takie warunki. Za to szkodliwe bakterie gnilne zdecydowanie lepiej czują się w niższej temperaturze.

 

Półki dolne

Tutaj temperatura jest troszkę niższa. Na dolnych półkach panują warunki idealne dla wszelkich produktów o krótkiej trwałości:

  • biały ser
  • mięso
  • wędlinę
  • ryby
  • domowe potrawy - typu zupa, usmażone mięso - jednak nie zapomnij o ich odpowiednim zabezpieczeniu.

 

Wędliny i sery najlepiej owinąć papierem, folią aluminiową lub plastikową. Panuje powszechna opinia, że wędlina pakowana w papier dłużej zachowuje swoją świeżość, a w folii szybciej dochodzi do procesów gnilnych i rozwoju pleśni. Tymczasem i w jednym i w drugim rodzaju opakowania sytuacja wygląda podobnie. Z tą różnicą, że wilgoć wytwarzana przez wędlinę wsiąka w papier i szynka nie robi się „obślizgła”.

 

Z wędlin po pewnym czasie wytrącają się substancje konserwujące. Dlatego najlepiej kupować ją na bieżąco, a nie robić zapasów.

 

Ryby i mięso najlepiej przechowywać w zamykanych pojemnikach. Dzięki temu nie wycieknie żaden płyn, a wnętrze lodówki nie wypełni się intensywnym zapachem. Dolne półki dobrze nadają się także do trzymania domowych potraw. Należy jednak pamiętać, że trzeba je szczelnie zamknąć.

 

Lodówka, jak układać żywność, jak układać jedzenie w lodówce

 

Dolne szuflady

Temperatura na poziomie około 10°C i spora wilgotność sprawiają, że dolne szuflady to idealne miejsce do przechowywania:

  • warzyw
  • owoców
  • serów długo dojrzewających

Mniej trwałe owoce typu maliny, poziomki, truskawki powinno się przechowywać nie dłużej niż 2 dni. Warzywa mogą leżeć w lodówce nawet kilka dni. Należy jednak pamiętać, aby sałaty trzymać w nieszczelnym opakowaniu. Warzywo to zawiera sporo azotanów, a te bez dostępu powietrza przekształcają się w niebezpieczne azotyny.

 

Drzwiczki lodówki

To doskonałe miejsce dla:

  • przetworów
  • sosów w butelkach
  • chrzanu, musztardy, ketchupu
  • oleju
  • jaj
  • soków w kartonach

Na drzwiczkach znajduje się zazwyczaj pojemnik na jajka. Trzymane w tym miejscu będą świeże przez 2-3 tygodnie.

 


Zamrażalnik

Żywność najlepiej pakować w foliowe torebki. Drobne owoce np. truskawki, jagody należy mrozić rozłożone na tacy tak, aby nie posklejały się. Dopiero po całkowitym zamrożeniu można je przesypać do woreczków. Większość warzyw przed zamrożeniem powinna być blanszowana.

W temperaturze około -18°C można przechowywać niektóre produkty nawet 12 miesięcy.

  • Im bardziej tłuste jest mięso, tym krócej można je przechowywać, ponieważ nawet zamrożony tłuszcz jełczeje. Najbezpieczniej mrozić tylko te produkty, które po rozmrożeniu będą poddane obróbce termicznej. Gotowanie, smażenie lub pieczenie zabije chorobotwórcze bakterie.
  • Żywność zachowa swoją świeżość na dłużej jeśli zapakujemy ją próżniowo. W sprzedaży dostępne są specjalne pojemniki i zgrzewarki przeznaczone do tego typu pakowania. Tak przechowywana żywność będzie smaczna, zdrowa, świeża i aromatyczna mniej więcej cztery razy dłużej niż ta zamknięta w zwykłym pojemniku lub owinięta w papier, czy folię.
  • Czysta, zadbana i dobrze zorganizowana lodówka pomoże uchronić się nam przed groźnymi bakteriami i chorobami. Listeria zwana bakterią lodówkową jest odporna na niską temperaturę i doskonale rozwija się w warunkach panujących w chłodziarkach. Dlatego pamiętajmy o regularnym myciu lodówki, odpowiednim przechowywaniu żywności i nie robieniu zbyt dużych zapasów. Na pewno wyjdzie nam to na zdrowie.

