Data publikacji:

Celiakia. Badania i leczenie

Autor: Katarzyna Chmielewska-Walas

Nazywana chorobą trzewną, celiakia to choroba, która występuje u jednej na sto osób. Najczęściej diagnozowana jest u dzieci i kobiet rasy białej. Aby potwierdzić diagnozę należy wykonać specjalistyczne badania u gastroenterologa. Na szczęście leczenie celiakii nie jest trudne.

zboża z glutenem

Spis treści:

Podejrzenie celiakii

Badania na celiakię

Kiedy wykonać badania w kierunku Celiakii

Objawy celiakii

Gluten - co to jest i gdzie występuje

Dieta bezglutenowa

Celiakia jest autoimmunologiczną chorobą trzewną. Charakteryzuje się trwałą nietolerancją glutenu. Nietolerancja jest tak daleko posunięta, że spożywanie glutenu prowadzi do trwałego uszkodzenia kosmków jelitowych u chorego. Z tym wiązać się może zaburzenie wchłaniania w jelicie cienkim składników odżywczych z pożywienia. 

CZYTAJ TAKŻE: Celiakia a ciąża

Co więcej, przy celiakii, gluten może działać na organizm w sposób toksyczny i wpływać na funkcjonowanie wielu układów. W tym także układu rozrodczego. Udowodniono, że nieleczona celiakia może wpływać negatywnie na płodność i być przyczyną bezpłodności. 

Podejrzenie celiakii

Każdy, kto podejrzewa u siebie celiakię powinien poprosić lekarza rodzinnego lub lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie do gastroenterologa. Objawów przypominających celiakię nie należy bagatelizować. Bo choroba ta dotyka jedną na 100 osób w Polsce. W dodatku często występuję w postaci skąpoobjawowej, a mimo to powoli czyni spustoszenie w organizmie o co gorsza – wypływa na funkcjonowanie innych układów.

Zanim udamy się do gastroenterologa nie powinniśmy stosować diety bezglutenowej. Jeśli nie będziemy spożywać glutenu, organizm przestanie wysyłać przeciwciała i realne zdiagnozowanie problemu może być trudne.

Celiakia u dzieci przebiega zwykle w na tyle ostry sposób, że nie ma problemów z jej zdiagnozowaniem. Charakterystycznym objawem celiakii u dzieci jest wysypka. Wiadomo natomiast, że opóźnianie wprowadzania glutenu do diety nie zapobiega celiakii. Gluten wprowadza się od początku rozszerzania diety u niemowląt - po 6 miesiącu życia.

Badania na celiakię

Diagnoza celiakii to badania krwi, ale także badanie wycinka jelita. W ten sposób lekarze sprawdzają czy doszło do charakterystycznych dla celiakii uszkodzeń kosmków jelitowych jelita cienkiego. Pobranie wykonuje się endoskopowo, czyli prze niewielkie nacięcie powłok brzusznych podczas gastroskopii. Pacjent musi połknąć sondę z małą kamerą. A lekarz wykonuje zabieg przez powłoki brzuszne – przez niewielkie nacięcie wprowadza endoskop. W przypadku podejrzenia celiakii u dzieci zabieg wykonuje się w znieczuleniu ogólnym.

CZYTAJ TAKŻE: Nowe możliwości diagnostyczne celiakii

Proces diagnozy wcale nie jest prosty. W badaniach krwi szuka się kilku rodzajów przeciwciał. O tym, które konkretnie będą wymierna w danym przypadku, decyduje lekarz. Zwykle do pełnej diagnozy należy wykonać badanie, krwi, biopsję jelita, a dla pewności pacjent przechodzi jeszcze na dietę bezglutenową. Jeśli współwystępują przesłanki w wynikach badania krwi, zmiany w kosmkach jelitowych, a  także następuje złagodzenie objawów, można mówić o pewnej diagnozie.

