Orzechy laskowe w ciąży
Orzechy laskowe niczym nie ustępują poprzednio omówionym przekąskom. W ich składzie znajdziesz kwasy omega-3, dużą ilość białka (15 g na 100 g), błonnik (9,7 g na 100 g), żelazo, potas, magnez, fosfor, mangan, a także witaminy: B1, B6, E1 oraz foliany.
Warto jeść orzechy laskowe w ciąży, ponieważ uznawane są one za jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Nie tylko pozytywnie wpływają one na rozwój płodu, ale również:
- zmniejszają ryzyko chorób naczyniowych i zawału serca,
- regulują stężenie cholesterolu we krwi (przede wszystkim obniżają stężenie „złego” cholesterolu, tzw. LDL),
- niwelują stres oksydacyjny dzięki zawartości przeciwutleniaczy,
- działają przeciwnowotworowo,
- redukują stres.
Jak spożywać orzechy w ciąży?
Orzechy w ciąży możesz jeść na różne sposoby. Najprostszy to po prostu wsypanie ich do miski i podjadanie – przy lekturze książki czy podczas lunchu w pracy. Taka przekąska jest po stokroć lepsza od słodyczy!
Inny sposób na spożywanie orzechów to dodawanie ich do różnych posiłków w formie dodatku. Możesz dorzucić je do ulubionego musli, wymieszać z jogurtem naturalnym albo dodać do wypieków.
Wskazówka! Aby orzechy były bardziej chrupiące, przed podaniem warto je przez chwilę prażyć na patelni. Pamiętaj jednak, żeby nie przedłużać tej czynności – orzechy szybko mogą się spalić.