Dieta bezglutenowa to dieta całkowicie eliminującą z pożywienia pokarmy, które zawierają w swoim składzie gluten. Taki jadłospis jest niezbędny w leczeniu i profilaktyce celiakii, a także w przypadku alergii na gluten.
Rozważania dotyczące diety bezglutenowej należy zacząć od informacji czym jest gluten. Gluten to białko zawarte w otoczce ziaren zbóż takich jak: pszenica, jęczmień, żyto czy owies. Białko to jest silnym alergenem dla niektórych osób, mogącym powodować problemy z przyswajaniem pokarmów. Szczególnym przypadkiem jest celiakia, choroba, w której spożywanie produktów zawierających gluten prowadzi do niszczenia kosmków jelitowych, znacznie zmniejszając powierzchnię chłonną jelita. W rezultacie pokarm u chorych na celiakie nie zostaje odpowiednio strawiony i wchłonięty.
Stąd wniosek, że osoby, w tym dzieci, uczulone na gluten lub chore na celiakię należy leczyć dietą bezglutenową, czyli nie zawierającą tego białka. W diecie takiej eliminuje się produkty, w których występują cztery zboża: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. A jadłospis zostaje odpowiednio zmieniony. Potrawy mączne bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni, najlepiej zastąpić daniami przygotowywanymi z ryżu, kukurydzy, gryki czy prosa. Niekiedy do przygotowywania mącznych potraw bezglutenowych wykorzystywana jest też mąka ziemniaczana lub sojowa.
Dieta bezglutenowa powinna być lekkostrawna i bogata w pełnowartościowe białka (takie jak jajka, mięso, mleko), a równocześnie ograniczać ilość tłuszczów. Bardzo ważne jest także, aby zawierała odpowiednią ilość witamin i minerałów, ponieważ produkty zbożowe bezglutenowe nie zabezpieczają odpowiedniej ilości tych składników. Dlatego należy zachęcać dzieci do jedzenia dużych ilości warzyw i owoców, które dostarczają witaminy z grupy B oraz błonnik. Gotując dla maluchów na diecie bezglutenowej warto mieć na uwadze, że nie wszystko będzie im smakować. Szczególnie w przypadku dzieci chorych na celiakię często występuje niechęć do jedzenia. Dlatego też dobrze jest mieć wypróbowane przepisy na różne dania, które maluch lubi, a równocześnie jak najbardziej urozmaicać to, co znajduje się na jego talerzu.
Pamiętajmy, że dieta bezglutenowa nie musi być wyrokiem. Wprawdzie wymagana jest konsekwencja w jej zachowywaniu, jednak jeśli o to zadbamy, nikt nie będzie odczuwał jej ciężaru. Obecnie w sklepach znajdują się całe działy z żywnością bezglutenową. Można tam znaleźć zarówno pieczywo, jak i słodycze nie zawierające tego białka.
Zdjęcie: Fotolia fot by © Tomo Jesenicnik
Ukończyłam Akademię Medyczną w Poznaniu. Dzięki temu, że jestem mamą dwójki niesfornych przedszkolaków, moja wiedza teoretyczna wyniesiona z uczelni została skorygowana i uzupełniona o praktykę.
Od 2012 roku prowadzę własną firmę Corpicorn, dzięki czemu wiem, że bycie mamą nie przeszkadza w spełnianiu zawodowych zamierzeń.
Prywatnie uwielbiam dobre książki, a w ramach odpoczynku haftuję.