Data publikacji:

Najpopularniejsze konserwanty

Autor: Katarzyna Chmielewska-Walas

Coraz uważniej przyglądamy się etykietom kupowanych produktów. Chcemy, aby nie zawierały żadnych szkodliwych sztucznych dodatków. W szczególności obawiamy się konserwantów. Nie wszystkie konserwanty są szkodliwe dla zdrowia, ale warto poznać te najbardziej popularne. Dzięki temu wybór produktów spożywczych będzie o wiele łatwiejszy.

które konserwanty są szkodliwe

fot. Unsplash.com

 

 

Konserwanty - E200

E dodatki są powszechnie stosowane gdyż hamują rozwój bakterii, drożdży oraz pleśni i sprawiają, że żywność dłużej zachowuje swoją świeżość. Mimo że producenci zapewniają, iż substancje konserwujące nie są szkodliwe dla zdrowia, niektóre z nich nie pozostają jednak obojętne dla ludzkiego organizmu.

 

Czytaj więcej na ten temat:

Zagęszczacze w żywności

Barwniki w żywności

Najpopularniejsze konserwanty spożywcze

  • E200 - Kwas sorbinowy przeciwdziała zakażeniom wywołanym przez pleśnie i drożdże. Uważany jest za nieszkodliwy dla zdrowia, choć u niektórych osób może wywoływać alergie.
  • E201 - Sorbinian sodu to nieszkodliwa substancja syntetyczna, która najczęściej występuje w serach i margarynach.
  • E202 - Sorbinian potasu hamuje rozwój drożdży, pleśni i niektórych bakterii. Sorbinian dodawany jest głównie do serów, margaryn i fermentowanych produktów mlecznych.
  • E210 - Syntetyczny kwas benzoesowy najczęściej dodawany jest do konserw rybnych, marynowanych warzyw, galaretek, sałatek, majonezów i napojów gazowanych. Może podrażnić śluzówkę żołądka oraz jelit, a u alergików zaostrzać objawy choroby alergicznej.
  • E211 - Benzoesan sodu to najpowszechniej stosowany konserwant. Skutecznie hamuje rozwój drożdży i pleśni. Dodawany jest do przetworów owocowych i warzywnych, a także do sałatek, koncentratu pomidorowego oraz napojów gazowanych. Działa drażniąco na śluzówkę żołądka i może powodować dolegliwości bólowe. Dlatego nie powinien być zbyt często spożywany.
  • E214 - P-hydroksybenzoesan stosowany jest przeważnie w produktach rybnych, sałatkach i przetworach owocowo-warzywnych. Ma działanie alergizujące, odurzające, rozszerzające naczynia krwionośne i może wywoływać skurcze mięśni.
  • E220 - Dwutlenek siarki dodawany jest do soków owocowych, suszonych owoców oraz win. Nie powinien być zbyt często spożywany gdyż niszczy witaminę B i może powodować reakcje alergiczne.
  • E-233 - Tiabendazol to szeroko stosowany E dodatek, który przeciwdziała rozwojowi grzybów na owocach, głównie na cytrusach i bananach.
  • E-234 - Nizyna wykorzystywana jest w walce z bakteriami gram-dodatnimi. Dodawana jest głównie do sera, śmietanki oraz owoców w puszce.
  • E250 - Azotyn sodu wykorzystywany jest do konserwowania mięs i wędlin, gdyż chroni przed bakteriami jadu kiełbasianego. Niestety ten E dodatek może wchodzić w reakcję z białkiem, wytwarzając rakotwórcze nitrozoaminy. W związku z tym nie powinno się jeść dużych ilości produktów konserwowanych E250. Mięs i wędlin zawierających azotyn sodu pod żadnym pozorem nie powinno podawać się małym dzieciom.
  • E-260 - Kwas octowy to naturalny środek konserwujący używany przeciw bakteriom i grzybom. Najczęściej występuje w majonezie i kwaśnych produktach.
  • E-270 - Kwas mlekowy i mleczany są używane jako środki konserwujące, głównie przeciw drożdżom i grzybom. Substancje te używane są głównie do konserwowania produktów ziemniaczanych.
  • E-280 - Kwas propionowy i propioniany używane są jako środki konserwujące, głównie przeciw grzybom. Kwas ten jest często dodawany do pieczywa, mięsa i pizzy.