Kiedy wykonać badania w kierunku celiakii

Objawy celiakii mogą być różne u osób w różnych wieku. Objawy celiakii u dorosłych mogą być bardzo niejednoznaczne, często są bagatelizowane. Dodatkowo choroba ta, nazywa chorobą trzewną (od choroby trzewi – celiakia powoduje zmiany w jelicie cienkim) może mieć trzy typy. Dzieli się ją ze względu na charakterystykę objawów na: celiakię pełnoobjawową, skąpoobjawową oraz utajoną. Pierwsza występuje przede wszystkim u dzieci i kobiet w ciąży.

Objawy celiakii (celiakia pełnoobjawowa):

  • Bóle brzucha
  • Biegunki
  • Obniżenie nastroju
  • Niedobory np. anemia
  • U dzieci zaburzenia wzrostu lub rozwoju
  • Utrata masy ciała
  •  

Celiakia skąpoobjawowa nazywana utajoną. To najczęściej występująca postać celiakii. Wskazówką i najczęściej występującym objawem są afty w ustach, zajady, stany zapalne jamy ustnej, pękające kąciki ust.

Objawy celiakii utajonej

  • Niedobór żelaza
  • Podwyższony poziom cholesterolu
  • Stany zapalne w jamie ustnej
  • Zmęczenie
  • Bóle głowy
  • Depresja
  • Problemy skórne
  • Uszkodzenia szkliwa zębowego

 

Celiakia ukryta zwykle nie jest zdiagnozowana, ale zostaje wstecznie rozpoznana w momentach nasilenia objawów. W czasie choroby, ciąży lub silnego stresu objawy choroby nasilają się do formy utajonej i wówczas pacjent orientuje się, że pewne symptomy występowały już wcześniej. Są to zwykle okresowe biegunki po spożyciu większej ilości glutenu, stany zapalne jamy ustnej, bóle kostne.

Gluten – co to jest i gdzie występuje

Celiakia to skrajna, uwarunkowana genetycznie nietolerancja glutenu. Gluten jest to białko występujące w zbożu. Gluten występuje przede wszystkim w pszenicy oraz jej wszystkich odmianach (orkisz, durum), ale także w życie oraz w jęczmieniu. W zbożu występuje źródłowo, ale sprawą wysokiego przetworzenia żywności, gluten znajduje się obecnie w ogromnej ilości produktów spożywczych. To właśnie za sprawą glutenu wypieki są puszyste, a ciasto, z którego są wykonane jest elastyczne. Gluten tworzy w cieście struktury, lepką sieć, która dodaje wypiekom lekkości.

Dieta bezglutenowa

Jedyną skuteczną metodą na leczenie objawów celiakii jest wyeliminowanie glutenu z diety. Dieta bezglutenowa nie powinna zawierać pszenicy ani żadnej z jej odmian, żyta oraz jęczmienia. Niestety wyeliminowanie tych zbóż w formie oczywistej – pieczywa, ciast, makaronów, kasz nie wystarczy. Należy analizować składy wszystkich produktów spożywczych. Gluten może nas zaskoczyć nawet w wędlinach czy jogurtach. Szczęśliwie wielu producentów już oznacza swoje produktu jako bezglutenowe lub „gluten free”. Dieta bezglutenowa może być w pełni zbilansowana i zdrowa. Istnieją zboża bezglutenowe, jak ryż, kukurydza, komosa ryżowa, kasza jaglana, gryka, owies, amarantus.


Autor

Katarzyna Chmielewska-Walas

z wykształcenia kulturoznawczyni, z zawodu dziennikarka i redaktorka o niecodziennym hobby: doradczyni noszenia dzieci w chustach i nosidłach miękkich. Współautorka książki "Notatki z rodzicielstwa bliskości" (Wyd. Harmonia 2018). Mama Hani i Zosi, redaktorka portalu Dzidziusiowo.pl w latach 2018-2020.

co na biegunkę u dziecka

Co na biegunkę u dziecka?

