Data publikacji:

Dieta na odporność u dzieci - czy jaglanka, kiszonki i miód działają?

Autor: Klaudia Kierzkowska

Pod pojęciem odporności kryje się zdolność organizmu do ochrony przed bakteriami. Sezon jesienny i zimowy sprzyja przeziębieniom u dzieci, w związku z czym rodzice poszukują naturalnych metod, które uchronią maluchy przed infekcjami. Jaglanka, kiszonki i miód cieszą się dużą popularnością, jednak czy są naprawdę skuteczne?

dieta na odporność dla dzieci

 

Wzmacnianie odporności organizmu

O odporność dzieci warto dbać na każdym etapie ich życia. Niemowlęta do obrony organizmu przed patogenami wykorzystują przeciwciała nabyte już w pierwszym dniu życia. Dodatkowo, substancje znajdujące się w mleku mamy chronią maluszki przed przeziębieniami. Najbardziej, na nawracające infekcje, narażone są dzieci w wieku przedszkolnym i ze stwierdzeniem tym zgodzi się chyba każdy rodzic. Spadek odporności bardzo często wynika z niedoboru witamin, nieodpowiedniego odżywiania i wychłodzenia organizmu.  Rodzice chcąc uchronić dziecko przed infekcjami, powinni zadbać o jego dietę, w której nie może zabraknąć kiszonek, kaszy jaglanej i miodu.

 

Kiszonki

Kiszonki, które w polskich domach cieszą się dużą popularnością, są cennym źródłem wielu witamin. Kiszona kapusta, ogórki, buraki czy papryka już za czasów naszych prababć uważane były za produkty wzmacniające odporność i korzystnie wpływające na przemianę materii. Zastanówmy się – dlaczego?

Kiszenie to jeden ze starszych sposobów konserwowania żywności, który powoduje niewielkie straty składników odżywczych. Podczas kiszenia dochodzi do przemiany cukrów prostych w kwas mlekowy pobudzający proces przemiany materii i korzystnie wpływający na pracę jelit. Co ciekawe, około 80% komórek układu odpornościowego znajduje się właśnie w naszych jelitach.

Kiszonki zawierają mnóstwo witaminy C, pomocnej w utrzymaniu prawidłowej odporności u dziecka. Witamina ta bierze udział w tworzeniu bariery ochronnej, stanowiącej obronę organizmu przed  bakteriami i wirusami. Przedszkolaki mogą nie przepadać za kiszoną kapustą, ale kanapkę z kiszonym ogórkiem zjedzą zdecydowanie chętniej.

Półki sklepowe uginają się od różnego rodzaju kiszonych produktów, a kiszone cytryny mogą niejednego zaskoczyć. Jednak kiszonki sklepowe nie są odpowiednikami tych domowych. Do procesu kiszenia wykorzystywany jest jedynie jeden szczep bakterii, dlatego też w celu zwiększenia odporności u dzieci, do codziennej diety warto przemycić kiszonki przygotowane w domu.

 

Jaglanka

Kasza jaglana nie bez powodu zwana jest królową kasz. Kasza jaglana, z której niemalże w mgnieniu oka można dziecku przygotować pyszną jaglankę, to cenne źródło żelaza, magnezu, wapnia i witamin z grupy B. Dodatkowo wzmacnia ona odporność i pomaga w walce z infekcjami. Jaglanka dostarcza nie tylko mnóstwa energii, ale także posiada wyraźne właściwości antywirusowe. Warto pamiętać, że kasza jaglana, która rozgrzewa i osusza, polecana jest dzieciom zmagającym się z uporczywym kaszlem. Ciepła jaglanka to skuteczna broń przeciw infekcjom bakteryjnym. Kleik przygotowany dla malucha można wzbogacić owocami lub łyżeczką miodu. Nie zapominajmy, że kasza doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs i warzyw.

 

Miód

Miód to kolejny produkt, który wspomaga odporność u dzieci. Niezależnie od tego czy kwiatowy czy spadziowy, posiada wiele cudownych właściwości. Miód wzmacnia odporność, regeneruje, leczy i zawiera substancje o działaniu antybiotycznym. Obniżenie odporności u dzieci sprawia, że są one o wiele bardziej podatne na różnego rodzaju infekcje. Dlatego tak ważne jest, aby w okresie przeziębień i grypy w diecie najmłodszych znalazł się właśnie miód. Jednak ze względu na ryzyko wystąpienia alergii, jego spożycie nie powinno być zbyt duże. Nie zapominajmy, że właściwości miodu giną w temperaturze powyżej 40°C. Nie dodawajmy go do gorących napojów czy potraw, a w zamian przygotujmy z nim kanapkę.   

Miód nie tylko wzmacnia odporność, ale także pomaga w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych, łagodzi ból gardła, chrypkę i kaszel. Zdrowotne właściwości miodu nie jednego przedszkolaka mogą uratować przed uporczywym przeziębieniem.

 


Autor

Klaudia Kierzkowska

Z wykształcenia chemik, z zawodu dziennikarka, a prywatnie żona i mama. Uwielbia teatr, kawę i włoską kuchnię. Pasjonatka podróży, która uwielbia poznawać świat.

