Data publikacji:

Czarny bez w ciąży: czy są jakieś przeciwwskazania?

Przyszłe mamy bardzo chętnie sięgają po naturalne sposoby na wzmocnienie odporności i zażegnanie infekcji. Jednym z nich jest picie soku z czarnego bzu. Czy jednak na pewno jest to bezpieczne? Sprawdź, czy można pić czarny bez w ciąży, jak go przyrządzić i jak dawkować.

Sprawdź również, jakie wybrać środki na uspokojenie w ciąży.
czarny bez w ciąży

Czarny bez – na co?

Czarny bez to roślina o niezwykłym składzie. Zawiera ona między innymi żelazo, garbniki, potas, witaminę C, pektyny, prowitaminę A, glin i sód. To właśnie dzięki tym wartościowym składnikom czarny bez ma silne działanie prozdrowotne. Wśród jego właściwości stoją:

  • zmniejszanie gorączki poprzez działanie napotne i rozgrzewające
  • łagodzenie zaburzeń trawiennych; zarówno syrop, jak i sok usprawniają pracę jelit i żołądka,
  • łagodzenie stanów zapalnych, zarówno tych ogólnych, jak i miejscowych,
  • zmniejszanie nasilenia kaszlu poprzez rozrzedzanie zalegającej wydzieliny,
  • zmniejszanie nasilenia kataru,
  • wzmocnienie naczyń krwionośnych, 
  • wzmocnienie odporności,
  • zmniejszenie nasilenia wzdęć i zgagi,
  • zmniejszanie bólu.

Jak widać, roślina ta jest nieprzeceniona, dlatego sporządzone z niej soki i syropy powinny znaleźć się w każdym domu. Pytanie tylko, czy czarny bez w ciąży jest bezpieczny? 

Czy można pić czarny bez w ciąży?

Ciąża to czas spadku odporności, a do tego jest to okres, w którym spożywanie wielu leków nie jest wskazane. Stąd też przyszłe mamy bardzo często szukają naturalnych środków, które pomogą im zwalczyć różnego typu dolegliwości i wzmocnić układ immunologiczny, pozostając bezpiecznymi dla dziecka. 

Dobra wiadomość jest taka, że po bez czarny w ciąży możesz sięgać bez najmniejszych wątpliwości. Roślina ta jest całkowicie bezpieczna zarówno dla rozwijającego się w twoim łonie dziecka, jak i dla ciebie. 

Uwaga! Oczywiście jeśli nie chcesz spożywać żadnych syropów – nawet domowych, bez konsultacji z lekarzem, zapytaj go o zdanie na temat tego typu suplementacji przy najbliższej wizycie lekarskiej. 

Czarny bez w ciąży – kiedy go stosować?

Czarny bez w ciąży ma mnóstwo zastosowań, dlatego zawsze powinnaś mieć go pod ręką. Z pewnością szybko docenisz jego działanie, jeśli:

  • dokuczają ci mdłości – czarny bez łagodzi je, a do tego pozytywnie wpływa na pracę jelit,
  • dokuczają ci wzdęcia – u wielu kobiet na początku ciąży występują męczące wzdęcia i silne gazy, co prawdopodobnie ma związek z wahaniami hormonów; czarny bez pomoże ci złagodzić te dolegliwości,
  • cierpisz na zgagę – zgaga to dolegliwość często występująca w ostatnich tygodniach odmiennego stanu, bywa bardzo męcząca; codziennie spożywanie soku z czarnego bzu sprawi, że poczujesz się lepiej,
  • cierpisz na infekcję górnych dróg oddechowych; czarny bez w ciąży warto stosować np. w czasie zapalenia oskrzeli, ponieważ zmniejsza gorączkę i łagodzi kaszel,
  • cierpisz na bezsenność – przyszłe mamy często mają problemy z zasypianiem lub utrzymaniem ciągłości snu; czarny bez wycisza, koi nerwy, do tego ma lekkie działanie nasenne.

Owoce czarnego bzu w ciąży. A może lepiej kwiaty?

Owoce czarnego bzu i kwiaty tej rośliny mają nieco inne działanie lecznicze. Po kwiaty najlepiej sięgnąć w przypadku dolegliwości takich jak:

  • trudności z wykrztuszaniem zalegającej wydzieliny,
  • gorączka,
  • katar,
  • intensywne poty, które pojawiają się w przebiegu infekcji,
  • infekcje układu moczowego,
  • wirusowe infekcje układu oddechowego,
  • trudności z zasypianiem albo utrzymaniem ciągłości snu. 

Z kolei czarny bez w postaci soku z owoców najlepiej sprawdzi się w przypadku:

  • problemów w wydalaniem (roślina ma działanie przeczyszczające),
  • problemów z trawieniem,
  • ogólnych infekcji wirusowych,
  • dolegliwości bólowych,
  • zgagi,
  • wzdęć. 

Dawkowanie czarnego bzu w ciąży

Czarny bez w ciąży nie jest szkodliwy, ale nie oznacza to, że można spożywać jego ogromne ilości – mogłoby to doprowadzić np. do biegunki. Odpowiednie dawkowanie soku z kwiatów czarnego bzu to 50 ml trzy razy dziennie, przy czym każdorazowo należy rozcieńczyć sok jedną szklanką wody. Sok z owoców możesz stosować w postaci nierozcieńczonej – wypijaj 3-4 łyżeczki dziennie.

Czarny bez – przepis na syrop z kwiatów

Syrop z czarnego bzu bez najmniejszych problemów zakupisz w sklepach, zwłaszcza internetowych. Jeśli jednak masz sporo czasu albo po prostu wolisz spożywać domowe specyfiki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki przyrządzić. 

Aby przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu, musisz zerwać 20-25 kwiatostanów rośliny, a potem oddzielić kwiaty od łodyg. Następnie ułóż kwiaty w garnku i sparz je dwoma litrami wrzątku (nie musisz ich gotować). Pozostaw je w naczyniu na około 12 godzin, a po upływie tego czasu dodaj około 1,5 kilograma cukru i sok z czterech cytryn. Syrop jest już gotowy do spożycia. 

Bez czarny w ciąży – jak przyrządzić sok z owoców?

Jeśli wolisz spożywać czarny bez w ciąży w postaci soku z owoców, to dobra wiadomość jest taka, że nie jest to specjalnie trudne zadanie. Musisz przygotować:

  • 2 kg dojrzałych owoców,
  • 1,8 kg cukru (może być to cukier brązowy, możesz też użyć zdrowszych zamienników cukru – erytrytolu albo ksylitolu),
  • 2 litry wody,
  • sok z 1,5 cytryny. 

Krok pierwszy to dokładne oddzielnie owoców od szypułek – to pracochłonne, ale konieczne działanie. Następnie umyj wszystkie owoce i włóż do garnuszka. Dodaj wodę, cukier i sok z cytryny, a potem gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 2,5 godziny. Po tym czasie sok z pewnością stanie się gęsty – to oznaka, że czas na kolejny etap. Przecedź sok przez sitko, a uzyskany klarowny płyn gotuj jeszcze przez godzinę Następnie przelej sok do ciemnych butelek. Produkt najlepiej trzymać w lodówce. 

Autor: Robert Wojtaś