Czytaj również:

BLW - dobry sposób na rozszerzanie diety

Moje dziecko nie chce jeść - sposoby na niejadka

 


Autor

Katarzyna Chmielewska-Walas

z wykształcenia kulturoznawczyni, z zawodu dziennikarka i redaktorka o niecodziennym hobby: doradczyni noszenia dzieci w chustach i nosidłach miękkich. Współautorka książki "Notatki z rodzicielstwa bliskości" (Wyd. Harmonia 2018). Mama Hani i Zosi, redaktorka portalu Dzidziusiowo.pl w latach 2018-2020.

Komentarze
14-05-2018
Ocena:
Praktyczne wskazówki. Będę zwracać na t uwagę.
kobieta w ciąży

PMS – co to jest? Objawy psychiczne i fizyczne a ciąża

2021-05-06
Drażliwość, ból piersi i podbrzusza, obrzęki, biegunki lub zaparcia – to tylko kilka z ponad 300 opisanych objawów PMS. Co to takiego? PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego, dotyka wielu kobiet w każdym wieku. Na kilka lub kilkanaście dni przed menstruacją samopoczucie fizyczne i psychiczne kobiety może gwałtownie się pogorszyć. Dlaczego kobiety cierpią na PMS? Jak odróżnić go od ciąży? Oto najważniejsze informacje na temat PMS.
kobieta w ciąży

Czy można pić zieloną herbatę w ciąży?

2021-04-13
Okres ciąży wiąże się z koniecznością modyfikacji swoich nawyków żywieniowych. Oprócz wdrożenia zdrowej diety, należy wykluczyć lub ograniczyć pewne produkty, w tym używki takie jak kawa. Wiele kobiet zastanawia się, czy może pić zieloną herbatę – w końcu również zawiera związki o działaniu pobudzającym. Pojawiają się opinie, że napój ten powinien być wówczas całkowicie wyeliminowany. Jak jest naprawdę? Czy zielona herbata w ciąży jest bezpieczna, i czy może być pita bez ograniczeń?
Fit mama ćwiczy z dzieckiem po porodzie

11 ćwiczeń z dzieckiem czyli jak zostać fit mamą?

2021-03-09
Zobacz jak szybko wrócić do formy i zostać fit mamą. Wypróbuj zestaw 11 ćwiczeń z dzieckiem i zacznij trening już dziś
przesilenie a odporność

Przesilenie wiosenne a odporność

2020-03-25
Przesilenie wiosenne, czyli czas, gdy kończy się zima z niecierpliwością wyglądamy wiosny to wyjątkowo trudny okres dla naszych organizmów. Możemy w tym czasie ...
praca w domu dla mamy

Mama pracuje zdalnie - czy to może się udać?

2019-05-20
Praca zdalna dla mamy to dobry pomysł tylko pod kilkoma warunkami. Ryzykiem jest frustracja wszystkich członków rodziny....
higiena intymna spanie bez majtek

Higiena intymna - spanie bez bielizny jest zdrowe - Dzidziusiowo.pl

2018-06-08
Higiena intymna - spanie bez bielizny jest korzystne dla kobiet i mężczyzn w każdym wieku. Kobiety powinny też nosić bawełnianą bieliznę, unikać żeli do higieny...
Kiełki w misce

Kiełki - bomba witaminowa

2018-03-09
Świeże, chrupiące, niskokaloryczne i pełne witamin kiełki początkowo używane były w celach medycznych. Dziś są uzupełnieniem codziennej diety, doskonałym źródłe...