Data publikacji:

Czym jest glutaminian sodu?

Autor: Katarzyna Michniewska

Glutaminian sodu to organiczny związek chemiczny dodawany do zdecydowanej większości produktów spożywczych. Jego zadaniem jest wzmocnienie smaku i zapachu zup instant, wędlin, gotowych dań, sosów oraz przypraw.

 

glutaminian-sodu-duze

 

Już setki lat temu na Dalekim Wschodzie do potraw dodawano kombu – surowiec kulinarny uzyskiwany z kilku gatunków wodorostów m.in. listownicy japońskiej.  W 1908 roku prof. Kikunae Ikeda wyizolował z listownicy związek chemiczny, który nadawał potrawom niepowtarzalny mięsno-grzybowy smak (zwany umami). Niedługo po swoim odkryciu rozpoczął produkcję przyprawy (oczyszczonego glutaminianu sodu),  która do dziś znana jest na Wschodzie jako ‘Aji-no-moto’, czyli ‘istota smaku’.

 

Glutaminian sodu – E621

Naturalny glutaminian to aminokwas, który można znaleźć w prawie każdym rodzaju pożywienia. W formie związanej z białkiem występuje w mięsie, rybach, produktach zbożowych oraz warzywach, a w postaci wolnej, w mleku, ziemniakach, pomidorach, serach i sosie sojowym.

Ludzki organizm nie może bez niego funkcjonować. Dlatego  sam go sobie wytwarza. Glutaminian jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania jelit, a w układzie nerwowym pełni funkcję neuroprzekaźnika.

Dawniej w przemyśle spożywczym  glutaminian sodu był otrzymywany z naturalnych wysokobiałkowych produktów np. wspomnianych już wodorostów. Obecnie powstaje w procesie chemicznej fermentacji.

 

Czy glutaminian sodu jest bezpieczny?

Glutaminian sodu w Unii Europejskiej jest klasyfikowany jako dodatek (E621). Ze względu na ten symbol, ludzie często podchodzą do niego bardzo nieufnie. Tymczasem glutaminian sodu jest jednym z najlepiej zbadanych składników pożywienia. A liczne badania wykazały, że jest on substancją bezpieczną i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Co więcej dzieci przyswajają glutaminian w takim samym stopniu jak dorośli. Jednak u osób, które nadużywają glutaminianu lub są na niego nadwrażliwe substancja ta może powodować następujące skutki uboczne:  

  • tzw. ‘syndrom chińskiej restauracji’ - ból głowy, palpitacje serca, nadmierną potliwość, suchy kaszel, pieczenie skóry oraz uczucie niepokoju
  • podrażnienie żołądka
  • reakcje alergiczne - wprawdzie sam glutaminian sodu nie uczula, ale może nasilić działanie alergenów, takich jak pyłki roślin czy roztocze kurzu domowego
  • zwiększenie apetytu i tycie

 

Dodanie glutaminianu do określonych produktów wydobywa smak potrawy, czyniąc ją bardziej apetyczną i wyrazistą. Dlatego E621 jest chętnie dodawany do aromatyzowanych i przetwarzanych produktów. Najczęściej są to zupy w puszkach, gorące kubki,  wszelkie mrożonki, zmiksowane przyprawy jak np. do pizzy, gulaszu, flaków, typu kebab itd., gotowe sosy do sałatek, pasztety, czy niektóre wędliny.  W niektórych krajach substancja ta jest szeroko używana po prostu jako przyprawa.

 

Zdjęcie: Fotolia by © Elenathewise All rights reserved


Autor

Katarzyna Michniewska

Miłośniczka kotów, kuchni azjatyckiej i drinków z parasolką. Uzależniona od cappuccino. Prywatnie matka swojego syna, żona swojego męża, wielbicielka swoich przyjaciół.

dzieci nie jesc

Dziecko nie chce jeść? Co robić z rocznym lub dwuletnim niejadkiem?

2022-12-28
Protest, płacz, bunt, ucieczka, a nawet plucie – to typowe zachowania dzieci, które namawiane są do jedzenia, choć nie mają na nie ochoty. Dla wielu rodziców są one powodem do dużego niepokoju – jak maluch ma się prawidłowo rozwijać, skoro nie otrzymuje witamin i składników mineralnych? Sprawdź, dlaczego dziecko nie chce jeść i jak temu zaradzić.
ryba dla dzieci,

Ryba dla dzieci. Od kiedy dorsz, łosoś i inne gatunki?

2022-03-22
Dania z rybą stanowią nie tylko ciekawe urozmaicenie jadłospisu dziecka, ale również pozytywnie wpływają na jego rozwój. Sprawdź, jaka ryba dla dzieci jest szczególnie zalecana, których ryb unikać i jak wprowadzać rybie mięso do diety maluszka.
woda

Jaka jest najzdrowsza woda mineralna dla dzieci?

2021-10-09
O tym, że dzieci powinny pić wodę, wiedzą niemal wszyscy rodzice. Pytanie jednak: jaka woda dla dzieci jest najzdrowsza? Czy podawać maluchom wodę mineralną, czy może jednak źródlaną? Na co zwracać uwagę? Odpowiadamy na wszystkie te pytania i rozwiewamy wątpliwości.
Dieta bogatoresztkowa wzmacnia organizm dziecka, reguluje pr

Dieta bogatoresztkowa - sposób na zaparcia u dzieci

2021-03-02
Dieta bogatoresztkowa to najlepsza metoda na zaparcia u dzieci. Zbyt duża ilość tłuszczów oraz za mało błonnika powoduje złe funkcjonowanie jelit. Sprawdź jak powinna wyglądać dieta malucha.
dieta na odporność dla dzieci

Dieta na odporność u dzieci - czy jaglanka, kiszonki i miód

2019-12-08
Jaglanka, kiszonki i miód cieszą się dużą popularnością, jednak czy są naprawdę skuteczne? Czy są na to jakieś dowody? Sprawdź!...
herbatki herbi baby

Sprytne sposoby na owoce i warzywa w diecie dziecka

2019-08-19
Owoce i warzywa to jeden z najważniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Zaleca się by zarówno dzieci jak i dorośli  spożywali 5 porcji warzyw i owocó...
otyłość wśród dzieci

Polskie dzieci tyją, czy twoje także?

2019-05-10
Który kraj ma największe problemy z nadwagą i otyłością u dzieci? Większość z nas bez wahania odpowie: „Stany Zjednoczone”, ale to niezupełnie prawda. Bo choć a...