Data publikacji:

Miód a karmienie piersią: jaki ma wpływ?

Młode mamy często zadają sobie pytanie, czy miód w trakcie karmienia piersią jest bezpieczny. Sprawdź, jak miód wpływa na laktację. Dowiedz się, czy dziecko może jeść miód i czy miód w ciąży jest bezpieczny. Poznaj skład miodu i jego cenne właściwości.
miód w ciąży

Jak działa miód? Właściwości

Miód to produkt wytwarzany z nektaru i spadzi przez pszczoły. Produkt nie bez powodu jest nazywany naturalnym antybiotykiem. Posiada on właściwości antyseptyczne – antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Odpowiadają za to między innymi znajdujące się w miodzie inhibitory, które wpływają hamująco na rozwój mikroorganizmów

Herbata z miodem a karmienie piersią. Czy to bezpieczne?

Miód to popularny dodatek do ciast, kanapek i napojów. Sprawdza się doskonale jako zamiennik cukru, ale jego wyjątkowe właściwości sprawiają, że jest zdecydowanie czymś więcej niż tylko substytutem kostki białego cukru. Możesz być spokojna. Miód jest bezpieczny dla ciebie, jak i dziecka, które karmisz swoim mlekiem, o ile nie jesteście uczuleni na którąś z substancji, która wchodzi w skład miodu.
Produkt jest ceniony ze względu na dużą zawartość takich substancji jak fosfor, potas, witaminy z grupy B i witamina C, magnez, cynk i inne substancje o działaniu antybakteryjnym i antygrzybiczym. Stosowanie miodu leczniczo i profilaktycznie jest znane od pokoleń. Po miód warto sięgać podczas przeziębienia. Popularne środki przeciwbólowe i przeciwzapalne nie zawsze są zalecane podczas karmienia piersią, dlatego warto szukać naturalnych sposobów walki z infekcją. Stosowanie miodu jest na pewno jednym z nich.

Czy niemowlę może jeść miód?

Nie, nie może, albo raczej według lekarzy – nie powinno. Istnieją badania naukowe, które potwierdzają związek spożywania miodu przez niemowlęta i bardzo małe dzieci z zakażeniem bakterią Clostridium botulinum. W miodzie mogą znajdować się bowiem przetrwalniki tej bakterii, które po dostaniu się do organizmu maluszka mogą zacząć się namnażać. Ta bakteria odpowiedzialna jest za objawy botulizmu dziecięcego, który jest bardzo ciężką chorobą dającą poważne dla zdrowia i życia objawy.

Stąd, pediatrzy i naukowcy zalecają, by nie dawać miodu do jedzenia dzieciom młodszym niż 12 miesięcy. Co ciekawe, to nie jest typowe zatrucie toksyną botulinową. Objawy powstają na skutek zakażenia bakteryjnego, a nie na skutek spożycia samej toksyny.

Czy miód w ciąży jest bezpieczny?

Tak, o ile nie jesteś uczulona na któryś ze składników miodu. Lekarze wręcz zalecają miód oraz inne domowe sposoby na przeziębienie, np. sok z cytryny czy czarnej porzeczki oraz napar z imbiru, czy profilaktycznie, by wzmocnić swoją naturalną odporność.

Alergia na miód a karmienie piersią

Niestety, na składniki miodu można się uczulić. Dotyczy to zarówno mamy, jak i dzidziusia. Mimo wszystkich zalet, miodu pić ani spożywać nie mogą osoby, u których występują objawy alergii na produkt. Objawy alergii na miód występują przede wszystkim u osób, które są uczulone na pyłki. Pracowite pszczoły przynosząc pyłek do ula, przynoszą też alergeny, na które wiele osób jest uczulona. Kolejny rodzaj uczulenia na miód to uczulenie na białko pszczele.
Wiele źródeł podaje, że najbardziej uczula miód spadziowy, a najmniej akacjowy. Czy to prawda? Ciężko powiedzieć. Wiadomo jednak, że osoby uczulone na miód nie powinny spożywać żadnego naturalnego miodu.

Mama karmiąca może, a nawet powinna spożywać miód ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Wyjątkiem są jedynie te mamy, które są uczulone na miód lub ich dzieci, u których występują objawy uczulenia po karmieniu. Jak to zauważyć? To nie takie proste. Objawy uczulenia na miód to pokrzywka lub wysypka o innym charakterze, trudności z oddychaniem, w tym duszność, wymioty, nudności, biegunka, łzawienie oczu i katar.

Warto zaznaczyć, że prawdopodobieństwo, że twoje dziecko uczuli się na jeden ze składnik miodu, jeśli ty i cała twoja rodzina nie jesteście alergikami, jest bardzo, ale to bardzo mała.

Jak jeść miód, by nie utracić jego cennych właściwości?

Miód zaleca się po prostu jeść np. na kanapce lub za pomocą zwykłej łyżeczki, jak i pić w formie rozcieńczonej. Może to być herbata z miodem czy zupa doprawiona łyżeczką miodu już na talerzu.
To bardzo ważne, by nie dodawać miodu do potraw, których temperatura jest wyższa niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ miód straci swoje cenne antyseptyczne właściwości. Jeśli zamierzasz dodać miód do gorącej herbaty, to lepiej dodaj do niej po prostu erytrytol lub zwykły cukier.

W sieci krąży wiele informacji na temat tego, że niektóre substancje, które są składnikiem miodu, osadzają się na ścianie szklanki po dodaniu łyżeczki miodu np. do herbaty czy zwykłej wody. Oznacza to, że nie będziesz w stanie ich przyswoić, bo zostaną po prostu na ściance ulubionego kubka czy filiżanki. Naukowcy mówią jednak, że te substancje to po prostu fitohormony, czyli hormony roślinne, które nie mają wpływu na organizm człowieka. Dostają się one do miodu po prostu wraz z nektarem zbieranym przez pszczoły, dlatego nie bój się rozpuszczać miód. Spożywać miód warto:
  • gdy masz jakiekolwiek objawy przeziębienia,
  • gdy złapała cię grypa żołądkowa,
  • gdy chcesz poprawić swój metabolizm,
  • gdy borykasz się z nieleczącymi się dobrze ranami,
  • gdy chcesz poprawić wygląd swojej skóry,
  • gdy twoje dziecko jest chore,
  • profilaktycznie, każdego dnia, w celu budowy odporności.
Zdjęcie: Hollie Santos/Unsplash