Dużo mówi się o diecie przyszłej mamy – co powinna jeść przed zajściem w ciążę i w jej trakcie, tymczasem także ojcowie mogą wpłynąć na swoją płodność. Jak sprawić, żeby przyszły tata był zdrowy i silny? Gotową odpowiedź ma na to chińska medycyna, której zasady potwierdzone zostały przez zachodnich naukowców. Przedstawiamy 10 produktów, których nie powinno zabraknąć w diecie dla faceta!
Fot.: Pixabay.com
Dobroczynne działanie czosnku znane jest od wieków, mimo że jego charakterystyczny zapach może początkowo odstraszyć od jedzenia. Idealnie rozprawia się on z wirusami, bakteriami i grzybami, a także jest świetnym przeciwutleniaczem, więc warto go dodawać do wielu potraw.
Pomidory to bogate źródło witamin i minerałów – wzmacniają odporność i neutralizują działanie wolnych rodników. Naturalny barwnik – likopen przeciwdziała rakowi prostaty, a witamina C wzmacnia naczynia krwionośne.
Ostrygi powszechnie znane są jako afrodyzjak – wzmagają potencję i płodność u mężczyzn. W czym tkwi ich sekret? W dużej zawartości cynku, który ma działanie bakterio- i wirusobójcze. Jego odpowiedni poziom w organizmie działa na jakość spermy, natomiast jego niedobór może być przyczyną występowania spermy w małej ilości lub o wątpliwej jakości.
Beta-karoten to naturalny przeciwutleniacz – chroni przed nowotworami, chorobami serca i przedwczesnemu starzeniu się. Marchew zawiera też potas, który z kolei obniża ciśnienie krwi.
Najlepszą częścią jajka jest białko, które zawiera niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy. Jajka są także źródłem wapnia, żelaza i magnezu, tym samym wpływają dobrze na narządy wewnętrzne, kości i stawy.
Tłuszcze omega 3 chronią przed nowotworem prostaty. Dzięki dobroczynnemu wpływowi na układ krwionośny zapobiegają powstawaniu zakrzepów i skurczów serca.
Pieczywo pełnoziarniste jest podstawowym i niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Zawarty w nim błonnik oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. Poza tym pieczywo pełnoziarniste redukuje ryzyko chorób serca i cukrzycy.
Zielona herbata jest przeciwutleniaczem, a zawarte w niej substancje neutralizują wolne rodniki. Picie naparu obniża także poziom cholesterolu i zwiększa odporność.
Czerwone wino, podobnie jak zielona herbata, zawiera polifenole, które odgrywają ważną rolę w zwalczaniu komórek rakowych. Wpływa ono także pozytywnie na układ krążenia i zapobiega chorobom serca.