Zagęszczacze
Na opakowaniach żywności często znajdujemy wiele niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi różnorodne dodatki. Warto sprawdzić, czy produkty które spożywamy są naturalne, czy najeżone syntetykami. Sprawdź, jakie zagęszczacze mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
Związki opatrzone symbolami E 400 to zagęszczacze.
E 401
Alginian sodu to nic innego jak sól otrzymywana z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. Bezbarwna i bez zapachu, w związku z czym szeroko wykorzystywana w technologii żywności. Często dodawana do margaryn.
E 406
Agar to bardzo popularna substancja żelująca, wykorzystywana jest w nadzieniach czekolad.
E 407
To zagęszczacz - karagen stosowany często do produkcji serów i wędlin.
E 410
Mączka drzewka świętojańskiego bardzo dobrze wiąże wodę, dlatego często używana jest do odtłuszczonych produktów mlecznych.