Przyszłe mamy bardzo chętnie sięgają po naturalne sposoby na wzmocnienie odporności i zażegnanie infekcji. Jednym z nich jest picie soku z czarnego bzu. Czy jednak na pewno jest to bezpieczne? Sprawdź, czy można pić czarny bez w ciąży, jak go przyrządzić i jak dawkować.
Czarny bez to roślina o niezwykłym składzie. Zawiera ona między innymi żelazo, garbniki, potas, witaminę C, pektyny, prowitaminę A, glin i sód. To właśnie dzięki tym wartościowym składnikom czarny bez ma silne działanie prozdrowotne. Wśród jego właściwości stoją:
Jak widać, roślina ta jest nieprzeceniona, dlatego sporządzone z niej soki i syropy powinny znaleźć się w każdym domu. Pytanie tylko, czy czarny bez w ciąży jest bezpieczny?
Ciąża to czas spadku odporności, a do tego jest to okres, w którym spożywanie wielu leków nie jest wskazane. Stąd też przyszłe mamy bardzo często szukają naturalnych środków, które pomogą im zwalczyć różnego typu dolegliwości i wzmocnić układ immunologiczny, pozostając bezpiecznymi dla dziecka.
Dobra wiadomość jest taka, że po bez czarny w ciąży możesz sięgać bez najmniejszych wątpliwości. Roślina ta jest całkowicie bezpieczna zarówno dla rozwijającego się w twoim łonie dziecka, jak i dla ciebie.
Uwaga! Oczywiście jeśli nie chcesz spożywać żadnych syropów – nawet domowych, bez konsultacji z lekarzem, zapytaj go o zdanie na temat tego typu suplementacji przy najbliższej wizycie lekarskiej.
Czarny bez w ciąży ma mnóstwo zastosowań, dlatego zawsze powinnaś mieć go pod ręką. Z pewnością szybko docenisz jego działanie, jeśli:
Owoce czarnego bzu i kwiaty tej rośliny mają nieco inne działanie lecznicze. Po kwiaty najlepiej sięgnąć w przypadku dolegliwości takich jak:
Z kolei czarny bez w postaci soku z owoców najlepiej sprawdzi się w przypadku:
Czarny bez w ciąży nie jest szkodliwy, ale nie oznacza to, że można spożywać jego ogromne ilości – mogłoby to doprowadzić np. do biegunki. Odpowiednie dawkowanie soku z kwiatów czarnego bzu to 50 ml trzy razy dziennie, przy czym każdorazowo należy rozcieńczyć sok jedną szklanką wody. Sok z owoców możesz stosować w postaci nierozcieńczonej – wypijaj 3-4 łyżeczki dziennie.
Syrop z czarnego bzu bez najmniejszych problemów zakupisz w sklepach, zwłaszcza internetowych. Jeśli jednak masz sporo czasu albo po prostu wolisz spożywać domowe specyfiki, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby taki przyrządzić.
Aby przygotować syrop z kwiatów czarnego bzu, musisz zerwać 20-25 kwiatostanów rośliny, a potem oddzielić kwiaty od łodyg. Następnie ułóż kwiaty w garnku i sparz je dwoma litrami wrzątku (nie musisz ich gotować). Pozostaw je w naczyniu na około 12 godzin, a po upływie tego czasu dodaj około 1,5 kilograma cukru i sok z czterech cytryn. Syrop jest już gotowy do spożycia.
Jeśli wolisz spożywać czarny bez w ciąży w postaci soku z owoców, to dobra wiadomość jest taka, że nie jest to specjalnie trudne zadanie. Musisz przygotować:
Krok pierwszy to dokładne oddzielnie owoców od szypułek – to pracochłonne, ale konieczne działanie. Następnie umyj wszystkie owoce i włóż do garnuszka. Dodaj wodę, cukier i sok z cytryny, a potem gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 2,5 godziny. Po tym czasie sok z pewnością stanie się gęsty – to oznaka, że czas na kolejny etap. Przecedź sok przez sitko, a uzyskany klarowny płyn gotuj jeszcze przez godzinę Następnie przelej sok do ciemnych butelek. Produkt najlepiej trzymać w lodówce.