Wykorzystując wzorce odżywiania dorosłych, często całkowicie eliminujemy obecność tłuszczy w menu naszych dzieci. Tymczasem do prawidłowego rozwoju dziecka niezbędna jest zbilansowana dieta, zawierająca wszystkie potrzebne mikroelementy, w tym tłuszcze, a wśród nich najważniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich doskonałym źródłem jest bezerukowy olej rzepakowy.
Dieta dziecka nie powinna unikać tego składnika. Maluchy od pierwszych dni życia otrzymują tłuszcze w mleku matki, a to jak wiadomo jest dla nich najbardziej optymalnym pokarmem. Tłuszcze w organiźmie dziecka są niezbędnym budulcem komórek, rdzenia kręgowego i mózgu. Wpływają na ostrość wzroku, inteligencję, stan skóry, czy krzepliwość krwi. Generalnie są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka, oraz są dla niego niezastąpionym źródłem energii. Jak widać tłuszcze są dziecku o wiele bardziej potrzebne niż dorosłemu. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) do trzeciego roku życia nie zaleca jakichkolwiek ograniczeń w ich spożywaniu, a wręcz przeciwnie, zachęca do ich stosowania w diecie dziecka.
Najzdrowsze są te z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, a w szczególności kwas linolowy (LA, z grupy Omega-6) i alfa-linolenowy (ALA, z grupy Omega-3 ). Co istotne, nie są one wytwarzane przez ludzki organizm, toteż powinno się ich poziom regularnie uzupełniać wraz z pożywieniem.
Większość osób korzystając z tłuszczy w diecie dziecka używa najczęściej oliwy z oliwek lub po prostu masła. Produkty te można jednak zastąpić znacznie zdrowszym bezerukowym olejem rzepakowym. Ma on dużo lepsze właściwości, jest bardziej obfity w nienasycone kwasy tłuszczowe niż oliwa z oliwek i inne dostępne oleje roślinne, dodatkowo jest bogaty w witaminę K, E i prowitaminę A. Wprowadzenie go do diety jest niezwykle łatwe - wystarczy 1-2 łyżeczki oleju rzepakowego na dobę aby pokryć całodzienne zapotrzebowanie na NNKT.
Można go podać zamiast masła dodawanego do zupki. Posiłek nie tylko zyska na smaku ale również dostarczy dziecku więcej energii i oraz cennych kwasów omega-3 i omega-6. Starsze dzieci z chęcią zjedzą rybę smażoną na oleju rzepakowym, jako podwójną porcję drogocennych kwasów tłuszczowych. Dobrym pomysłem jest też podanie oleju na talerzu, aby maluch mógł sam moczyć w nim pieczywo. Na oleju rzepakowym z powodzeniem można usmażyć warzywa lub skropić nim sałatkę. Dzięki temu wydobędziemy ich smak i będziemy mogli cieszyć się jeszcze większą porcją witamin.
W olej rzepakowy warto wzbogacić nie tylko dietę naszego dziecka, ale również naszą własną. W końcu dobrze zbilansowana dieta to klucz do zdrowia i harmonijnego rozwoju całej rodziny, dlatego też ważne jest abyśmy troszczyli się o nią z taką uwagą.
Maria Szadkowska i Patrycja Słupska
Zdjęcie: Wikipedia fot. by Ch.Pagenkopf Creative Commons Uznanie autorstwa – Na tych samych warunkach 3.0.
Prywatnie mama trzech przesłodkich dziewczynek Hani, Oli i Wiktorii, które zajmują jej wszystkie wolne i te mniej wolne chwile. Zwolenniczka noszenia w chuście, wychowywania dzieci w bliskości z rodzicami i kochania ich takimi, jakimi są. Nieustannie poszukuje dobrych odpowiedzi i "sposobu na dziecko".