 

Zdjęcie: Fotolia by © helenedevun


Autor

Magdalena Szewczyk

Absolwentka dziennikarstwa, zaczęła pisać opowiadania będąc jeszcze w szkole podstawowej. Wielbicielka motoryzacji, skoków ze spadochronem i siatkówki. Czas wolny poświęca na gotowanie, czytanie książek i rajdową jazdę. Nadmierny stres leczy pływając i piekąc ciasta. Dąży do pogłębiania swojej wiedzy, zdobywania nowych doświadczeń i umiejętności. Nie wyobraża sobie życia bez pewnego wysokiego siatkarza. Nie lubi nudy i bezczynności. W wakacje musi odwiedzić polskie morze.

dziecko

Bezpieczne dziecko w domu, czyli jak zabezpieczyć dom przed dzieckiem?

2021-05-21
Ciekawość najmłodszych dzieci nie zna granic. Maluchy, które zaczynają raczkować i chodzić, chętnie zaglądają do szafek, szarpią za kable i różne wystające elementy. Niestety, nie wszystkie przedmioty znajdujące się w domu są odpowiednie dla dzieci. Bezpieczne dziecko w domu to podstawa, dlatego mieszkanie powinno być odpowiednio przygotowane na wesołe zabawy raczkującego i stawiającego pierwsze kroki niemowlęcia. Jakie zabezpieczenia przydadzą się w domu, gdy dziecko zaczyna samodzielnie się poruszać?
kobieta z komputerem

Proste przepisy z truskawkami. Co przyrządzić?

2021-05-04
Z niecierpliwością czekasz, aż rozpocznie się sezon na truskawki? Przepisy, które znajdziesz w niniejszym artykule, z pewnością umilą ci ten czas. Poznasz sposób na szybki słodki obiad z truskawki, przepisy fit oraz recepturę na dżem uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Smacznego!
słodycze

Jakie środki słodzące są używane w produktach? Czym je zastąpić?

2021-04-03
Nasz pierwszy pokarm jest słodki. Od urodzenia jesteśmy zaprogramowani na poszukiwanie tego smaku, niesie on ze sobą obietnicę zastrzyku energii. Słodycze poprawiają nastrój, przynajmniej na chwilę. Dlatego wiele osób nie potrafi bez nich żyć. Niestety, nadmiar cukru i kalorii w codziennej diecie niesie ze sobą ryzyko problemów zdrowotnych oraz niechcianego przyrostu masy ciała. To powód, dla którego w składzie gotowych produktów coraz częściej można natknąć się na frazę: środki słodzące różnego pochodzenia.
wielkanoc zwyczaje

Wielkanoc - tradycje i obyczaje

2021-03-16
Wielkanocne zwyczaje - co oznacza Wielki Piątek, a co Lany Poniedziałek? Jakie są wielkanocne obrzędy? Sprawdź.
jak sortować pranie, pranie w pralce, pralka, sortowanie pra

Jak sortować pranie?

2021-03-09
Nie wiesz jak sortować pranie? My ci w tym pomożemy. Najważniejsza zasada, nie łącz białego z czarnym, a cała reszta już pójdzie prościej. Sprawdź jak posortować pranie przed włożeniem do pralki.
Co oznaczają symbole na plastikowych opakowaniach? - Dzidziusiowo.pl

Co oznaczają symbole na plastikowych opakowaniach?

2021-03-04
Żyjemy w czasach, gdy mnóstwo rzeczy w naszym otoczeniu wykonanych jest z plastiku. Nie każdy plastik jest dla nas zdrowy. Skąd wiedzieć, czego unikać, a co jest bezpieczne?
Domowe sposoby na plamy

Usuwanie plam - czyli domowe sposoby na plamy

2021-02-10
Masz problem z usunięciem plam z ulubionych ubrań? Sprawdź jak sobie z nimi poradzić domowymi sposobami.