Dieta na odporność
Zrównoważona dieta powinna nam towarzyszyć przez cały rok - pozwala zachować zdrowie, dobre samopoczucie i piękny wygląd. W okresie zimowym, gdy niskie temperatury na dworze oraz przegrzane pomieszczenia sprzyjają przeziębieniom, warto włączyć do niej produkty, które wzmacniają naszą odporność. Dzięki nim nie straszne nam będą katar czy przeziębienie, a tym, którzy już są chorzy, pomogą szybciej wrócić do zdrowia, a także przywrócić równowagę organizmu po przebytej infekcji.
Co wzmacnia odporność?
Witamina C i A
Zimą warto sięgać częściej po produkty z dużą zawartością witaminy C - wzmacnia ona system odpornościowy organizmu, a lekarze radzą ją przyjmować także w trakcie grypy i przeziębienia. Produkty z witaminą C to np.: kiwi, czerwona papryka, owoce i soki cytrusowe. Należy dbać, by w naszej diecie nie zabrakło także witaminy A. Chroni ona m.in. nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Jej głównym źródłem jest prowitamina A, którą zawiera np. marchew, szpinak czy dynia.
Cynk i selen
Na pracę układu odpornościowego wpływają także cynk i selen, dwa niezbędne dla człowieka mikroelementy. Cynk znajdziemy w drobiu, rybach, a także w kaszy i chlebie pełnoziarnistym. Źródłem selenu są natomiast pestki dyni, owoce morza czy brązowy ryż.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Hamująco na stan zapalny działają nienasycone kwasy omega-3. Ich odpowiednie ilości występują przede wszystkim w diecie śródziemnomorskiej. Najwięcej znajduje się ich w migdałach, orzechach i tłustych rybach.
Domowe metody
Nie umniejszamy także znaczenia tzw. domowych metod wzmacniania odporności. Warto napić się herbaty lub wody z miodem, który ma działanie antybakteryjne. Nie dodawajmy go jednak do świeżo zaparzonego naparu, gdyż w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Sok z malin ma również działanie rozgrzewające, a cebula bakteriobójcze.
Należy pamiętać, że stany chorobowe zaostrza alkohol i tytoń oraz brak snu. Żeby być zdrowym i dzielnie bronić się przed infekcjami należy zwracać uwagę na prawidłowe odżywianie przez cały rok i dużo się ruszać. Doceńmy też rolę wypoczynku - tylko zrelaksowany organizm ma siłę stawić opór bakteriom i drobnoustrojom.
Zdjęcie: Fotolia fot. by © Denis Pepin