W walentynki najważniejsza jest miłość. To dzień pocałunków, pieszczot, romantycznych uniesień i chwil spędzonych tylko we dwoje. 'Kropką nad i' walentynkowej kolacji powinien być kuszący deser. Lekkie tiramisu, rozpływające się w ustach muffiny, czy aromatyczny creme brulee mogą być wstępem do niezapomnianej nocy.
To, że miłość uskrzydla wiadomo nie od dziś. Nasza przysadka mózgowa wytwarza hormony szczęścia, a my czujemy 'motyle w brzuchu'. Feromony szaleją w powietrzu, a chemia miłości wprowadza nas w stan euforii. Przygotowując walentynkowy deser sięgnij po afrodyzjaki: banany, truskawki, cynamon, kakao, czekoladę i kawę. Niektóre potrawy potrafią sprawić, że płomień miłości będzie jeszcze bardziej intensywny.
100 ml espresso
350 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 36 %
100 ml likieru np. Amaretto
biszkopty
kakao w proszku do posypania
3 łyżki cukru pudru
Ubij śmietanę na sztywno i wymieszaj z mascarpone i cukrem pudrem tak, aby powstała jednolita, gładka masa.
Wymieszaj espresso z likierem.
W szklankach (4-5 w zależności od wielkości) ułóż namoczone w kawie biszkopty.
Ciastka przykryj połową przygotowanej masy serowej i dokładnie przyciśnij.
Następnie ułóż pozostałą część namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę nadzienia.
Wyrównaj i udekoruj sporą ilością kakao.
Tiramisu podawaj schłodzone.
3 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 duże jajka
½ szklanki oleju
mały słoik marmolady malinowej
1 ½ łyżeczki aromatu waniliowego
4 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
20 foremek do muffin
bita śmietana
maliny
Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce.
W drugiej wymieszaj składniki mokre (oprócz dżemu). Następnie połącz wszystko ze sobą.
Foremki do muffin wypełnij ciastem do połowy. Nałóż marmoladę i przykryj ją resztą ciasta.
Piecz muffiny w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.·
Gdy muffinki wystygną, udekoruj je malinami i bitą śmietaną.·
½ l śmietanki kremówki
6 żółtek
⅓ szklanki białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
laseczka wanilii
W rondelku rozgrzej śmietanę. Dodaj biały cukier i wyłuskaną wanilię.
Zdejmij z gazu, gdy śmietana zagotuje się.
Lekko ubij żółtka i dodaj do nich (bardzo powoli, najlepiej po łyżce) lekko wystudzoną śmietanę.
Ciągle mieszaj, uważając aby nie napowietrzyć kremu.
Przelej krem prze sitko wprost do foremek.
Piecz około 50 minut w 100°C.
Po wystudzeniu wsadź krem do lodówki na około 5 godzin.·
Następnie posyp go brązowym cukrem i karmelizuj, aż cukier się lekko zarumieni i powstanie skorupka.·
Do brulee powinno używać się specjalnego palnika, ale można też włożyć krem na bardzo krótką chwilę (około 20-30 sekund) do piekarnika z rozgrzanym grillem.
dorodne truskawki
gorzka czekolada
Umyj i osusz truskawki. Nie szypułkuj ich.
Podgrzej czekoladę, dodaj odrobinę śmietany i dobrze wymieszaj.
Każdą truskawkę zanurz w czekoladzie do połowy, a następnie połóż na talerzu.
Mniam, mniam !!!
4 banany
½ szklanki drobnego cukru brązowego
2 limonki
cynamon
Przekrój banany wzdłuż.
Na patelnię wlej (wyciśnięty z limonek) sok, dosyp cukier i odrobinę cynamonu.
Gdy cukier zacznie się karmelizować dołóż banany i delikatnie mieszając pokryj je karmelem.
Przełóż banany na talerz i dowolnie udekoruj np. laską cynamonu, startą skórką z limonki itd.
Niektórzy mawiają, że przez żołądek do serca i jest w tym odrobina prawdy. Bowiem zarówno za apetyt, jaki i za popęd seksualny odpowiedzialna jest ta sama część naszego mózgu. Smacznego !!!
Zdjęcia: Fotolia by © Alena Ozerova
Miłośniczka kotów, kuchni azjatyckiej i drinków z parasolką. Uzależniona od cappuccino. Prywatnie matka swojego syna, żona swojego męża, wielbicielka swoich przyjaciół.