Gdy tylko na dworze zrobi się ciepło Polacy rozpoczynają sezon grillowy. W każdy letni weekend w powietrzu roznosi się woń palonego drewna i grillowanego mięsa. Takie jedzenie jest smaczne i przyjemne, ale czy na pewno zdrowe? Przypominamy o 9 zasadach zdrowego grilowania.
fot. Pixabay.com
Grillowanie na świeżym powietrzu jest bardzo przyjemne, a przyrządzone w ten sposób jedzenie aromatyczne i pozbawione dużej ilości wytopionego tłuszczu. Jednakże coraz częściej można usłyszeć głosy krytyki. Naukowcy, a także lekarze ostrzegają, że podczas takiej obróbki cieplnej do potraw mogą się przedostać szkodliwe związki rakotwórcze, a powstające w wyniku spalania wolne rodniki i nadtlenki mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu. Nie należy jednak wpadać w panikę. Jeśli będziecie przestrzegać kilku podstawowych zasad. Jak grillować aby posiłek był zdrowy i pożywny?
Aby potrawy z grilla były bezpieczne przygotowując posiłek przestrzegaj kilku zasad:
Warto pamiętać, że co za dużo to nie zdrowo. Tyczy się to również przygotowywania potraw z grilla, dlatego w sezonie wiosenno-letnim nie należy zapominać o gotowaniu czy duszeniu.
Jedną z najzdrowszych propozycji na grilla są ryby, szczególnie te morskie. Są nie tylko zdrowe i łatwe w przygotowaniu, ale również bardzo smaczne. Pamiętajmy, że właśnie ryby dostarczają tak ważnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych (z grupy omega-3), wielu cennych składników mineralnych oraz witamin.
Robiąc zakupy na grilla warto również pamiętać o warzywach. Mogą one być dodatkiem do mięs, lub stanowić same w sobie pyszną potrawę. Grillować możemy m.in.: cukinię, szparagi, kabaczki, pieczarki, bakłażana, pomidory, ziemniaki, marchewkę (te dwie ostatnie najlepiej zawinięte w folii), paprykę, czosnek czy cebulę. Warzywa można przygotować bezpośrednio na ruszcie, nadziane na szaszłyki lub upiec w folii. Tak przygotowane warzywa są dodatkowo mało kaloryczne.
Jeśli chcesz grillować często i nie wyobrażasz sobie letnich wieczorów bez grillowanej kolacji zastanów się nad kupnem grilla gazowego - przygotowywane na nim potrawy nie mają kontaktu z dymem i rakotwórczymi substancjami. Takie grillowanie jest zdrowsze, prostsze, bardziej ekologiczne i nie trzeba się obawiać podawania potrwa z grilla gazowego dzieciom.