Sushi w ciąży – jak wybrać lokal?
Dla dobra kobiety w ciąży oraz jej nienarodzonego dziecka bardzo ważne jest, aby jadła ona sushi tylko w sprawdzonych miejscach. To wszystkie te restauracje, które cenione są za restrykcyjne podejście do świeżości składników oraz czystości w kuchni.
Jeśli znasz taką restaurację, śmiało możesz się do niej udać – uprzedź tylko personel, że jesteś w ciąży i poproś o doradzenie w kwestii odpowiednich dań.
Uwaga! Pamiętaj, że zamawiając sushi, możesz poprosić o okazanie przykładowego opakowania po rybach, które kupuje dana restauracja. Najzdrowsze ryby są oznaczone certyfikatem MSC – to takie, które łowi się w sposób zrównoważony, na bezpiecznych i czystych łowiskach.
Sushi w ciąży – czy przyszła mama może jeść sushi z marketu?
Jeszcze niedawno sushi było przysmakiem serwowanym jedynie w restauracjach, w dodatku nielicznych. Z czasem trend na japońskie przekąski stał się tak silny, że gotowe zestawy zaczęły być dostępne nawet w marketach i dyskontach spożywczych. I tu pojawia się pytanie: czy kobieta w ciąży może pozwolić sobie na zjedzenie takie dania?
Niestety odpowiedź brzmi: nie. Nigdy nie wiadomo, w jakich warunkach zostało przygotowane takie sushi oraz jak je przechowywano. Pamiętaj, że produkty w marketach bywają przemieszczane przez klientów z miejsca na miejsce i odkładane przez personel sklepu dopiero po kilku godzinach. Po takim czasie sushi zdecydowanie może już się zepsuć i stanowić zagrożenie nie tylko dla kobiety w ciąży oraz jej dziecka, ale także dla każdej innej osoby.