Komentarze
28-01-2021
Ocena:
ja jestem fanką kiszonek:))) sama kiszę ogórki i kapustę, a do tego buraki i cebulę. zajadamy się tym w zimę i lato, bo to naturalne i zdrowe. jestesmy za produktami eko. dla dzieciakow proste kasze, ewentualnie holle. ze słodyczy tylko to, co ja upiekę. hartujemy się i dużo ruszamy. w tym roku nie było u nas ani jednego przeziębienia!:))
28-11-2020
Ocena:
odpornośc buduje sie na zdrowych nawykach i zdrowych produktach. wiadomo, ze dziecko, które bedzie karmione kaszkami z cukrem i chemią nie rozwinie takiej odpornosci jak dziekc okarmione dajmy na to kaszkami Holle. i dziecko karmione słodyczami szybciej zachoruje niz to, ktore zamaist czekoladki zjadało owoce. proste.
26-10-2020
Ocena:
Korzystamy z działania wszystkich wymienionych produktów oraz probiotyku, o który piszecie. Doszłam do wniosku, że jesienią bakterie probiotyczne są naprawdę przydatne. Szczególnie teraz, kiedy wszyscy walczymy o odporność. Mogę wam jeszcze polecić czarny bez, to równie cenne wsparcie.
18-10-2020
Ocena:
Fajne przepisy są też tutaj www.littlemuffins.pl/tematy/kuchnia/
16-07-2020
Ocena:
Mój całkiem niedwno przekonał się do jedzenia miodu, wcześniej nawet nie chciał sróbować. Polecam wam również czarny bez, który dobrze wpływa na odporność. Probiotyk acidolac podawałam przy infekcjach wymagających działania osłonowego. Dzięki temy, dziecko wyjątkowo rzadko choruje. Moim zdaniem dzięki zatosowaniu właściwych produktów organizm potrafi być bardzo odporny.
05-07-2020
Ocena:
zobaczycie, jak włączycie produkty eko do diety, to odpornosc tez się poprawi. spróbujcie na poczatek jakąs kaszke z Holle, jakies jabłka z certyfikatem eko..krok za kroczkiem. uwierzcie - warto!
15-06-2020
Ocena:
Probiotyk to najlepsza opcja dla dzieci, szczególnie niejadków, którym ciężko dogodzić. Wspieranie odporności jest niesamowicie ważne i odpowiednie menu może dużo zmienić. Ja podawałam probiotyk acidolac przez cały miesiąc. Teraz namawiam dzieci do jogurtu, tylko tutaj idzie bardzo opornie.
27-03-2020
Ocena:
Oczywiście, że działają. Moje dziecko od 3 roku życia jada jaglanki i bardzo je lubi. To samo tyczy się miodu, kiszonek, warzyw. Wszystko jest bardzo zdrowe i obecne w naszej diecie. Od niedawna włączyłam probiotyk acidolac, by dodatkowo wzmocnić organizm. Bakterie probiotyczne są teraz bardzo ważne. Z resztą, tak samo jak witaminy obecne w codziennej diecie. Dbajmy o siebie.
Dieta bogatoresztkowa wzmacnia organizm dziecka, reguluje pr

Dieta bogatoresztkowa - sposób na zaparcia u dzieci

2021-03-02
Dieta bogatoresztkowa to najlepsza metoda na zaparcia u dzieci. Zbyt duża ilość tłuszczów oraz za mało błonnika powoduje złe funkcjonowanie jelit. Sprawdź jak powinna wyglądać dieta malucha.
herbatki herbi baby

Sprytne sposoby na owoce i warzywa w diecie dziecka

2019-08-19
Owoce i warzywa to jeden z najważniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Zaleca się by zarówno dzieci jak i dorośli  spożywali 5 porcji warzyw i owocó...
herbatki dla dzieci Herbi Baby

Latem zadbaj o nawodnienie dziecka – pomysły na napoje

2019-08-01
Soki, herbatki, koktajle owocowe zawierają witaminy, minerały, a także cenne elektrolity. Latem dzieci chętniej przyjmują takie napoje, a nierzadko zastępują im...
otyłość wśród dzieci

Polskie dzieci tyją, czy twoje także?

2019-05-10
Który kraj ma największe problemy z nadwagą i otyłością u dzieci? Większość z nas bez wahania odpowie: „Stany Zjednoczone”, ale to niezupełnie prawda. Bo choć a...
Drugie śniadanie dla ucznia - jak powinno wyglądać?

Pomysły na zdrowe drugie śniadanie do szkoły - Dzidziusiowo.pl

2017-09-05
Drugie śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w diecie dziecka. Najlepiej, aby było przygotowywane w domu, ze zdrowych i odżywczych produktów, które dodadzą ene...
od kiedy dziecko może jeść lody

Lody - do jakiego wieku wolno je dawać dzieciom? - Dzidziusiowo.pl

2017-07-18
Lato to idealna pora na lody. Sama wiesz, że w naprawdę gorący dzień ochłoda jaką dają lody jest prawdziwą przyjemnością. A przyjemnościami fajnie się dzielić n...
Dziecko z uczuleniem na gluten to nie jest wyrok. Wystarczy

Gluten w diecie dziecka - Dzidziusiowo.pl

2017-03-16
Gluten jest białkiem roślinnym zawartym w zbożach takich jak: pszenica, jęczmień, orkisz i żyto. Przez wiele lat uważano, że nie należy wprowadzać go do dziecię...