Anemia w ciąży zdarza się często i w pewnym stopniu jest to zjawisko fizjologiczne. Anemia to inaczej niedokrwistość. Przypadłość ta polega na spadku stężenia hemoglobiny oraz liczby krwinek czerwonych (erytrocytów). Pojawia się ona w sytuacji, kiedy wytwarzanie erytrocytów jest niewystarczające lub gdy następuje obumarcie albo zniszczenie znacznej ich ilości. Czy anemia u kobiety ciąży stwarza zagrożenie dla dziecka?
fot. Pixabay
Podstawowe i najczęściej występujące objawy anemii to:
Niedokrwistość może być następstwem niedoboru żelaza, kwasu foliowego lub witaminy B12.
Niedokrwistość to także problem wielu przyszłych mam - dochodzi do niej zwykle na początku trzeciego trymestru ciąży. W czasie ciąży, najczęściej mamy do czynienia z anemią wywołaną niedoborem żelaza. Dzieje się tak, gdyż w tym czasie zapotrzebowanie przyszłej mamy na ten pierwiastek wzrasta do co najmniej o 30 mg dziennie a jego zapasy szybko są „zużywane” zarówno przez nią samą, jak i przez płód. O anemii w ciąży mówi się zwykle, gdy poziom hemoglobiny spada poniżej 11 g/dl. O tym, czy potrzebna jest dodatkowa suplementacja, czy wystarczy zmiana diety - decyduje lekarz prowadzący ciąży. Warto jednak wiedzieć, że dzięki diecie bogatej w żelazo udaje się zwykle utrzymać anemię w ciąży w ryzach.
Poza wynikami badania krwi niepokojącymi objawami anemii w ciąży mogą być:
Jeśli tylko, przyszła mama zauważy u siebie któryś z wymienionych objawów anemii, powinna jak najszybciej udać się do lekarza. Nieleczona lub zlekceważona anemia w ciąży może przyczynić się do późniejszych powikłań: doprowadzić do przedwczesnego porodu lub urodzenie dziecka z niską masą urodzeniową. Poza tym, nieleczona anemia w ciąży, to także zwiększenie ryzyka wystąpienia tego schorzenia u niemowląt.
Walka z anemią w ciąży, polega przede wszystkim na zmianie diety. Przyszła mama, której utrapieniem jest anemia w ciąży, powinna włączyć do swojej diety produkty bogate w żelazo, ale także pamiętać, by łączyć je z pokarmami zawierającymi witaminę C. Obecność witaminy C zwiększa wchłanianie żelaza. Natomiast polifenole (kawa i herbata) a także fityniany (otręby, fasola) blokują jego wchłanianie. Dlatego tylko umiejętne łączenie ze sobą produktów może wspomóc walkę z anemią w ciąży:
Przy anemii w ciąży warto ograniczyć spożycie kawy i herbaty, bo utrudniają one wchłanianie żelaza z pożywienia.
Czytaj także: