Jajka wielkanocne to niekwestionowany symbol Świąt Wielkiej Nocy. Na twardo, zapiekane w piekarniku, zasmażane, faszerowane lub pływające w świątecznym żurku na pewno zagości na naszych stołach. Nie macie pomysłu na jajka wielkanocne. Sprawdźcie nasze przepisy: jajka tradycyjne i w całkiem nowej odsłonie.
Ugotowane na twardo i ostudzone jajka przekrój wzdłuż na pół (nie obieraj ich ze skorupki).
Łyżeczką wyjmij ze skorupki białko i żółtko, i drobno posiekaj.
Cebulę i kolendrę bardzo drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
Wszystko wymieszaj. Włóż farsz do skorupek, przykryj zrumienionymi na patelni migdałami i lekko dociśnij.
Rozgrzej na patelni odrobinę oleju i podsmaż jajka.
Przed podaniem udekoruj listkami kolendry.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i przekrój wzdłuż na pół (nie obieraj ze skorupki)
Łyżeczką wyjmij ze skorupki białko i żółtko, i drobno posiekaj.
Dodaj posiekaną rukolę i dopraw do smaku.
Powstały farsz włóż do skorupek.
Jajka ułóż w żaroodpornym naczyniu.
Na wierzchu jajek ułoż posiekane pomidory i cebulę.
Zasyp parmezanem i zapiekaj w 180°C do chwili, aż ser zarumieni się.
Jajka ugotuj na twardo, a gdy ostygną obierz i przekrój wzdłuż na pół.
Wyjmij żółtka i dodaj je do odsączonego tuńczyka.
Dodaj do farszu posiekaną rukolę, odrobinę majonezu i dopraw wszystko do smaku.
Przełóż farsz do białek.
Przed podaniem udekoruj pomidorem i 'kapką' majonezu.
Jajja ugotuj na twardo, a gdy ostygną obierz i przekrój wzdłuż na pół.
Wyjmij żółtka.
Dodaj do nich awokado, czosnek, 2-3 łyżki tartego sera, szpinak oraz lubczyk bądź bazylię.
Następnie wszystko zmiksuj na gładki mus.
Dopraw do smaku i przełóż mus do szprycy lub rękawa cukierniczego.
Wyciśnij farsz do białek, posyp odrobiną tartego sera i skrop oliwą z oliwek.
Na koniec udekoruj listkami lubczyku lub bazylii.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
Odetnij jedną końcówkę z każdego jajka. Tak aby można było je stabilnie postawić.
Drugą końcówkę zetnij tak, aby odciąć kawałek żółtka (mniej więcej ⅓ jajka).
Pokrusz odcięte żółtko.
Na odpowiedniej wielkości plasterek szynki połóż 2-3 gałązki tymianku oraz jajko i owiń je w szynkę.
Ułóż 'beczułki' na półmisku.
Majonez i musztardę wymieszaj ze sobą.
Powstały sos ułóż na odciętej części jajka, posyp pokruszonym żółtkiem i delikatnie posyp solą i pieprzem.