fot. Unsplash.com
Zgodnie z dyrektywami Unii Europejskiej dodatki do żywności oznaczone są symbolem E oraz trzycyfrową liczbą. Pierwsza cyfra określa rodzaj substancji, a dwie pozostałe mówią o jej pochodzeniu. I tak, grupa E 100 to szereg naturalnych i syntetycznych barwników. Nie wszystkie są w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Najpopularniejsze barwniki dodawane do żywności
E 100
To kurkuma, przyprawa wykorzystywana jako żółty barwnik. Nieszkodliwa dla organizmu. Zwana także kurkuminą.
Wykorzystywana w przyprawach, w margarynie, koncentratach.
E101
Naturalny lub syntetyczny żółtopomarańczowy barwnik stosowany w przyprawach.
Zwany ryboflawiną lub laktoflawiną. Nie jest szkodliwy dla zdrowia.
E104
Żółty barwnik będący dodatkiem do wyrobów cukierniczych.
Zwany żółcią benzopirydrynową, żółcieniem chinolinowym lub Food Yellow 13.
Nie jest obojętny dla organizmu.
E110
Niebezpieczny żółty barwnik. Wykorzystywany w produkcji gum do żucia, marmolady, żeli, powłok leków.
Inaczej nazywany żółcią pomarańczową, żółcieniem FCF lub Food Yellow 3.
E120
To niebezpieczny dla zdrowia czerwony barwnik zwany też kwasem karminowym.
E122
Azorubina to czerwony barwnik stosowany w dżemach, marmoladach, budyniach i lodach.
W Polsce nie jest dopuszczony do sprzedaży.
E124
To inaczej czerwień koszenilowa, czyli syntetyczny barwnik stosowany często w owocowych nadzieniach, cukierkach pudrowych czy w rybach.
E127
Niedopuszczalny w Polsce czerwony barwnik - erytozyna dodawany do wiśni koktajlowych i owoców kandyzowanych.
E131
Rakotwórczy niebieski barwnik zwany także błękitem patentowym. Wykorzystywany jest przy produkcji drażetek.