Jedzenie, które chroni przed rakiem piersi
W dzisiejszych czasach coraz częściej słyszymy o chorobach nowotworowych. Z badań wynika, że poza predyspozycjami genetycznymi, ogromny wpływ na ich powstawanie mają także czynniki zewnętrzne takie jak styl życia czy sposób odżywiania. Może więc warto zacząć zapobiegać powstawaniu choroby?
Badacze udowodnili, że w przypadku raka piersi prowadzenie zdrowego stylu życia może zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania nawet o 38%. Dlatego niezwykle ważna jest profilaktyka raka piersi, szczególnie, że nie jest specjalnie trudna, wystarczy zacząć lepiej się odżywiać i uprawiać sport, aby w przyszłości nie usłyszeć tej strasznej diagnozy. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu dbającej o zdrowie kobiety?
Kiełki brokułów
Udowodniono, że brokuły oraz inne warzywa kapustowate posiadają w sobie sulforafan – związek wykazujący działanie antynowotworowe. Zdaniem naukowców najlepsze efekty daje jedzenie trzydniowych kiełków brokułów, ponieważ właśnie wtedy mają one 20-50 razy więcej sulforafanów niż dojrzałe warzywa.
Czosnek
To warzywo znane jest przede wszystkim z właściwości uodporniających. Jednakże z badań prowadzonych przez francuskich naukowców wynika, że spożywanie czosnku poza ochroną przed przeziębieniem, minimalizuje ryzyko zachorowania na raka piersi. Ich zdaniem podobne właściwości ma również cebula.
Orzechy włoskie
Jak wykazały badania są nie tylko smaczne, ale również chronią organizm kobiecy przed nowotworem piersi. Zdaniem naukowców zajmujących się tym zagadnieniem jedząc orzechy włoskie można zmniejszyć ryzyko zachorowania nawet o 50%. Jest to możliwe dzięki dużej ilości kwasów omega-3, antyoksydantów oraz fitosteroli, które w nich występują.
Pomidory
Poza dużą ilością potasu, pomidory są również bogate w likopen. Związek ten jest znany z silnych właściwości antyoksydacyjnych. Podczas badań okazało się, że dzięki niemu rak piersi oraz płuc ma mniejsze szanse na rozwój.
Jagody
W jagodach znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy m. in. antocyjany i kwas ellagowy. Spowalniają one rozwój nowotworów piersi, prostaty, jelita grubego oraz jamy ustnej.
Siemię lniane
Spowalnia rozwój nowotworu piersi, ale działa również profilaktycznie. Zawiera w sobie roślinne lignany, które maja właściwości przeciwrakowe. Eksperci udowodnili również, że poza siemieniem także olej lniany spowalnia rozwój choroby.
Granaty
Owoce te znane są z właściwości antynowotworowych. Zawierają w sobie silne przeciwutleniacze - polifenole. Granaty są również bogatym źródłem kwasu ellagowego, który uważany jest za inhibitora substancji rakotwórczych.
Zdjęcie: Fotolia fot. by © Filipebvarela