Nawodnienie w ciąży jest bardzo ważne, o czym wie na pewno każda przyszła mama. W ciąży rośnie objętość krwi w organizmie i zapotrzebowanie na płyny się zwiększa. Warto zatem uzupełniać płyny. Poza wodą warto postawić na soki. Jakie soki będą najzdrowsze w ciąży?
Wiele przyszłych mam zastanawia się co pić w ciąży i chętnie stawia na soki. Przede wszystkim należy pamiętać, że soki jako źródło kalorii, składników odżywczych, a także cukry, są normalnym posiłkiem i należy to uwzględnić planując swoje menu. Jedna szklanka soku z wartościowym dodatkiem, jak baton zbożowy, kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, twarożek, pasta warzywna, stanowi jeden posiłek. Soki, choć zdrowe i wartościowe nie powinny być przez nikogo pite bez ograniczeń.
Najzdrowsze i najbardziej wartościowe są soki NFC, czyli nie wyprodukowane z koncentratu. Są to soki bezpośrednie, mętne, o krótszym terminie ważności. Zawierają najwięcej błonnika, pektyn, witamin i substancji mineralnych z warzyw i owoców, z których są zrobione. Co ważne, nie zawierają żadnych dodatków, jak konserwanty, a przede wszystkim nie zawierają dodatkowego cukru. Cukier zawarty w owocach jest wystarczający, by soki miały bardzo dobre walory smakowe.
Każda przyszła mama, która się zastanawia, jakie soki pić w ciąży powinna rozważyć włączenie do codziennego menu soków warzywnych, a w szczególności soków z buraka z dodatkiem szpinaku i pietruszki. Wszystko to ze względu na zawartość żelaza. Kobiety w ciąży powinny dbać o odpowiednią ilość żelaza w diecie, ze względu na ryzyko anemii w ciąży. Jest to zjawisko naturalne, powoduje je fakt, że w ciąży zwiększa się objętość krwi w organizmie. Ale ponieważ spadek poziomu hemoglobiny powinien być kontrolowany i jeśli jest zbyt duży,może być niebezpieczny, warto wspomagać się dietą. Jeśli ciężarna zadba o dietę bogatą w żelazo,które zapobiega anemii, będzie mogła uniknąć suplementacji żelaza. A suplementy z żelazem bywają bardzo źle tolerowane przez organizm. Mogą prowadzić do zaparć, mdłości i problemów z układem trawiennym
Ze względu na częste dolegliwości związane ze zgagą i nadkwasotą, soki z cytrusów są odradzane w ciąży. Podobnie jak sok z czarnej porzeczki. Soki z dodatkiem banana mogą również przyczynić się do zaparć. W ciąży unikamy również wszelkiego rodzajów napojów dosładzanych i „nektarów”, które zawierają dodatkowy cukier poza naturalną, owocową fruktozą. Poza cukrem zawierają one zwykle konserwanty, a zawartość czystego soku z owoców jest niewielka.
z wykształcenia kulturoznawczyni, z zawodu dziennikarka i redaktorka o niecodziennym hobby: doradczyni noszenia dzieci w chustach i nosidłach miękkich. Współautorka książki "Notatki z rodzicielstwa bliskości" (Wyd. Harmonia 2018). Mama Hani i Zosi, redaktorka portalu Dzidziusiowo.pl w latach 2018-2020.