16.07.2025
Biegunka u dziecka to jeden z najczęstszych powodów wizyt u pediatry. Choć zazwyczaj nie jest groźna, potrafi wywołać sporo niepokoju. Maluchy, zwłaszcza te najmłodsze, są bardziej podatne na odwodnienie, dlatego szybka i właściwa reakcja rodzica ma tak duże znaczenie. Co więc robić, gdy nasza pociecha zaczyna mieć częste, luźne stolce? Co na biegunkę u dziecka sprawdzi się najlepiej? Wyjaśniamy!
okulary przeciwsłoneczne dla niemowląt

Jakie okulary przeciwsłoneczne dla niemowląt i kiedy je nosić?

14.07.2025
Czy niemowlę potrzebuje okularów przeciwsłonecznych? To pytanie zadaje sobie wielu rodziców – zarówno tych, którzy właśnie usłyszeli zalecenie od lekarza, jak i tych, którzy po prostu chcą jak najlepiej zadbać o zdrowie swojego maluszka. Ochrona oczu dziecka przed słońcem to nie moda, ale realna potrzeba. W tym artykule rozwiewam wątpliwości i podpowiadam, jak dobrać odpowiednie okulary przeciwsłoneczne dla niemowląt i kiedy warto zacząć je stosować.
skaza białkowa

Skaza białkowa u niemowlaka

09.07.2025
Skaza białkowa to określenie, które potrafi wywołać sporo emocji – szczególnie u świeżo upieczonych rodziców. Często pojawia się przy okazji pierwszych problemów skórnych u dziecka, nietolerancji pokarmowej czy problemów z karmieniem. Czy zmiany skórne u niemowlaka zawsze oznaczają skazę białkową? Czy to to samo, co alergia na białko mleka krowiego? A może to „tylko” potówki? W tym artykule wyjaśniamy najważniejsze kwestie związane ze skazą białkową – zarówno dla tych, którzy już zetknęli się z tym tematem, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją rodzicielską przygodę.
zaparcia u dzieci

Zaparcia u dzieci. Jak sobie radzić z zatwardzeniem u dziecka?

19.05.2025
Zaparcia u dzieci to częsty problem, który może powodować ból i dyskomfort u malucha, a u jego rodziców wzbudzać niepokój. Choć w większości przypadków zaparcia nie są powodem do poważnych obaw, warto znać skuteczne metody radzenia sobie z tym problemem. W artykule wyjaśnimy, jakie są przyczyny zaparć, jak im zapobiegać i jakie sposoby pomagają w ich leczeniu.
raczkowanie i czworakowanie

Raczkowanie a czworakowanie. Czym się różnią?

16.05.2025
Podczas nauki chodzenia dziecka, wiele osób używa terminów „raczkowanie” i „czworakowanie” zamiennie. Nie oznaczają one jednak tego samego. Czym się zatem różnią? Dlaczego warto znać ich znaczenie? Jak raczkowanie, a jak czworakowanie wpływa na rozwój pociechy? Tego dowiesz się z dalszej części artykułu.
alergia na białko mleka krowiego

Alergia na białko mleka krowiego –objawy i postępowanie

30.04.2025
Alergia na białko mleka krowiego jest jedną z najczęstszych alergii pokarmowych u niemowląt i małych dzieci, choć może również występować także u osób dorosłych. Szacuje się, że dotyczy od 2% do 3% niemowląt, a jej objawy mogą mieć różne nasilenie – od łagodnych symptomów aż do ciężkich reakcji anafilaktycznych. Dowiedz się więcej na temat objawów alergii na BMK oraz postępowania w przypadku jej zdiagnozowania.
zespół williamsa

Zespół Williamsa – czym jest?

10.03.2025
Zespół Williamsa, znany również jako syndrom Williamsa lub zespół Williamsa–Beurena, to rzadka choroba genetyczna spowodowana delecją, czyli ubytkiem fragmentu chromosomu 7. Schorzenie to wpływa na rozwój fizyczny i intelektualny człowieka, prowadząc do charakterystycznych cech wyglądu, specyficznych zachowań oraz problemów zdrowotnych. W tym artykule dowiesz się, czym dokładnie jest zespół Williamsa, jakie są jego objawy, jaka jest długość życia osób z tym syndromem oraz czy istnieją metody leczenia.