Na świątecznym stole nie może zabraknąć ozdób wielkanocnych. Dziś proponujemy klasyczny karczoch ale w nieco odmiennej wersji – a mianowicie wystylizowany na świątecznego kurczaka. Do stworzenia tej pięknej ozdoby wielkanocnej będziemy potrzebować trochę czasu i cierpliwości ale efekty przejdą Wasze najśmielsze oczekiwania.
Potrzebne materiały:
Poza tym:
2. Ucinamy dwa kawałki wstążki po 5 cm i przypinamy szpilkami na czubku jajka styropianowego tak, aby utworzyły krzyż. Dzięki temu nie będzie widać styropianu.
3. Wstążkę tniemy na ok. 6 cm kawałki, które przed przypięciem układamy w trójkąciki. Kawałków będzie sporo gdyż musimy zapełnić nimi całe jajo. Jeśli trójkąty nam się „rozchodzą” można je uprzednio zaprasować żelazkiem, ale nie jest to konieczne.
4.Przypinamy 2 pierwsze trójkąty naprzeciwko siebie (jak na zdjęciu), czubkami mogą się lekko dotykać, ale nie nachodzą na siebie. Na środku jajka możemy wbić szpilkę, aby łatwiej było wyznaczyć linię czubków. Staramy się by wstążka była dobrze napięta. Szpilki umieszczamy w miejscach zagięcia wstążki.
5. Dokładamy kolejne dwa, również naprzeciwko siebie, czubki dotykają szpilki. Po tym etapie mamy przypięte 4 kawałki zwrócone do siebie czubkami.
6. Drugi rząd rozpoczynamy układając wierzchołki trójkącików pomiędzy dwoma bokami z rzędu powyżej i obniżając cały rząd o ok 1 cm. w stosunku do pierwszego rzędu.
7. Przypinamy kolejne rzędy analogicznie, naprzemiennie i o 1 cm poniżej poprzedniego poziomu. Zwróćmy uwagę aby czubki trójkącików z trzeciego rzędu układać na linii czubków z rzędu pierwszego.
8. Robimy kolejne rzędy po 4 trójkąty w każdym. Ponieważ jajko się rozszerza musimy uniknąć miejsc, gdzie kolejne trójkąty nie przykryją styropianowego jajka. Dlatego po ok. 3 przejściach można dodać do rzędu dodatkowy trójkąt (szczególnie jeśli mamy większe jajko). W sumie będzie ich 5 w rzędzie.
9. Kontynuujemy aż do momentu zapełnienia całego jaja. Na końcu możemy przypiąć trójkąciki dodatkowo zaginając ich rogi (jak na zdjęciu).
10. Aby ładnie zakończyć jajo maskujemy spód kurczaka dwoma kawałkami wstążki.
11. Mamy gotowy karczoch do zrobienia kurczaka.
12. Z czerwonego filcu wycinamy łapki i dziobek. Przypominamy szpilkami. Można je również wykonać z drutu ozdobnego – szpilki trzeba wtedy zagiąć przed przypięciem tych elementów.
13. Doklejamy oczy (jeśli nie mamy ruchomych możemy namalować je na kawałku sztywniejszego papieru i przykleić) i kolorowe piórka. Z piórek robimy skrzydełka, ogonek i fryzurę.
14. I kurczak karczochowy gotowy!
Zobacz również:
Prywatnie mama trzech przesłodkich dziewczynek Hani, Oli i Wiktorii, które zajmują jej wszystkie wolne i te mniej wolne chwile. Zwolenniczka noszenia w chuście, wychowywania dzieci w bliskości z rodzicami i kochania ich takimi, jakimi są. Nieustannie poszukuje dobrych odpowiedzi i "sposobu na dziecko".