Zagęszczacze

Na opakowaniach żywności często znajdujemy wiele niezrozumiałych symboli. Kryją się pod nimi różnorodne dodatki. Warto sprawdzić, czy produkty które spożywamy są naturalne, czy najeżone syntetykami. Sprawdź, jakie zagęszczacze mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

 

zageszcz-550

 

Związki opatrzone symbolami E 400 to zagęszczacze.

 

E 401

Alginian sodu to nic innego jak sól otrzymywana z wodorostów wyrzucanych na brzeg Atlantyku. Bezbarwna i bez zapachu, w związku z czym szeroko wykorzystywana w technologii żywności. Często dodawana do margaryn. 
 

E 406

Agar to bardzo popularna substancja żelująca, wykorzystywana jest w nadzieniach czekolad.

 

E 407

To zagęszczacz - karagen stosowany często do produkcji serów i wędlin.


E 410

Mączka drzewka świętojańskiego bardzo dobrze wiąże wodę, dlatego często używana jest do odtłuszczonych produktów mlecznych. 
 

E 412

Zagęszczacz guma guar to proszek otrzymany z nasion rośliny Cyamopsis tetragonolobus rosnącej w Indiach i Pakistanie.
 

E 414

Guma arabska często dodawana jest do słodkich napojów, gdyż zapobiega tworzeniu się kryształków cukru. 

 

E 415

Guma ksantanowa jest produkowanym przez bakterie, odpornym na działanie enzymów, bardzo lepkim wielocukrem.
 

E 415

Sorbitol chroni przed wysychaniem dlatego dodawany jest do bardzo wielu produktów. Ponieważ ma słodkawy smak stosuje się go również w bezcukrowych gumach do żucia. 
 

E 440

Pektyna jest naturalnym składnikiem roślinnym wykorzystywanym do produkcji przetworów owocowych, dżemów i galaretek. 
 

E 422

Skrobia modyfikowana powszechnie stosowana jako zagęszczacz ponieważ wydajnie wiąże wodę i ma właściwość pęcznienia.
 
 
Czytaj również:
 
Polecane artykuły
Komentarze
Dodaj komentarz
11-5-2018
Ocena:
Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu czytanie etykiet. Ze zrozumieniem
12-11-2017
Ocena:
Rany, szczegółowe jak relacje prababci ze slubu.