Coraz uważniej przyglądamy się etykietom kupowanych produktów. Chcemy, aby nie zawierały żadnych szkodliwych sztucznych dodatków. W szczególności obawiamy się konserwantów. Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe dla zdrowia, ale warto poznać te najbardziej popularne. Dzięki temu wybór produktów spożywczych będzie o wiele łatwiejszy.
fot. Unsplash.com
E dodatki są powszechnie stosowane gdyż hamują rozwój bakterii, drożdży oraz pleśni i sprawiają, że żywność dłużej zachowuje swoją świeżość. Mimo że producenci zapewniają, iż substancje konserwujące nie są szkodliwe dla zdrowia, niektóre z nich nie pozostają jednak obojętne dla ludzkiego organizmu.
Czytaj więcej na ten temat:
Czytaj również:
BLW - dobry sposób na rozszerzanie diety
Moje dziecko nie chce jeść - sposoby na niejadka
z wykształcenia kulturoznawczyni, z zawodu dziennikarka i redaktorka o niecodziennym hobby: doradczyni noszenia dzieci w chustach i nosidłach miękkich. Współautorka książki "Notatki z rodzicielstwa bliskości" (Wyd. Harmonia 2018). Mama Hani i Zosi, redaktorka portalu Dzidziusiowo.pl w latach 2018-2020.