9 zasad zdrowego grillowania
Gdy tylko na dworze zrobi się ciepło Polacy rozpoczynają sezon grillowy. W każdy letni weekend w powietrzu roznosi się woń palonego drewna i grillowanego mięsa. Takie jedzenie jest smaczne i przyjemne, ale czy na pewno zdrowe? Przypominamy o 9 zasadach zdrowego grilowania.
fot. Pixabay.com
Jak powstają wolne rodniki podczas grilowania?
Grillowanie na świeżym powietrzu jest bardzo przyjemne, a przyrządzone w ten sposób jedzenie aromatyczne i pozbawione dużej ilości wytopionego tłuszczu. Jednakże coraz częściej można usłyszeć głosy krytyki. Naukowcy, a także lekarze ostrzegają, że podczas takiej obróbki cieplnej do potraw mogą się przedostać szkodliwe związki rakotwórcze, a powstające w wyniku spalania wolne rodniki i nadtlenki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Nie należy jednak wpadać w panikę. Jeśli będziecie przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jak grillować aby posiłek był zdrowy i pożywny?
9 zasad zdrowego grillowania
Aby potrawy z grilla były bezpieczne przygotowując posiłek przestrzegaj kilku zasad:
- Wybieraj zawsze świeże produkty dobrej jakości.
- Mięso zamarynuj dzięki czemu zmięknie i będzie wymagało krótszego grillowania.
- Używaj zawsze przeznaczonego do tego celu węgla drzewnego. Zrezygnuj z węgla z drzew iglastych, nie dodawaj gałązek, igieł, czy szyszek. Zawierają one żywice, z których w wysokich temperaturach tworzą się substancje rakotwórcze.
- Najlepiej rozpalać grilla bez użycia podpałki lub przy pomocy podpałki naturalnej. Unikaj rozpalania grilla rozpałką, parafiną, ropą, kolorowymi gazetami, czy lakierowanym drewnem. Po pierwsze wydzielane są wówczas toksyczne składniki, a po drugie może to zmienić smak i aromat potrawy.
- Grillowanie rozpocznij, kiedy na węglu pojawi się niewielka warstewka popiołu – wówczas temperatura jest odpowiednia. Podczas dosypywania węgla, zdejmij potrawy z grilla i połóż je ponownie dopiero wtedy gdy węgiel się rozżarzy.
- Przed kolejnym używaniem grilla oczyść go dokładnie ze spalonego tłuszczu i resztek potraw, gdyż są one źródłem trujących substancji. Z tego samego względu nie grilluj ponownie na jednorazowych tackach.
- Nie grilluj nad otwartym ogniem, a mięso układaj na jednorazowych tackach lub zawijaj w folię aluminiową. Dzięki temu skutecznie ograniczysz bezpośredni kontakt ognia z wyrobem (piroliza białek i tłuszczu), a także kontakt dymu, który jest źródłem szeregu szkodliwych substancji. Nigdy nie jedz potraw przypalonych.
- Do minimum ogranicz czas grillowania. Nie pozostawiaj gotowych potraw na ruszcie.
- Urozmaicaj potrawy z grilla. Do grillowanych mięs, ryb, warzyw i owoców zawsze podawaj świeże warzywa i owoce. Zawarte w nich witaminy pozwalają pozbyć się wolnych rodników, a błonnik przyspiesza przemianę materii.
Warto pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo. Tyczy się to również przygotowywania potraw z grilla, dlatego w sezonie wiosenno-letnim nie należy zapominać o gotowaniu czy duszeniu.
Co na grilla żeby było zdrowo?
Jedną z najzdrowszych propozycji na grilla są ryby, szczególnie te morskie. Są nie tylko zdrowe i łatwe w przygotowaniu, ale również bardzo smaczne. Pamiętajmy, że właśnie ryby dostarczają tak ważnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych (z grupy omega-3), wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.
Robiąc zakupy na grilla warto również pamiętać o warzywach. Mogą one być dodatkiem do mięs, lub stanowić same w sobie pyszną potrawę. Grillować możemy m.in.: cukinię, szparagi, kabaczki, pieczarki, bakłażana, pomidory, ziemniaki, marchewkę (te dwie ostatnie najlepiej zawinięte w folii), paprykę, czosnek czy cebulę. Warzywa można przygotować bezpośrednio na ruszcie, nadziane na szaszłyki lub upiec w folii. Tak przygotowane warzywa są dodatkowo mało kaloryczne.
A może grill gazowy?
Jeśli chcesz grillować często i nie wyobrażasz sobie letnich wieczorów bez grillowanej kolacji zastanów się nad kupnem grilla gazowego - przygotowywane na nim potrawy nie mają kontaktu z dymem i rakotwórczymi substancjami. Takie grillowanie jest zdrowsze, prostsze, bardziej ekologiczne i nie trzeba się obawiać podawania potrwa z grilla gazowego dzieciom.