Na opakowaniach żywności często znajdujemy wiele niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi różnorodne dodatki. Warto sprawdzić, czy produkty które spożywamy są naturalne, czy najeżone syntetykami. Sprawdź, jakie zagęszczacze mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Związki opatrzone symbolami E 400 to zagęszczacze.
Alginian sodu to nic innego jak sól otrzymywana z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. Bezbarwna i bez zapachu, w związku z czym szeroko wykorzystywana w technologii żywności. Często dodawana do margaryn.
Agar to bardzo popularna substancja żelująca, wykorzystywana jest w nadzieniach czekolad.
To zagęszczacz - karagen stosowany często do produkcji serów i wędlin.
Mączka drzewka świętojańskiego bardzo dobrze wiąże wodę, dlatego często używana jest do odtłuszczonych produktów mlecznych.
absolwentka pedagogiki, mama dwóch synów. Prowadzi zajęcia dla dzieci i wspiera rodziców przedszkolaków w problemach wychowawczych w placówce oraz w internecie. Lubi książki i seriale. Marzy o podróży na Sycylię.