Data publikacji:

Czym jest glutaminian sodu?

Autor: Katarzyna Michniewska

Glutaminian sodu to organiczny związek chemiczny dodawany do zdecydowanej większości produktów spożywczych. Jego zadaniem jest wzmocnienie smaku i zapachu zup instant, wędlin, gotowych dań, sosów oraz przypraw.

 

glutaminian-sodu-duze

 

Już setki lat temu na Dalekim Wschodzie do potraw dodawano kombu – surowiec kulinarny uzyskiwany z kilku gatunków wodorostów m.in. listownicy japońskiej.  W 1908 roku prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny, który nadawał potrawom niepowtarzalny mięsno-grzybowy smak (zwany umami). Niedługo po swoim odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy (oczyszczonego glutaminianu sodu),  która do dziś znana jest na Wschodzie jako ‘Aji-no-moto’, czyli ‘istota smaku’.

 

Glutaminian sodu – E621

Naturalny glutaminian to aminokwas, który można znaleźć w prawie każdym rodzaju pożywienia. W formie związanej z białkiem występuje w mięsie, rybach, produktach zbożowych oraz warzywach, a w postaci wolnej, w mleku, ziemniakach, pomidorach, serach i sosie sojowym.

Ludzki organizm nie może bez niego funkcjonować. Dlatego  sam go sobie wytwarza. Glutaminian jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania jelit, a w układzie nerwowym pełni funkcję neuroprzekaźnika.

Dawniej w przemyśle spożywczym  glutaminian sodu był otrzymywany z naturalnych wysokobiałkowych produktów np. wspomnianych już wodorostów. Obecnie powstaje w procesie chemicznej fermentacji.

 

Czy glutaminian sodu jest bezpieczny?

Glutaminian sodu w Unii Europejskiej jest klasyfikowany jako dodatek (E621). Ze względu na ten symbol, ludzie często podchodzą do niego bardzo nieufnie. Tymczasem glutaminian sodu jest jednym z najlepiej zbadanych składników pożywienia. A liczne badania wykazały, że jest on substancją bezpieczną i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Co więcej dzieci przyswajają glutaminian w takim samym stopniu jak dorośli. Jednak u osób, które nadużywają glutaminianu lub są na niego nadwrażliwe substancja ta może powodować następujące skutki uboczne:  

  • tzw. ‘syndrom chińskiej restauracji’ - ból głowy, palpitacje serca, nadmierną potliwość, suchy kaszel, pieczenie skóry oraz uczucie niepokoju
  • podrażnienie żołądka
  • reakcje alergiczne - wprawdzie sam glutaminian sodu nie uczula, ale może nasilić działanie alergenów, takich jak pyłki roślin czy roztocze kurzu domowego
  • zwiększenie apetytu i tycie

 

Dodanie glutaminianu do określonych produktów wydobywa smak potrawy, czyniąc ją bardziej apetyczną i wyrazistą. Dlatego E621 jest chętnie dodawany do aromatyzowanych i przetwarzanych produktów. Najczęściej są to zupy w puszkach, gorące kubki,  wszelkie mrożonki, zmiksowane przyprawy jak np. do pizzy, gulaszu, flaków, typu kebab itd., gotowe sosy do sałatek, pasztety, czy niektóre wędliny.  W niektórych krajach substancja ta jest szeroko używana po prostu jako przyprawa.

 

Zdjęcie: Fotolia by © Elenathewise All rights reserved


Autor

Katarzyna Michniewska

Miłośniczka kotów, kuchni azjatyckiej i drinków z parasolką. Uzależniona od cappuccino. Prywatnie matka swojego syna, żona swojego męża, wielbicielka swoich przyjaciół.

dieta matki karmiącej

Dieta matki karmiącej piersią. Co powinna jeść młoda mama?

18.04.2025
Mleko dostarcza maluszkowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, wspierając jego zdrowy rozwój i budowanie odporności. Dlatego dieta matki karmiącej powinna być dobrze zbilansowana, bogata w wartościowe produkty i dostosowana do jej zwiększonego zapotrzebowania energetycznego. Nie oznacza to jednak konieczności rezygnowania z ulubionych potraw czy stosowania restrykcyjnych zasad – liczy się różnorodność, jakość składników i obserwacja reakcji dziecka. Jak więc powinna wyglądać dieta, która dba o potrzeby mamy i jej maluszka? Wyjaśniamy!
Zdrowe przekąski dla dzieci

Zdrowe przekąski dla dzieci

17.02.2025
Wybór odpowiednich przekąsek dla dzieci to wyzwanie, które staje przed każdym rodzicem. W dobie wszechobecnych reklam słodyczy i przetworzonych produktów łatwo jest sięgnąć po coś szybkiego i gotowego. Jednak dbanie o zdrową dietę od najmłodszych lat jest ważne dla prawidłowego rozwoju. Jak więc znaleźć balans między tym, co zdrowe, a tym, co smaczne? Odpowiedzią mogą być zdrowe przekąski dla dzieci, o których piszemy w poniższym artykule.
dzieci nie jesc

Dziecko nie chce jeść? Co robić z rocznym lub dwuletnim niejadkiem?

28.12.2022
Protest, płacz, bunt, ucieczka, a nawet plucie – to typowe zachowania dzieci, które namawiane są do jedzenia, choć nie mają na nie ochoty. Dla wielu rodziców są one powodem do dużego niepokoju – jak maluch ma się prawidłowo rozwijać, skoro nie otrzymuje witamin i składników mineralnych? Sprawdź, dlaczego dziecko nie chce jeść i jak temu zaradzić.
ryba dla dzieci,

Ryba dla dzieci. Od kiedy dorsz, łosoś i inne gatunki?

22.03.2022
Dania z rybą stanowią nie tylko ciekawe urozmaicenie jadłospisu dziecka, ale również pozytywnie wpływają na jego rozwój. Sprawdź, jaka ryba dla dzieci jest szczególnie zalecana, których ryb unikać i jak wprowadzać rybie mięso do diety maluszka.
woda

Jaka jest najzdrowsza woda mineralna dla dzieci?

09.10.2021
O tym, że dzieci powinny pić wodę, wiedzą niemal wszyscy rodzice. Pytanie jednak: jaka woda dla dzieci jest najzdrowsza? Czy podawać maluchom wodę mineralną, czy może jednak źródlaną? Na co zwracać uwagę? Odpowiadamy na wszystkie te pytania i rozwiewamy wątpliwości.
Dieta bogatoresztkowa wzmacnia organizm dziecka, reguluje pr

Dieta bogatoresztkowa - sposób na zaparcia u dzieci

02.03.2021
Dieta bogatoresztkowa to najlepsza metoda na zaparcia u dzieci. Zbyt duża ilość tłuszczów oraz za mało błonnika powoduje złe funkcjonowanie jelit. Sprawdź jak powinna wyglądać dieta malucha.
dieta na odporność dla dzieci

Dieta na odporność u dzieci - czy jaglanka, kiszonki i miód

08.12.2019
Jaglanka, kiszonki i miód cieszą się dużą popularnością, jednak czy są naprawdę skuteczne? Czy są na to jakieś dowody? Sprawdź!...